Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Zavod za zaposlovanje ali nosečnost?

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Rebecca
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 1227Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2007 11:57
Povezava do prispevka
Ker več glav več ve, vas prosim za pomoč pri naslednjih dilemah......kolegica bo kmalu diplomirala iz ekonomije (zagovor ima v roku treh tednov), pa jo zanima kaj mora potem storiti? A se mora obvezno prijaviti na Zavod za zaposlovanje ali je to stvar svoje odločitve in si lahko delo išče kar sama??...kakšne pa so prednosti (in slabosti) prijave na Zavod za zaposlovanje?...skratka obe veve zelo malo o tej zadevi (praktično nič) in bi vas prosila za čim več informacij o tem....
 
Pa še nekaj, kolegica in njen fant si zelo želita otroka pa jo zanima vaše mnenje tudi o tem....a je bolje imeti otroka takoj po diplomi (preden išče službo) ali naj raje počaka še kako leto, da se ustali in najde redno službo? Kakšne izkušnje imate vi? A hitreje najdeš zaposlitev če še nimaš otrok ali ko jih že imaš?.....
 
Pa še nekaj, kaj bi se pa zgodilo, če bi se prijavila na Zavod za zaposlovanje in nato zanosila?? A ti v takem primeru sploh še iščejo službo (za pač tistih nekaj mesecev) ali sploh ne?....
 
Vsaka infomacija o tej zadevi bo resnično dobrodošla, saj kot sem že napisala nimave pojma o tem.....hvala...
0
Nazaj na vrh
Mimi_M
Starost: 44Pridružen: 13. dec 2005Prispevkov: 2127Kraj: PrimorskaStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2007 12:12
Povezava do prispevka
Ali živi še doma s starši ali sta s fantom na svojem?
Ima on dovolj dobro plačo, da bodo vsi trije živeli od nje, če bosta imela še otroka?
 
Prijava na Zavod je pa pogoj, če želi prejemati nekaj drobiža od Centra za socialno delo - denarno socialno pomoč.
Moraš povedat kaj več podatkov, če želiš natančnejše odgovore.
"Odločimo se, da je nekaj mogoče in da hočemo to storiti, pa bomo našli tudi način."
(A. Lincoln)
0
Nazaj na vrh
Ninja
Starost: n/aPridružen: 30. maj 2004Prispevkov: 838Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2007 12:33
Povezava do prispevka
Konkretna situacija moje kolegice:
 
Nepričakovano je zanosila, status ji je potekel. Delala je prek študenta in ker pri nas gledajo kakšen dohodek je bil v zadnjem letu ne dobi niti centa podpore. Če se prijavi na Zavod za zaposlovanje ne dobi NIČ zato ker še nikjer ni bila zaposlena. Službe pa tako ali tako ne dobi ker je noseča. žalostno!
0
Nazaj na vrh
sarah
Starost: 12Pridružen: 8. mar 2004Prispevkov: 2346Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2007 12:47
Povezava do prispevka
V takem primeru se je najbolje z nekom dogovoriti, da te "zaposli" za
dobo nosečnosti oz. porodniške. Tako je naredila moja prijateljica in
ko je prenehala s porodniško je začela iskati drugo zaposlitev. Ampak
po mojem je težko najti takega človeka, ki bi to naredil.
Fashion passes. Style remains. -Coco Chanel
0
Nazaj na vrh
Dina
Starost: 43Pridružen: 12. jun 2004Prispevkov: 3221Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2007 14:41
Povezava do prispevka
Ali delodajalca kaj stane, če zaposli žensko v obdobju porodniške? V primeru, da najdeš takega? Ali vse krije država? Skratka zanima me, ali je delodajalec karkoli na slabšem, oz. ali mu gre karkoli v škodo, če bi našel takega, ki bi te zaposlil za obdobje porodniške?

