Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj vse je v "kitajski študiji" narobe glede veganske prehrane

29. avg 2023 8:40
0

Njen avtor ugotavlja, da živalske beljakovine povzročajo raka – a če vsebino pogledamo natančneje, ima veliko težav s statističnimi podatki in znanostjo.

Na kratko: 

 1. Kakovost mesa je bistvenega pomena. Postopki, kot so suho staranje, hlajenje, mikrobno kvarjenje in način kuhanja, vplivajo na rakotvornost mesa, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je bilo meso na Kitajskem obdelano z vsemi temi težavami.
 2. Večina osnovnih rastlinskih beljakovin je vir antinutrientov in spojin, ki škodujejo črevesju.
 3. Uživanje nizke do zmerne količine beljakovin, pridobljenih iz živali, hranjenih s travo ali ujetih v divjini, je najboljši način za nadgradnjo zmogljivosti in podaljšanje življenjske dobe.

17 let je minilo, odkar je T. Colin Campbell izdal knjigo "Kitajska študija", verjetno najbolj znano knjigo o veganski prehrani z nizko vsebnostjo maščob. "Kitajska študija" je ogromen skupek raziskav, ki jih je Campbell več let izvajal v številnih kitajskih provincah. Na koncu je Campbell zaključil, da živalske beljakovine povzročajo raka in da je veganska prehrana najboljša možnost za dolgoživost.

Podrobnejši pogled pa pokaže, da je imela Campbellova raziskava kar nekaj kritičnih napak, vključno z zavajajočimi podatki, statističnimi nedoslednostmi in vprašljivimi logičnimi preskoki, zaradi katerih je veganstvo videti boljše, kot je v resnici. Za temeljito razčlenitev statističnih in metodoloških težav "kitajske študije" sta zelo dobri deli Denise Minger in Chrisa Masterjohna.

Dandanes zunaj veganske skupnosti le redko slišimo o "Kitajski študiji", ko pa jo slišimo, ljudje o njej običajno ne govorijo nič dobrega. Kljub temu je "Kitajska študija" eden od najpogosteje navajanih razlogov za veganstvo.

Pri veganski prehrani je sicer brez dvoma marsikaj dobrega:

 • Temelji na rastlinski prehrani, ki je osnova za zdravje.
 • Prav tako je super, da se mnogi vegani zelo osredotočajo na kakovost hrane. Zelo pomembno je, od kod prihaja hrana.
 • In prav imajo, da preveč beljakovin lahko povzroča težave.

Spodaj si lahko preberete o pomanjkljivostih "Kitajske študije" in zakaj veganstvo ni najboljši način prehranjevanja za optimalno zdravje ali dolgoživost.

O čem govori knjiga "kitajska študija"?

Resna in očitna pomanjkljivost knjige "Kitajska študija" je že v prvem poglavju, kjer Campbell začne govoriti o raziskavah raka na podganah. Tukaj so osnove študije, ki jo navaja:

 • Ko podgane jedo kazein, visoko predelano beljakovino iz mleka, in so izpostavljene mikotoksinom, zelo verjetno zbolijo za rakom na jetrih.
 • Če podgane ne jedo kazeina in so še vedno izpostavljene mikotoksinom, ne dobijo toliko raka.
 • Campbell govori o tem, kako je opazil povezavo med kazeinom in rakom, kar ga je spodbudilo k zbiranju podatkov z območij po vsej Kitajski.

Na koncu Campbell ugotovi:

"Ljudje, ki so jedli največ živil živalskega izvora, so imeli največ kroničnih bolezni ... Ljudje, ki so jedli največ živil rastlinskega izvora, so bili najbolj zdravi in so se izognili kroničnim boleznim."

Prvič, Campbellovi podatki dejansko ne potrjujejo tega sklepa. Campbell je naredil nekaj velikih statističnih napak, njegova analiza pa je bila temeljito ovržena. Toda tudi če bi bili Campbellovi podatki legitimni, je v njegovi raziskavi nekaj velikih napak.

Način pridobivanja in kakovost mesa sta ključni

Campbell ni upošteval dejanske proizvodnje mesa na Kitajskem v 80. letih prejšnjega stoletja, saj je bila ta izjemno problematična.

