Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Porozni lasje

Pojdi na stran 1 , 2
Jeremish
Starost: 32Pridružen: 31. jan 2012Prispevkov: 975Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 12. jan 2014 8:04
Povezava do prispevka

Lana34 je napisal/a

Najbolj problematični so porozni oz. zelo porozni lasje, ker lahko "spijejo" preveč olja (kot tudi vode - to je prav tako slabo) bogatega z nasičenimi maščobnimi kislinami (npr. kokosovo olje, palmovo, babassu) - to so tiste m.k., ki prehajajo v lasno sredico, in olja bogata z oleinsko kislino (npr. olivno olje) - kar lahko povzroči, da so lasje frizzy, utrujeni, slamnati, navzven izsušeni in hkrati mastni od znotraj. 

To pa prvič slišim (pa sem že kar nekaj prebrala na to temo) smiley. Hvala za info smiley Kako pa najlažje ugotovim, če so moji lasje porozni? smiley

Maybe we're not supposed to be happy. Maybe gratitude has nothing to do with joy. Maybe being grateful means recognizing what you have for what it is. Appreciating small victories. Admiring the struggle it takes to simply be human. Maybe, we're thankful for the familiar things we know. And maybe we're thankful for the things we'll never know. At the end of the day, the fact that we have the courage to still be standing is reason enough to celebrate.
0
Nazaj na vrh
ana25
Starost: 122Pridružen: 26. jan 2005Prispevkov: 9323Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. jan 2014 18:54
Povezava do prispevka

Lana, kakšno nego bi pa priporočila poroznim lasem? (Imam debele, zelo goste, suhe, skodrane lase, kodri so kar malo po svoje, vse skupaj je frizzy in nič kaj lepo (po površini, spodaj so ok), leti po zraku in šele ko so zelo dolgi, se vsaj malo "obesijo", lasišče je normalno, z občasnim suhim prhljajem.)

smiley (Btw, si dobila moj zs?)

0
Nazaj na vrh
ana25
Starost: 122Pridružen: 26. jan 2005Prispevkov: 9323Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. jan 2014 19:04
Povezava do prispevka

Lana34 je napisal/a

Zelo porozni lasje (ne glede na to ali so taki po naravi ali pa je stanje "pridelano") imajo v bistvu dvignjeno ali pa natrgano, luknjasto kutikulo - ponavadi so valoviti in kodrasti lasje že po defoltu bolj porozni. So zelo zahtevni za nego in vzdrževanje (seveda v odvisnost od dolžine in debeline las). V zelo vlažnem vremenu (ali pa pri daljšem tuširanju v zelo vlažni kopalnici), lasje kar "skočijo", so bolj ali manj ovčkasti, nagnjeni so k frizzu, pogosto se pojavlja fly-away hair, se zapletajo, vozlajo, se ne svetijo zelo...  nasprotno v suhih klimah pa zelo hitro dehidrirajo, sploh če ob tem uporabljamo izdelke za nego, ki vsebujejo humektante (teh se je treba v ekstremnih vremenskih pogojih izogibat oz. vsebnost le-teh v izdelkih naj ne bo velika), ki potegnejo še tisto malo vlage, ki jo lasje premorejo. Porozni lasje lahko absorbirajo veliko količino vode - do 55% svoje teže, kar lahko povzroči trganje las že pri umivanju, plavanju (najbolj so na udaru tanki) Radi imajo blage čistilce v šamponih, ne prepogosto umivanje, ki se zaključi z bogato nego - izdelke z emolienti/okluzivi, ki las lubricirajo in "plastificirajo" (npr. silikoni, kationski surfaktanti in polimeri) in tako preprečujejo oz. zmanjšujejo poroznost - "zaklenejo" vlago v laseh. Nega s proteinskimi maskami jim zelo koristi, redna uporaba je skoraj nujna (spet odvisno od dolžine in debelosti las ter velikosti hidroliziranih proteinov). Nega z olji (previdno - začnemo vedno z manjšo količino) pred umivanjem jim zelo koristi, sploh pri suhih lasiščih, ki ne proizvajajo dovolj sebuma, ki bi ščitil las (sebum je best natural conditioning agent). Olja v in na laseh preprečijo vdor prevelike količine vode v las, saj jo odbijajo.

