Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako preprečiti, da bi se med prazniki preveč zredili?

19. dec 2013 8:38
0

Oglasno sporočilo

Kamorkoli pogledamo, okusna hrana, ki nas vabi in kliče, da jo zaužijemo. Vedno znova, veliko več, kot bi jo sicer. Dodajmo še premalo spanja, preveč alkohola in odsotnost gibanja in ugotovimo, da ni naključje, da se v tem obdobju večina ljudi zredi. Nekateri zgolj v decembru naberejo kar za 2 kg odvečnega maščevja. Januarja pa sledijo zaobljube, ki so toliko težje, saj imamo poleg že siceršnjih odvečnih kilogramov nabranih še nekaj novih in pot do cilja je še daljša in težja. Vendar lahko tudi v tem obdobju preprečimo, da bi si nabrali preveč odvečnih kilogramov – pravzaprav se jim z nekaj nasveti in prehranskimi dopolnili, namenjenimi hujšanju, lahko v celoti izognemo.

Hrana

Bodite izbirčni

Bodite izbirčni in nikar ne naložite na krožnik vsega, kar vam ponujajo. Npr. krekerje in sir lahko jeste kadarkoli in kjerkoli, to obdobje pa je namenjeno posebnim jedem, po katerih tekom leta redko ali celo nikoli ne posežemo in v katere pripravo je bilo vloženega veliko truda in energije. Zato, ko krožite med obloženimi mizami, izberite hrano, ki je posebna in jo tekom leta ne jeste. Ta čas lahko izkoristite tudi za probavanje novih jedi in okusov.

Pijte veliko vode

Voda ne le, da nima kalorij, temveč tudi zmanjšuje občutek lakote,. Mnogi ljudje so namreč zelo pogosto, ko mislijo, da so lačni, v resnici žejni in kozarec ali dva vode, preden sploh začnemo jesti, lahko povzroči, da pojemo celo polovico manj. Prav tako pijte veliko vode, ko pijete alkoholne pijače – tako boste preprečili, da se preveč opijete, saj se bo alkohol mešal z vodo in se hitreje izločal iz telesa. Tako tudi zmanjšate možnost za mačka ali bo le-ta blažji. Voda je tudi zelo pomembna za čiščenje telesa, zato nikar ne pozabite nanjo.

PREBERITE TUDI: 6 vrst zdrave hrane, ki hkrati zmanjšuje apetit
 

Bodite pozorni

Bodite pozorni na hrano, ki je okoli vas. Če npr. stojite za prazno mizo, še pomislili ne bi, da bi kaj jedli, če niste zares lačni – če pa stojite pred skledo oreškov, piškotov ali čipsa, boste nezavedno neprestano segali vanjo. Če ste med tistimi, ki se jim to pogosto dogaja, sklede s hrano odmaknite na sosednjo mizo ali se pomaknite bolj stran, da je ne boste dosegli. Bodite pozorni na vsak grižljaj, ki ga daste v usta.

Načrtujte

Če veste, da greste na zabavo, kjer bo veliko hrane, poskrbite za manj kalorična in zdrava zajtrk in kosilo (veliko zelenjave, beljakovin, malo zdravih maščob), prigrizkom oz. malicam pa se raje izognite. Hkrati pa nikar cel dan ne stradajte, saj se boste na zabavi, kamor boste prišli lačni kot volk, skoraj zagotovo najedli do mrtvega.

PREBERITE TUDI: Ne jejte te zelenjave, če hočete shujšati
 

Pogovarjajte se

Potem, ko naberete hrano na krožnik, se odmaknite od mize s hrano in se zapletite v pogovor. Če se pogovarjamo, veliko počasneje jemo kot če zagledani v krožnik mečemo hrano vase kot da nismo jedli tri dni. Osredotočite se na druženje in pogovarjanje in upočasnite prehranjevanje in pitje alkohola in sladkanih pijač.

In če vam spodleti?

Če ste vseeno pojedli preveč nezdrave in kalorične hrane, poskrbite, da poleg zaužijete še prehranska dopolnila, ki delno izničijo zaužite kalorije, saj pospešijo metabolizem in preprečujejo, da bi se maščoba naložila. Med najbolj učinkovitimi so glukomanan, malinovi ketoni in zelena kava.

