Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako preboleti spontani splav?

7. maj 2019 8:12
0

Oglasno sporočilo

Splav je za mlado žensko precej težka izkušnja, a je pravzaprav zelo pogosta, le da se o tem ne govori veliko. Največji razlog, da je splav čustveno tako boleč udarec, je verjetno prav ta, da žensko najprej novica o nosečnosti razveseli do neba, potem pa ob splavu sledi hiter, strm in težak udarec na tla. Konec je s pričakovanji, razmišljanji in načrtovanjem ob prihodu novorojenčka. Kako preživeti?

PREBERITE TUDI: Izguba boli. Kako pomagati?

Žalovanje

Splav je izguba. spontani splav je nenadna izguba. Temu sledi žalovanje. Nihče ne more napovedati, koliko časa bo trajal proces žalovanja. Lahko traja dneve, tedne ali celo mesece. Nihče ne gre čez enak proces, kajti intenziteta in čas žalovanja sta različna od posameznika do posameznika in od mnogih drugih dejavnikov: v katerem tednu je bila nosečnica, ko je splavila; osebna moč posameznice; socialne okoliščine; podpora drugih ipd. Vsi pa gredo čez podobne faze.

Zanikanje

Zanikanje je običajno prva faza žalovanja. V tej fazi človek zanika realno stanje in ne verjame, da se je izguba zares zgodila. 

Jeza

Jeza je druga faza žalovanja. “Zakaj se je to zgodilo prav meni”, se vpraša skoraj vsak, ki se soočajo z izgubo. Človek se ob tem počuti, da se mu dogaja krivica. Pojavi se občutek jeze. Človek je jezen nase, na vse ostale in na cel svet. Nič hudega, če se človek tako počuti. Jezo je potrebno dovoliti, izraziti, jo sprejeti in se z njo soočiti.

Občutek krivde

Težka čustva se tu še ne končajo. Slej kot prej pride človek v fazo, ko se sprašuje, ali je sam kriv za nastalo situacijo. 

Žalost

Ko človek skoraj sprejme situacijo, ko ni več jezen, ko nikogar več ne obsoja, se prične žalovanje. Pojavi se čista žalost. Ne odbijajte pomoči prijateljev in družine, a dovolite si biti žalostni. 

Sprejetje

Po nekem času, ko človek izgubo popolnoma sprejme, ugotovi, da je dovolj močan, da to prebrodi. Seveda se izgube nikoli povsem ne preboli, se pa lahko nauči z bolečino živeti. Naprej gre človek le močnejši.

Najdite podporo

Marsikdo ne razume bolečine, ki se ob spontanem splavu pojavi. Če ste doživeli spontani splav, vas bodo najbolje razumeli tisti, ki so šli čez enako bolečino. Najdite podporna društva v svoji okolici ali na spletu. Povežite se z ljudmi, lažje vam bo. Pogovorite se s svojo zdravnico, najdite strokovno pomoč, če je potrebno. Najdite notranjo moč; oprite se nase.

In zapomnite si: niste sami. Povežite se s partnerjem, saj sta v tej bolečini skupaj. Podpirajta se, stojta si ob strani in držita skupaj. 

PREBERITE TUDI: Ko boste izvedeli, kaj pomeni izraz 'mavrični otrok', vas bodo prevzela čustva

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
   • Stephanie je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Nimam posebnih priprav na poletje. Ves čas se trudim, da jem čim bolj zdravo, domačo hrano, popijem dovolj vode in poskrbim za zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov (ob povečanih obremenitvah ali stresu tudi s prehranskimi dopolnili). ...
    0
   • lalalaand je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Na poletje se pripravljam tako, da poskušam čimbolj zdravo jesti, torej čim manj predelane hrane in čimveč zdrave in sveže hrane. Poleg tega se poskušam čimveč gibati.

    Moja poletna nega kože obvezno vsebuje kremo z spf, brez katere ne morem ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.