Drugače se pa zadnje čase sama dosti ubadam z vprašanjem ali je bolje počakati z otrokom da dobiš službo, ali se pač odločiš za otroka kljub temu, da nisi zaposlen. In se čedalje bolj nagibam k temu, da bom imela otroka ko bom sama hotela, neglede na to, ali bom imela službo ali ne, ker veliko berem po forumih kaj ženske pišejo, od tega kako so ostale brez službe, ko so zanosile (vedno se najde kaka luknja v zakonu, da te delodajalec upravičeno odpusti, navede sicer nek drug razlog, ampak v resnici je razlog nosečnost),  do tega, da so jih blazno začeli šikanirati in psihično izčrpavati, da bi same dale odpoved in tudi nekatere, da so najprej dobile službom potem se pa niso upale zanosit, ker so vedele da bodo odpuščene, ali pa so z nosečnostjo odlašale, si niso upale zaradi službe, potem so pa karnaenkrat ugotovile, da so že precej stare in da lovijo zadnji vlak za otročička. Starejša ženska pa težje zanosi in tudi kakšne prirojene napake so pogostejše pri otrocih starejših mam, recimo Downov Sindrom (to sem ravno včeraj brala v enem intervjuju z ginekologom).

Je pa tudi res, da ko imaš malega otroka, si bo delodajalec mislil, ah nje ne bom zaposlil, ker bo zaradi otroka dostikrat odsotna. Spet druga stvar je pa, da si delodajalec misli, aha mlada ženska brez otrok, ravno zdaj je v letih ko si bo zaželea otroka in če jo zaposlim bo sigurno zelo kmalu zanosila in bom spet moral njo dat na porodniško in iskati drugo.
Tako da karkoli narediš ni prav, oz je prav, odvisno kako razmišlja delodajalec.
Zato sem prišla do zaključka, da če ima partner tako plačo da boste zmogli le z njegovo in da seveda imate rešen stanovanjski problem, potem bi jaz svetovala imeti otroka takrat ko si ga želiš. Potem pa v dani situaciji iščeš ustreznega delodajalca. Ker če se oziraš na druge (v tem primeru na delodajalca) itak nikoli ne bo prav.

Aja pa še to  bi dodala. Danes je itak zelo težko dobiti službo za nedoločen čas, vsaj v začetku in če čakaš da dobiš najprej službo, je velika verjetnost, da bo to služba za določen čas in potem spet ne moreš zanosit, ker ti ne bodo potem podaljšali pogodbe. Pa si spet v situaciji, ko ne moreš nič in si spet ne upaš zanosit.
0
Nazaj na vrh
Mimi_M
Starost: 44Pridružen: 13. dec 2005Prispevkov: 2127Kraj: PrimorskaStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2007 15:03
Povezava do prispevka
jst mam tud eno kolegico, ki jo je pač en delodajalec zaposlil v obdobju nosečnosti pač s tem razlogom, da bo potem ona dobivala nekaj denarja med porodniško.
Nekaj mesecev preden je nehala z delom, je pri njem tudi delala, ampak... Delodajalca seveda stane, da zaposli človeka - poleg zneska, ki ga njej izplača, ima on z njo tudi druge stroške, ki jih pač mislim da plačuje državi in v tem primeru sta bila zmenjena, da je ona njemu nekaj denarja vrnila takrat, ko je delala zanj, sedaj ko ima že bebico, pa dobi normalno porodniško, hvala bogu da se ji je uspelo tako zmeniti.
Ampak ko se ji bo ta iztekla, si bo morala najti zaresno službo...
"Odločimo se, da je nekaj mogoče in da hočemo to storiti, pa bomo našli tudi način."
(A. Lincoln)
0
Nazaj na vrh
kitty13
Starost: n/aPridružen: 18. maj 2006Prispevkov: 530Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2007 17:09
Povezava do prispevka
 
Kar vse tiče nosečnosti prej ali kasneje, bi rekla, da je boljše imeti otroka prej in potem iskati službo. To sicer niso moje izkušnje, so pa izkušnje mojih kolegic. Delodajalci raje vzamejo v službo ženske, ki že imajo otroke, in sicer (menda) zato ker je lažje pokriti občasne odsotnosti (bolniške itd.) kot pa enoletno odsotnost oz. po možnosti celo večletno. Tudi sama sem že dobila nasvete v tej smeri, se pravi najprej otroci potem služba.
 
Glede socialne, ko se prijaviš na Zavodu, je pa tako, zanimajo jih dohodki zadnjih treh mesecev, prihranki itd. Od študentskega servisa je potrebno prinesti izpis za tri mesece. Če delaš preko več servisov, se splača prinesti izpis samo od enega  ; da je manj. Drugače pa če imaš res precej visoke dohodke, mogoče počakaš, ali pa ponovno zaprosiš. Sem slišala za primere, da niso dali nič socialne, ampak mislim, da tega ne bi smeli. Saj če nimaš dohodkov, ti vendar morajo plačati socialno, čeprav je res en drobiž, ampak vsak evro prav pride. Pogoj pa je, da en mesec ne prejmeš nobenih prihodkov.
Kar se pa plačevanja porodniške tiče, pa se mi zdi, da jo plačuje izključno država.
 