Zdaj vidim, da si že tukaj napisala. smiley Jaz bi rabila priporočilo za konkretne izdelke, da si jih lahko kupim. V zadnjem mesecu sem spremenila nego: en blag Natura Siberica šampon (proti prhljaju), Dove Oil Care conditioner (občasno 2 Lusheva, ki imata naravne sestavine in nobenih učinkovitih kemičnih), potem sem si kupila še Joico Deep Penetrating K Pak masko (razvpito), ali rabim še kaj? (Olja bom morda polahko začela uporabljati za prewash: so vsa ok?)
 
(Seveda zaenkrat ni nobene spremembe.)
 
Kaj pa oblikovanje las? Jaz si jih samo sušim na zraku, pa ni videti, da bi bili zaradi tega bolj zdravi. Jih lahko fenam, navijam, ravnam?
0
Nazaj na vrh
Lana34
Starost: n/aPridružen: 25. okt 2012Prispevkov: 539Kraj: On a different planeStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2014 20:03
Povezava do prispevka

Ana, zakaj smo v temi Olja za lase? smiley A bi, prosim, vprašanje prestavila kam drugam, da ne "smetimo"? smileyJeremish sem sicer odgovorila v temi Nega izjemno dolgih las , pa ne vem, če je najprimernejša...

 

Edit: Vidim, da imamo odprto primerno temo.smiley Hvala, Tanja?

 

Nazadnje urejal/a Lana34 19. jan 2014 19:31; skupaj popravljeno 1 krat
“It's called logic. It will help you." Bill Hicks
0
Nazaj na vrh
Manaya
Starost: 42Pridružen: 28. okt 2012Prispevkov: 42Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. jan 2014 22:30
Povezava do prispevka

Lana 34, bravo, nedvomno dobra poznavalka lasne strukture, tudi samo glede na slikovni prikaz smiley

Naj samo še dodam repliko za skodrani las. To so ponavadi tanki in nežni lasje, niso obteženi, zato se lažje valovijo/kodrajo...so pa na žalost veliko bolj občutljivi.
Kako prepoznati zdrav skodran las?
Lasje se vijejo v svetleče lokne (tulce oz. zvitke, kot lasje pri porcelanastih punčkah).
Vse ostalo, kar je ekstremno volumenskega in razpršeno kodrajočega na glavi je v rangu poroznega lasu. Na videz sicer marsikomu zgledajo gosti lasje, so pa na žalost daleč od tega.

Moji lasje so na zgornji polovici lasišča porozni, predvsem  zaradi večje izpostavljenosti vplivom iz okolja (silikonski pripravki so obvezni), v spodnji polovici pa se ustvarjajo pravljični kodri/lokni.



 

 

 

0
Nazaj na vrh
Eva :-)
Starost: 31Pridružen: 12. dec 2013Prispevkov: 4Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. jan 2014 7:54
Povezava do prispevka
Heyy,Lanaa naprej vse pohvale, o toliko znanja , ki ga veš o laseh :-)zanima me katere izdelke priporočas za porozne lase , ker sem se čisto našla v tem opisu, :-)Hvala za odgovor Smile 1
0
Nazaj na vrh
Lana34
Starost: n/aPridružen: 25. okt 2012Prispevkov: 539Kraj: On a different planeStatus:Offline
Objavljeno: 26. jan 2014 0:50
Povezava do prispevka

