folna kislina je ključnega pomena pri sintezi DNA (poznamo učinkovine, ki bazirajo na blokadi enega izmed korakov na encimski poti vgrajevanja folne kisline v tetrahidrofolat, npr. nekateri antibiotiki, protitumorske učinkovine itd.). zato je pomembna pri celicah, ki se hitro delijo, npr. celice kostnega mozga (primanjkljaj povzroča določene vrste anemije) in kot taka tudi v prvih 3 mesecih razvoja ploda. nosečnice in doječe matere imajo povečane potrebe po folni kislini, zato so RDA (recommended daily allowances) vrednosti povečane. dokazano je, da jemanje folne k. v ključnih mesecih pred zanositvijo in prvih 3 mesecih zmanjša defekte nevralne cevi pri plodu.
argument, da naše mame niso jedle dodatkov s folno k., je sicer zelo na mestu, treba pa se je zavedati, da je bila včasih tudi hrana malo drugačna, kot je sedaj (zelenjava je vsebovala več vitaminov), poleg tega so se prehranjevalne navade spremenile in verjetno si dandanes ne skuha vsaka ženska doma 5 polnovrednih, "preštudiranih" obrokov doma. industrijsko predelana hrana je gotovo dosti siromašnejša, kar se tega tiče, zato so vitaminski dodatki (pravi, v pravem trenutku in seveda ne 10 različnih vrst naenkrat) smiselni.