Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ličila za otroke: nepotrebna (in strupena) igrača

25. maj 2023 17:10
0

Oglasno sporočilo

MIPORjevi ocenjevalci so po dobrih štirih letih ponovno pregledali trg ličil za otroke. Primerjalno so ocenili sete otroških ličil, ki so jih kupili v drogerijah, trgovinah z igračami, trgovskih verigah in po spletu. Pregledali so seznam sestavin INCI, ki razkriva kemijsko sestavo ličil za otroke, ocenili informacije, ki so na voljo potrošnikom pred nakupom in preverili, ali je izdelek v potratni embalaži.

Če preskočimo dvom, ali otroci takšen izdelek sploh potrebujejo, bo zaradi kemikalij, ki so v teh ličilih, in zaradi praviloma potratne embalaže, odločitev, da to ni ustrezna igrača, koristila tako otroku kot okolju.

Naš nasvet: izberite raje drugo igračo. Dobre izbire ni. V teh ličilih so namreč mineralna olja, potencialni hormonski motilci, nevarna barvila, titanov dioksid – TiO2 – CI 77891, alergeni, parfumi …, ki otroka po nepotrebnem izpostavijo koktajlu kemikalij.

Rezultati so v celoti prosto dostopni na www.potrosnikovZOOM.si

MIPORjevi ocenjevalci so na podlagi pregleda seznama INCI na 11 ocenjevanih izdelkih ocenili, ali ličila vsebujejo neželene kemikalije. Prav nobeno ličilo nima formulacije, ki bi jo lahko ocenili kot »otrokom prijazno«. Še več, prav vsi izdelki vsebujejo kemikalije, za katere so prepričani, da jim ni mesta v kozmetičnih izdelkih za otroke.

»Prisotnost neželenih kemikalij v izdelkih za otroke je po našem mnenju še posebej problematična, ker imajo otroci manjšo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih. Poleg tega je otroška koža bolj občutljiva in nekoliko tanjša (ob rojstvu približno za polovico) kot koža odraslega,« je izpostavil Boštjan Okorn.

Rezultati so v celoti dostopni na www.potrosnikovZOOM.si. Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Za kar najvišjo stopnjo privlačnosti je potrebnega manj vložka, kot si morda mislite.