Ana, najprej se opravičujem zaradi svoje odzivnosti – že večkrat v tem tednu sem poskušala odgovorit na tvoje vprašanje, pa mi ni uspelo. A true story, prisežem: Prvič, ko sem že imela napisan svoj (pre)dolg post in sem ga hotela poslat, me je vmes izpisalo. smileyNato sem ponovila vajosmiley, vmes pridno kopirala napisano, na zadnji četrtini se mi je sesula mozilla. Po uri in pol sem odnehala. Se ne splača borit proti vesolju. Naslednji dan, kljub temu, da gre v tretje rado, ja, mhm - in sem ubrala drugo strategijo; odločila sem se napisat post v Wordu in si ob tem domišljala kako sem prebrisana, hihihi… Na dobri polovici sporočila je zmanjkalo elektrike. smileyOnly in my neighbourhood, seveda. Ekskluzivno. Dve ulici naprej so jo imeli. Pa pri nas nikoli ne zmanjka elektrike, nikoli! Seveda sem imela shranjen samo prvi odstavek ali 2. Tako sem bila že frustrirana, da tega ne morem niti ubesedit. smiley Spet naslednji dan so bile popoldne neke težave pri ponudniku internetnih storitev, ko pa se je zadeva uredila, mi je zmanjkalo volje. Nato pa časa več ni bilo. Tale tranzitni saturn me bo ugonobil, majkemi.

Sedaj poskušam že petič in upam, da mi bo uspelo, ker že pokam po šivih, saj sem že tako v vsesplošno naporenem obdobju, da bi se najraje pokrila z rjuho čez glavo za ene 3 leta in počakala, da mine.

Ok, konec uvoda, gremo na temo:

ana25 je napisal/a

Lana, kakšno nego bi pa priporočila poroznim lasem? (Imam debele, zelo goste, suhe, skodrane lase, kodri so kar malo po svoje, vse skupaj je frizzy in nič kaj lepo (po površini, spodaj so ok), leti po zraku in šele ko so zelo dolgi, se vsaj malo "obesijo", lasišče je normalno, z občasnim suhim prhljajem.) Jaz bi rabila priporočilo za konkretne izdelke, da si jih lahko kupim.

Ana, ti me precenjuješ. smiley Moje poznavanje las morda res ni zelo rudimentarno, vendar v praksi temelji v glavnem na " zelo znanstveni na-oko-tivni metodi" smiley, torej na opazovanju in izkušnjah z mojimi lastnimi lasmi. Na žalost ti konkretnih izdelkov ne morem svetovat, ker res ne vem kateri bi ti ugajali. In to iz večih razlogov (tukaj so le osnovni): 1. Tako jasnovidna nisem.smiley 2. Nikoli v življenju nisem videla tvojih las. 3. Ne poznam tvoje dosedanje nege. 4. Ne vem kakšen učinek bi rada dosegla oz. kakšen učinek na laseh ti je všeč. 5. Ta tip las ni najbolj pogost oz. pri nas ni glih" targeted audience", kar pomeni, da ni blazno veliko izdelkov, ki bi ti bili pisani na lase. 6. Ne poznam tvojih ostalih preferenc - vsaj ¾ žensk (po možnosti z nezahtevnimi lasmi) ocenjuje učinkovitost regeneratorja na podlagi vonja, torej ali jim diši ali ne, kako dolgo se vonj na laseh obdrži, bla, bla, bla…( kdor ne verjame, naj si kar prebere kak reviewsmiley)

No, dobra novica je, da sva v istem "klubu" (imava podoben tip las) in se mi vsaj približno sanja s kakšnimi "lasnimi" izzivi se soočaš in ti morda lahko dam kakšno uporabno idejo, napotek.