Pa še to, po zakonu delodajalec ne sme vprašati na razgovoru za zaposlitev nobenih osebnih vprašanj, to pomeni o otrocih (če jih ima oz. jih načrtuje), o nosečnosti, o stanu (samski, poročen) itd. Obstajale so neke škatle, kjer se je lahko anonimno podala prijava zoper kršitelje, se pravi, če so delodajalci na razgovorih spraševali te stvari. Vendar pa se ogromno žensk tega boji. Jaz vem, da če ne bi zaradi teh razlogov dobila službe, bi takšnega delodajalca zagotovo prijavila. 
Če ljubezen nosiš nosiš v sebi, potem jo vedno tudi srečaš.
0
Nazaj na vrh
Dina
Starost: 43Pridružen: 12. jun 2004Prispevkov: 3221Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2007 17:50
Povezava do prispevka
No, glede tega spraševanja o otrocih in ostalem pri razgovorih za službo imam pa jaz eno tako izkušnjo izpred enega meseca. Sem poslala prijavo in me ženska, lastnica družinskega podjetja pokliče po telefonu. Prvi stavek iz njenih ust je bil da je pač ta in ta iz tega in tega podjetja in da me kliče, ker sem poslala prošnjo in da je notri napisano da sem že nekaj opravljala pisarniška dela. Takoj naslednji stavek pa je bil, zanima me ali imate kaj otrok, ste poročeni in ali imate avto? No, tukaj sem si jaz že rekla sama pri sebi, aha k vam pa niti pod razno ne pridem delat. Tako sem ji začela razlagati da imam svoj avto, tisto o otrocih in partnerju sem pa kar preslišala, pa se ženska ni dala. Me je še enkrat vprašala če imam otroke, pa sem si mislila, ma ni šans pri njih nočem delati tudi če me zaposlijo, ker sigurno bodo prej ali slej težave, če me že zdaj zaj s takimi vprašanji. No sem se vseeno dogovorila za razgovor. Šla sem tja čisto neobremenjena, pravzaprav mi je bilo celo odveč in sem že mislila odpovedati zadnji hip, pa sem si rekla, no bo pa vsaj izkušnja, ker sem šele začela iskati službo in nimam dosti izkušenj z razgovori (je bil moj 2. razgovor). Ko sem prišla tja, je bila pa ženska čisto drugačna, ful prijazna, sploh me ni na razgovoru ničesar spraševala o meni o mojih izkušnjah, predstavila mi je svoje podjetje in rkela, da sem ji ful simpatična in če pridem naslednja dva dni delat poskusno za par uric. Ker je bila izkušnja v živo precej drugačna in mi je namigovala, da sem od vseh ki so bili na razgovoru najbolj primerna, tudi plača je bila zelo solidna, sem si rekla ok, bi delala tam ampak bom vseeno previdna pri pogodbi, ker so mi bili vseeno sumljivi. In delam dva dni po 4 ure, naslednji teden mi pa reče, da me ne bodo vzeli, ker so našli nekoga bolj ustreznega.
Tako da se je vseeno izkazalo, da so neki mutibariči in verjetno je celo bolje, da me niso vzeli, ker kdo ve, kaj bi se z njimi še vse zapletlo. Po eni strani je bilo vse krasno, ampak vedno sem imela pa en tak čuden priokus, da nekaj ne štima. Aja pa blazno so se bali, da tista ki bi jo vzeli nebi slučajno kdaj manjkala
0
Nazaj na vrh
Mimi_M
Starost: 44Pridružen: 13. dec 2005Prispevkov: 2127Kraj: PrimorskaStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2007 18:18
Povezava do prispevka
Mene niso nič v zvezi s tem spraševali, je pa res, da sem dobila službo v lokalnem podjetju in se med seboj poznamo, pač vejo, da nimam otrok, vendar me niti niso spraševali o čemerkoli iz mojega zasebnega življenja.
Imam pa sodelavke z majhnimi otroki in je res zoprno, če so pogosto na bolniški, saj tedaj vse delo pade na ostale, ki smo že tako zasute z delom.
"Odločimo se, da je nekaj mogoče in da hočemo to storiti, pa bomo našli tudi način."
(A. Lincoln)
0
Nazaj na vrh
Rebecca
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 1227Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2007 13:45
Povezava do prispevka
Mimi_M je napisal/a
Ali živi še doma s starši ali sta s fantom na svojem?
Ima on dovolj dobro plačo, da bodo vsi trije živeli od nje, če bosta imela še otroka?
živita vsak pri svojih starših, vendar če bi se odločila za otroka bi se lahko preselila v stanovanje njenih staršev, kjer imajo trenutno študente - v celoti opremljeno dvo sobno stanovanje.....oba sta še študenta oz. oba isčeta službo....
0
Nazaj na vrh
Rebecca
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 1227Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2007 13:48
Povezava do prispevka
Ninja je napisal/a
Konkretna situacija moje kolegice:
 
