Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

10 kritičnih napak, ki jih nikar ne delajte pri vzgoji

10. dec 2018 12:30
0

Oglasno sporočilo

Starševstvo je ena najtežjih in najbolj zahtevnih nalog in pogosto lahko starši v najboljši veri, da delajo prav, krepko kiksnejo. Včasih pa pride do tega, ko preprosto zmanjka potrpljenja.

Poglejmo si 10 največjih napak, ki jih lahko naredijo pri discipliniranju otrok in ki ne vodijo v dobre posledice.
 

1. Ne kričite

Nikar ne kričite, saj kričanje nima vpliva na obnašanje. S tem le učite otroka, da je povsem primerno, da se tudi sam ne zna obvladati, ko mu kaj ne gre, kot si je zamislil, in začne kričati.

2. Ne dajajte praznih groženj

Če zagrozite z nečim, to v primeru neuboganja otroka tudi uresničite. Če bo videl, da grozite v prazno, bo v prihodnje nadaljeval s prepovedanim početjem, saj vas ne bo jemal resno.

3. Ne prepirajte se s svojim partnerjem glede vzgoje

Če boste to počeli pred otrokom, ga boste samo zmedli in ne bo vedel, kaj je prav in koga naj uboga. O vzgoji se posvetujta in uskladita na samem in nato delujta enotno.

PREBERITE TUDI: Introvertirani ljudje imajo lastnosti, zaradi katerih so izvrstni starši
 

4. Ne pozabite na jasno postavljena pravila

Otroku mora biti popolnoma jasno, kaj sme in česa ne. Ni namreč pošteno, da ga kaznujete za nekaj, kar sploh ni vedel, da ne sme.

5. Nikoli ne podkupujte otrok

Ja, v prvo deluje, a kaj kmalu bo vaš otrok pričakoval – če ne kar zahteval – nagrado za vsako malenkost, ki jo boste zahtevali od njega.

6. Ne prepirajte se o posledicah

Vaši disciplinski ukrepi naj ne bodo predmet diskusije in pogajanj, pika. Če otrok ne uboga, sledijo take in take posledice.

7. Ne primerjajte otrok med sabo in s tujimi otroki

Bolj malo je stvari, ki lahko otroku dajo tako uničujoč občutek nevrednosti in neprimernosti. Otrok bo postal povsem negotov vase, ljubosumen na vrstnike in dobil slabo samopodobo. Vsak otrok je osebnost zase in tekmuje naj le s samim sabo, vsak dan znova.

PREBERITE TUDI: Otrokom bi moralo biti kdaj tudi dolgčas, pravijo strokovnjaki
 

8. Ne tepite otrok

Raziskave kažejo, da (tudi blago) fizično nasilje v otroku ustvari občutek agresije, uboganje pa sledi zaradi strahu in ne ker se zaveda, da je tako prav – to nikoli ne vodi v pravo smer.

9. Bodite dosledni

Nikar se ne vdajte izsiljevanju in jokanju – če so bila pravila prekršena, sledijo posledice. Enako velja, če rečete ne, ko nekaj hoče. Le tako bo naslednjič manj izsiljevanja – če pa začutijo, da jim uspeva, bodo čedalje bolj izsiljevali, da bi dosegli svoje.

10. Sami bodite najboljši vzor

Otroci bolj kot ubogajo sledijo vašemu vzoru, zato jim bodite za vzor glede vsega, kar jih učite, od njih zahtevate in pričakujete.

PREBERITE TUDI: Kako vzgojite narcisa (in kako ga ne)

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • mijauuu je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Posebnih priprav na poletje nimam, razen tega, da naredim malo reda med oblekami v omarah in preverim stanje sandalov Smile Glede kože pa obvezen spf 50, izogibanje namočnejšemu soncu (kakor se pač da), več vlaženja obraza Smile
    0
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
   • Stephanie je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Nimam posebnih priprav na poletje. Ves čas se trudim, da jem čim bolj zdravo, domačo hrano, popijem dovolj vode in poskrbim za zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov (ob povečanih obremenitvah ali stresu tudi s prehranskimi dopolnili). ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.