Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako ravnati z "vsevednimi" (know-it-all) ljudmi

11. jun 2024 9:56
0

Večina nas pozna koga, ki je prepričan, da je strokovnjak za vse, ne glede na svoje dejansko znanje. Morda ste že slišali, da takšne ljudi imenujejo "vsevedi" (angl. "know-it-all").

Mnogi "vsevedi" so sila težavni, čeprav s svojim vedenjem morda ne mislijo nič slabega. Vendar pa so nekateri vešči, katerih vedenje je lahko simptom globlje težave. Ti posamezniki so lahko včasih obsojajoči, strogi in oblastni. Morda jim je v užitek, da se med pogovori vedejo pametneje od vseh drugih – še zlasti kadar je prisotno občinstvo. 

Kaj torej lahko storite, če se ne morete popolnoma izogniti vsevedom – na primer v primerih, ko delate z ljudmi s temi lastnostmi ali ste prisiljeni biti v njihovi družbi na družinskih in drugih srečanjih? Odgovor je morda odvisen od okoliščin, vendar obstaja nekaj strategij, s katerimi lahko poskušate nevtralizirati njihovo vsiljivo in nespoštljivo vedenje in se tako izogniti spopadu.

Kdaj je vsevednost lahko simptom duševne bolezni

Čeprav ljudje s kompleksom večvrednosti nimajo nujno namena drugim povzročati neprijetnih občutkov ali celo bolečine, se nekateri tako obnašajo, da bi druge prepričali, kako inteligentni in pomembni so – pogosto z dodatnim namenom, da bi jih ponižali.

V teh primerih ima oseba morda osebnostno motnjo skupine B, kot je narcistična osebnostna motnja (NOM).

Osebe z NOM običajno kažejo lastnosti, s katerimi omalovažujejo druge, da bi se sami počutili bolje. V skladu z Diagnostičnim in statističnim priročnikom duševnih motenj (DSM-5) mora imeti oseba vsaj pet od naslednjih značilnosti, da se ji diagnosticira NOM:

 • zahteva pretirano občudovanje in oboževanje drugih
 • kaže pretirano napihnjen občutek lastne pomembnosti, saj pretirava s svojo inteligenco, dosežki in talenti
 • verjame, da je edinstven in da ga lahko razumejo le tisti, ki imajo visok status
 • kaže arogantno vedenje in odnos
 • ima velike fantazije o svojem vrhunskem intelektu, lepoti, moči in uspehu
 • kaže občutek upravičenosti in pričakuje posebno obravnavo ali samodejno poslušnost drugih
 • čuti pretirano ljubosumje do drugih in domneva, da so drugi ljubosumni nanjo
 • izkorišča druge za lastno korist
 • ne zmore vzpostaviti empatije do drugih

Zakaj se nekateri tako obnašajo?

Po uradnih podatkih ni znanega vzroka za narcistično osebnostno motnjo, strokovnjaki pa menijo, da imajo lahko vlogo nevrološki izzivi in okolje iz otroštva. V bolj nedolžnih primerih se oseba, ki se vede kot vseved, morda prekomerno kompenzira občutke negotovosti in neustreznosti. Morda prikriva občutke povprečnosti ali na ta način celo zanika omejitve svojih intelektualnih sposobnosti.

Kako ravnati z vsevedom

Druženje z vsevedom lahko sproži zapletene občutke. Ljudje, ki se predstavljajo kot nadrejeni, nas lahko razjezijo, celo razbesnijo, nekaterim povzročijo občutek manjvrednosti ali negotovosti. Interakcije z vsevedi so naporne in običajno prinašajo le malo ali nič koristi, zato se je takim ljudem najbolje izogniti.

Če to ni mogoče, pa obstaja več načinov, kako preprečiti, da bi vam uničili dobro razpoloženje.

Ohranite duševni mir

Medtem ko lahko jeza včasih služi kot katalizator sprememb, to morda ne bo veljalo, če imate opravka z vsevedom. Ko vas stik s takšno osebo razjezi, lahko poskusite ostati v sedanjem trenutku in se izogniti odzivanju.

Če pustite, da občutki razdraženosti ali jeze minejo, vam lahko pomaga, da se osredotočite na realnost situacije. Ko boste mirno pozorni, boste morda lahko jasneje opazili trike in strategije, ki jih vsevedi uporabljajo, da bi se izkazali za intelektualno superiorne, da bi se vi počutili majhni. Opazovanje teh subtilnih vedenj vam lahko da več moči za ustrezno ravnanje z njimi.

Morda se zdi, da je lažje reči, kot storiti, vendar je običajno potreben čas in praksa, da lahko nadzorujete svoje odzive. Kadar gre za osebo, ki se obnaša kot da ve vse o vsem, vam bo morda pomagalo, da fizično zapustite prostor, globoko vdihnete in se ponastavite. Med pogovorom, ko začutite potrebo po odzivanju, lahko poskusite preusmeriti pozornost na fizične občutke v telesu, na primer na mesta, kjer morda zadržujete napetost ali nelagodje. To vas lahko odvrne od odzivanja in vam pomaga razumeti, katere stvari sprožajo vaše odzive.

Zavedajte se, da ne gre za vas

V pomoč vam je lahko tudi razumevanje, da vedenje "vsevedneža" verjetno ni mišljeno kot osebna žaljivka proti vam. Ljudje, ki se tako obnašajo, se morda na ta način spopadajo s svojimi občutki ali notranjimi izzivi – ali pa, kot že omenjeno, gre za del NOM. To je dolgotrajen vzorec v njihovem življenju, ki je nastal davno pred vašim stikom z njimi. 