Kvarjenje

V 80. letih prejšnjega stoletja na kitajskem podeželju hladilniki niso bili na voljo. To pomeni, da je bilo meso suho, neustrezno shranjeno ali oboje. Pri staranju mesa, zlasti pri visokih temperaturah, nastajajo biogeni amini, kot so histamin, putrescin, kadaverin in nitrozamini, ki so močni kancerogeni (spojine, ki povzročajo raka).

Plesen

Neohlajeno starano meso privlači tudi plesni in glive, ki ustvarjajo mikotoksine. Mikotoksini so izredno rakotvorni in so še posebej problematični v Aziji. Če so kmetje hranili živali s senom ali žitom, obstaja velika verjetnost, da je bilo to žito plesnivo. Zaradi pomanjkanja predpisov je plesniva krma še posebej velik problem na Kitajskem, celo še dandanes. Obstaja velika verjetnost, da so živali v "Kitajski študiji" med svojim življenjem kopičile mikotoksine iz krme, njihovo meso pa je s staranjem sprejemalo še več rakavih mikotoksinov.

Obdelava na visoki temperaturi

Gorivo je bilo na Kitajskem v osemdesetih letih prejšnjega stoletja drago, zato je bil eden od najbolj varčnih načinov priprave hrane kratkotrajno kuhanje na zelo visoki temperaturi (npr. cvrtje v voku). Cvrtje je eden najbolj nezdravih načinov kuhanja – skupaj z drugimi načini kuhanja na visoki temperaturi.

Pri zelo visoki vročini maščobe oksidirajo, zaradi česar postanejo škodljive, v mesu pa nastanejo končni produkti napredne glikacije (AGE), ki so – presenečenje! – rakotvorni.

Torej dobimo slabo shranjeno, neohlajeno, starano, rahlo pokvarjeno in plesnivo meso in ga na hitro zapečemo na ekstremno visoki temperaturi.

To je daleč od svežega, ohlajenega, pravilno predelanega, ekološko pridelanega mesa, hranjenega s travo, ki je blago toplotno obdelano. Pravzaprav ju je nemogoče primerjati.

Prav tako je nesmiselno vse živalske beljakovine označiti za enake. Mesne beljakovine, sirotka, kolagen in kazein so vse beljakovine. Prav tako tudi pajkov strup in ricin. Različne beljakovine se v telesu različno obnašajo, odvisno od njihove strukture. Obravnava vseh živalskih beljakovin kot enakih je neznanstvena; v prehrani imamo precej več beljakovin kot le kazein.

Rastlinske beljakovine lahko naredijo več škode kot koristi

Rastline uporabljajo veliko obrambnih taktik za zaščito pred plenilci. Pogosto proizvajajo posebne spojine, zaradi katerih živali zbolijo, če jih pojedo preveč, in mnoge od teh spojin so beljakovine. Gluten, aglutinini, zaviralci tripsina, lektini … žita, fižol, oreščki, soja in drugi osnovni viri rastlinskih beljakovin imajo v sebi te antinutriente ali celo toksine, ki lahko povzročijo pomanjkanje hranil in poškodbe črevesja.

To ne pomeni, da so vse rastlinske beljakovine slabe. Iz rastlinskih virov lahko dobite čiste in popolne beljakovine, vendar je to težko.

Za dolgoživost je najboljša nizka vsebnost beljakovin (in občasno nič beljakovin)

"Kitajska študija" se moti glede tega, da so živalske beljakovine škodljive v vseh pogledih. Campbell je imel prav, da je uživanje prevelike količine mišičnega tkiva proti dolgoživosti, a če je beljakovin malo, se poveča avtofagija, naravni proces čiščenja celic v telesu, ki se znebi odpadkov in poveča učinkovitost celic. Zdrava prehrana po mnenju nekaterih strokovnjakov pomeni, da se iz beljakovin dobi okoli 20 % kalorij.

Industrijsko gojeno meso živali, ki jih hranijo z žiti, ni dobro za zdravje; prav tako ne prekomerno uživanje mesa. Vendar pa je uživanje visokokakovostnega, ekološkega, s travo krmljenega mesa v zmernih količinah učinkovit način za izboljšanje prehrane ter krepitev telesa in duha.

PREBERITE TUDI: Fitnes trenerka si je z vegansko prehrano v 8 mesecih uničila postavo in zdravje

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pospešeno staranje bi lahko povečalo tveganje za nastanek rakavih tumorjev.