Nepričakovano je zanosila, status ji je potekel. Delala je prek študenta in ker pri nas gledajo kakšen dohodek je bil v zadnjem letu ne dobi niti centa podpore. Če se prijavi na Zavod za zaposlovanje ne dobi NIČ zato ker še nikjer ni bila zaposlena. Službe pa tako ali tako ne dobi ker je noseča. žalostno!
 
A res ne dobiš čisto nič podpore, če prej nisi nikjer delala??? Npr. kolegica je študentka (kmalu bo diplomirala in zgubila status), do sedaj je delala le preko študenta pa še to nazadnje pol leta nazaj - se pravi, če se prijavi na zavod ne bo dobila čisto NIČ podpore?????
 
Kaj pa če se ne prijavi na zavod, kaj mora storiti (npr. glede zavarovanja)????....pa če bi se odločila, da bi zanosila a ima sploh smisla, da se prijavi na zavod?
0
Nazaj na vrh
Mimi_M
Starost: 44Pridružen: 13. dec 2005Prispevkov: 2127Kraj: PrimorskaStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2007 13:53
Povezava do prispevka
Če zadnje 3 mesece ni delala preko študenta, potem mislim, da bo dobila socialno pomoč s CSD-ja, vendar se mora prijavit na Zavod prej.
Jaz sem te pomoči prejemala starih 33k, sem pa živela pri starših
"Odločimo se, da je nekaj mogoče in da hočemo to storiti, pa bomo našli tudi način."
(A. Lincoln)
0
Nazaj na vrh
Rebecca
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 1227Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2007 13:58
Povezava do prispevka
Mimi_M je napisal/a
Če zadnje 3 mesece ni delala preko študenta, potem mislim, da bo dobila socialno pomoč s CSD-ja, vendar se mora prijavit na Zavod prej.
Jaz sem te pomoči prejemala starih 33k, sem pa živela pri starših
Kako to misliš, da se mora prijaviti na zavod prej?? A preden zanosi misliš?
 
A mi lahko poveš kako pa poteka po "ta novem" sploh na zavodu (moraš pisat prošnje, hoditi na razgovore-skratka nič ne veve o tem)? A je res, da moraš sprejeti vsako delo, ki ti ga oni ponudijo in če ga ne želiš sprejeti te izpišejo?....a je res, da moraš sprejeti vsako delo do 2, stopnji nižje tvoji izobrazbi?....pa še nekaj a ti res teče delovna doba ko si na zavodu prijavljen?
0
Nazaj na vrh
Mimi_M
Starost: 44Pridružen: 13. dec 2005Prispevkov: 2127Kraj: PrimorskaStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2007 14:05
Povezava do prispevka
Prijava na Zavodu je pogoj za prejemanje socialne pomoči s CSD-ja, to sem mislila s"prej"
Zdaj pa moram šibat, pod večer ti napišem kaj več na zs, verjetno bodo punce že prej kaj povedale.
jaz sem bila na Zavodu lani od aprila do septembra, takoj po izteku statusa,
tako da ravno najnovejših informacij, kako je sedaj, če je kaj drugače, nimam.
"Odločimo se, da je nekaj mogoče in da hočemo to storiti, pa bomo našli tudi način."
(A. Lincoln)
0
Nazaj na vrh
Rebecca
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 1227Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2007 14:09
Povezava do prispevka
....a so ti potem našli tebi ustrezno delo (tvoji izobrazbi), pa komaj po 6 mesecih?
 
Z veseljem pričakujem tvoje nadaljnje informacije
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Zavod za zaposlovanje ali nosečnost?
Stran 1 od 8
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Pojdi na stran:

Preberi še


Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.