Čeprav se morda zdi, da vas ti ljudje želijo ponižati premagati, so verjetno preprosto nezadovoljni sami s seboj in čutijo potrebo po tem, da druge uničujejo, da bi se sami počutili bolje. To seveda ne opravičuje njihovega vedenja in v teh primerih je treba postaviti meje.

Vendar je postavljanje meja lahko izziv, zlasti če tega niste vajeni ali če je druga oseba agresivna, vsiljiva osebnost. Ko postavljate meje, tej osebi sporočate, kako bo ravnala z vami in kako ne. Čeprav ni zagotovila, da bo oseba zaradi postavljanja meja spremenila svoje vsevedno vedenje, lahko pomaga, da bo vaš glas slišan.

Izogibajte se razpravam in prepirom

Ljudje, ki mislijo, da vedo vse o vsem in svetu na splošno, so lahko vešče debate in se zdi, da imajo odgovor za vse. Takšni ljudje so se morda naučili, kako oblikovati argumente, ki ustrezajo njihovim namenom. Pogosto so odločni pri predstavljanju svojih argumentov, vendar načeloma niso odprti za druge ideje.

Čeprav je naravno, da se želimo braniti, ko slišimo, da nekdo pravi nekaj, kar ni res, se je bolje izogniti prepiru z osebo, ki kaže vedenje "vsevedneža". S takšno osebo najverjetneje ne boste mogli zares "zmagati" in lahko se vam zgodi, da se boste ujeli v past neskončne debate – in posledično slabe volje ali celo jeze.

Če je le mogoče, razmislite, kako se odzvati prijazno. Če se iluzija superiornosti te osebe sprevrže v osebni napad, pa razmislite o uporabi strategij, da ostanete nedotaknjeni ali da imate vsaj na voljo hiter izhod, da se lahko umaknete iz pogovora.

Ne pozabite na svoje prednosti

Samozavest je lahko učinkovito orožje za spopadanje z vsevedom. Če vas poskušajo spraviti v manjvrednost, upoštevajte svoje prednosti in stvari, ki so v vas edinstvene. Vsevednež ni avtoriteta za vse, temveč si le domišlja, da je.

Zavedajte se, da njegovo vsevedno mnenje sploh ni pomembno in se vas niti ne tiče, zato vam ni treba skrbeti za njegove misli in mnenja. Namesto tega se raje spomnite na svoje prednosti, inteligenco in zdravo presojo. Spoznavanje tega, zaradi česar ste dragoceni zase in za druge, vam lahko pomaga izogniti se občutkom manjvrednosti in neustreznosti v teh situacijah, če vam jih je vseved povzročil.

Nekaterim lahko sodelovanje z vsevedi odvzame energijo (v bistvu so to toksične osebe in pravi energetski vampirji) in celo povzroči občutek negotovosti vase in svoje sposobnosti. V takšnih situacijah je koristno, če si zapomnite, da ljudje, ki se tako obnašajo, to običajno počnejo zato, ker skušajo prikriti občutke lastne negotovosti. Morda se niti ne zavedajo, da se zaradi njihovega vedenja drugi počutijo slabo; morda se preprosto odzivajo na občutke, ki jih imajo v sebi.

Po potrebi se zaščitite

Če pa sumite, da ima nekdo v vašem življenju manj nedolžen motiv za svoje vedenje, je morda najbolje, da sprejmete ukrepe za svojo zaščito. Če je vaše duševno zdravje ogroženo, se lahko čim bolj izogibate stikom oz. jih celo prekinete, če je možno; se pripravite na to, da boste ostali pozorni in se izognili odzivanju, ter gojite zdravo samospoštovanje tako, da se spomnite svojih prednosti in se zavedate, da ima ta oseba težave sama s sabo ali morda celo NOM.

Pogovorite se s terapevtom o tem, kako ravnati z vsevedom

Včasih, ko nas ljudje v našem življenju rušijo, da bi zgradili sebe, in se jim ne moremo izogniti, ker gre za poslovno ali družinsko okolje, lahko pomaga, če poiščete podporo pri terapevtu ali psihologu.

Zakjuček

Zavedajte se, da ima večina vsevedov v resnici slabo samopodobo ter da še zdaleč ne vedo vsega o vsem, ko se kažejo. A ker imajo slabo samopodobo, morajo drugim "dokazati", da so "boljši" od njih in jih na nek način ponižati, saj se le tako počutijo bolje.

Ljudje z dobro samopodobo ne čutijo potrebe, da bi se dokazovali – še manj, da bi vsiljevali svoje poglede in prepričanja in se postavljali nad druge. Ste se že kdaj pogovarjali z nekom in mu rekli, da ne verjamete temu, kar je pravkar povedal? Če se je zgodilo, da je oseba samo skomignila z rameni, namesto da bi vas poskušala prepričati, je to zato, ker ji je vaše verjetje ali ne-verjetje popolnoma vseeno, saj oseba še vedno ve, kar ve.

Vsevedne osebe so nespoštljive do drugih, počutijo se nad vsemi in nikoli ne priznajo napake – ob soočenju z neumnostjo, ki so jo izrekle, pa bodo še naprej trdile svoje ali celo manipulirale in si izmišljale ali izkrivljale dejstva, da bi bilo videti, kot da imajo vedno prav in da vse vedo. To pa so lastnosti, ki se pojavljajo pri ljudeh z NOM.

PREBERITE TUDI: 9 lastnosti toksičnih ljudi

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.