Gibanje

Če se v obdobju praznikov pogosto preveč najeste, si lahko pomagate tudi tako, da se kljub pomanjkanju časa in odsotnosti motivacije odpravite na rekreacijo.

Bodite realni

Vseeno pa bodite realni; dodatek gibanja v to obdobje sicer pomaga porabiti odvečne kalorije, ki bi se sicer nabrale okoli vašega pasu, stegnih in še kje, nikakor pa ni čudežno. Vrsta in količina hrane, ki jo večina uživa v tem obdobju, je namreč tako kalorična, da bi morali dodati celo po 3 ure gibanja na dan, da bi vse pokurili. Medtem ko ni nujno, da pokurite vsako dodatno kalorijo, ki ste jo zaužili, je dobro imeti vsaj osnovno znanje, koliko kalorij ima določena hrana in kako ta ustreza vrsti, intenzivnosti in količini vašega gibanja.

Vse šteje!

To pomeni, da četudi ste pojedli veliko preveč, si nikar ne mislite, da gibanje nima smisla. Gibanje ima nešteto pozitivnih vplivov na zdravje in počutje, porabi dodatne kalorije in tudi minus nekaj sto kalorij je lahko zelo pomembnih. Če ste na tesnem s časom, je bolje kot nič že hitra hoja (parkirajte dlje od cilja kot bi sicer), uporaba stopnic namesto dvigal, energično čiščenje stanovanja, igranje z otroki in podobno.

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov, da se boste nehali prenajedati
 

Uprite se želji po hiberniranju

Zaspano zimsko vreme, mraz, megla in nasploh turobno ozračje je lahko kaj hitro izgovor, da se nam ne da spraviti s kavča izpred TV ekrana ali računalnika, zato pazite, da ne 'zaspite', saj vas bo pogled v ogledalo ali številke na tehtnici na začetku januarja spravijo v presneto slabo voljo. Dobro se oblecite, se zmenite s prijatelji in se spravite ven v naravno na izlet, sploh kam ven iz mest, da boste dobili tudi kakšen sončni žarek, ne le megle. Obiščite prijatelje, sorodnike, pojdite peš po opravkih.

Bodite dosledni

Vztrajnost in doslednost sta dve ključni postavki za uspeh, zato bodite pozorni, da prav zares vsak dan ali vsaj petkrat tedensko najdete čas za rekreacijo – tudi ko ste utrujeni, mačkasti in brez energije. Zagotavljamo vam, da se boste po gibanju počutili veliko bolje; bolj optimistični in pozitivno naravnani, polni energije in bolj zdravi. Res se je vredno potruditi! To obdobje boste tako preživeli veliko bolje razpoloženi, spočiti, polni energije in manj obteženi z vso hrano, saj boste tudi pojedli manj. Morda boste celo med redkimihrana,izobilje,hujšanje,gibanje,rekreacija,kalorije izjemami, ki bodo v tem obdobju kakšen kilogram izgubili in po novel letu nadaljevali s še večjim zanosom, saj boste toliko bolj motivirani in bližje cilju.

Končni nasvet

Vključite strategije obeh pristopov – torej hrane in gibanja – in zagotovljeno se skoraj ne boste zredili, če ne boste celo shujšali. Redno se tehtajte (enkrat tedensko je povsem dovolj, saj teža niha tudi glede na vrsto zaužite hrane, hormone ipd.) in merite in kadar niste po zabavah, jejte čim bolj zdravo. Ne pozabite, da je ključ do uspeha poleg vrste hrane razmerje med zaužitimi in porabljenimi kalorijami. Celo najbolj zdravi jedci morajo gibati in celo najbolj zagrizeni športniki morajo paziti na prehrano. Skrb za prehrano in gibanje je dvosmerni pristop, ki zagotavlja rezultate.

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov za plosk trebuh!

Foto: detox.me, sheknows.com

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Prišel je december in hkrati čas praznovanj in zabav.