Mogoče bi bilo dobro, če bi napisala (ali pa, ker tega je najbrž veliko, razmislila) katere izdelke si dosedaj uporabljala in jih malo primerjala. Na ohranjenost in obnašanje las (bolj ali manj) vpliva toliko stvari, da jih je nemogoče spraviti v en post – od tega ali si jih beliš, barvaš, kako veliko si na soncu, v kloriranih bazenih, ali uporabljaš likalnike/kodralnike, če in kako si jih feniraš, kje živiš (vreme in klima), ali jih veliko spenjaš in s čim, kako pogosto jih umivaš, s kakšnimi šamponi, katere maske/regeneratorje uporabljaš, leave-ine, heat-protectorje, kako pogosto in s čim jih češeš… pa vse do trdote vode s katero jih umivaš (pri meni je to zelo opazno, isti izdelek ima zaradi vode opazno drugačen učinek), na kakšnih vzglavniku spiš itd. In končno, kakšen vpliv/učinek ima vse to nanje.

ana25 je napisal/a
 V zadnjem mesecu sem spremenila nego: en blag Natura Siberica šampon (proti prhljaju), Dove Oil Care conditioner (občasno 2 Lusheva, ki imata naravne sestavine in nobenih učinkovitih kemičnih), potem sem si kupila še Joico Deep Penetrating K Pak masko (razvpito), ali rabim še kaj? Olja bom morda polahko začela uporabljati za prewash: so vsa ok?

Sem si ogledala nekaj izdelkov, ki si jih naštela.

Natura Siberica Anti-Dandruff Shampoo for Sensitive Scalp: (sem prebrala tvojo oceno na KMM). Vsebuje kup naravnih izvlečkov, blage čistilce - Lauryl Glucoside, Sodium Cocoyl Isethionate, Cocamidopropyl Beataine, Pineamidopropyl Betaine, Hippophae Rhamnoidesamidopropyl Betaine (koliko je v resnici šampon blag, je odvisno tudi od koncentracije teh detrgentov, koliko je pa tebi, boš pač morala sama ocenit.) in Guar Hydroxypropyl Trimonium Chloride, ki je služi kot CA (conditioning agent) in se rad nalaga na lase.

Oil Care Nährpflege 1 Minute Kur-Spülung – me mika odkar sem ga opazila v oceni Jeremish -  ima obetavne sestavine: Aqua, Cetearyl Alcohol, Dimethicone, Stearamidopropyl Dimethylamine, Behentrimonium Chloride, Lactic Acid, Cocos Nucifera Oil, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Glycerin, Petrolatum, Amodimethicone, Hydrolyzed Wheat Protein, Cetrimonium Chloride, Hydrolyzed keratin - en kup CA, koliko je učinkovit, pa je spet odvisno od koncentracij in razmerij. Kako pa si ti zadovoljna?

Kaj pa z Joico Deep Penetrating K Pak? Kakšen učinek opažaš?

Debeli, porozni in kodrasti lasje že v osnovi res niso najbolj enostavna kombinacija za vzdrževanje, sploh če stermiš k videzu, ki predstavlja konkreten odmik od tvojih naravnih las. Tako jih jaz vidim: že po naravi so bolj rigidni, nefleksibilni in žilavi, lahko bi rekla "žičnati", imajo notranjo moč - nosijo sami sebe, precejšnji volumen; imajo veliko keratina (v primerjavi s tankimi lasmi), težko jih je obtežiti (večina regeneratorjev kar ni dovolj »težkih«), obvladovati, spenjati, nekako se upirajo spreminjanju svoje naravne lege in oblike, ne padajo kar sami od sebe (ja, gravitacija pomaga šele pri določeni dolžini) in nočejo lepo skupaj ležati, zato imajo tudi manj leska, saj se svetloba na njih razprši, bolj suhi so – težje jih je krotiti. Problem je toliko večji, če imaš več različnih tekstur las, torej nekje so bolj ravni, drugje valoviti, na tretjem koncu pa rastejo kodrasti, kar še dodatno doprinese k večjem trenju, letečim lasem, frizzu in v končni fazi tudi poroznosti. ( Ja, frizz ima lahko več izvorov – razen uničenosti las in vlage/dehidracije pri poroznih laseh je pomembna tudi tekstura las in primerno striženje (kar pa ni tako samoumevno), pretiravanje z nego (over-conditioning) ali neprimerna nega (pri meni npr. so to cyclo-silikoni) ipd.

Pri debelih laseh je še ta težava, da je površina povrhnjice, čeprav je večja od tiste pri normalnih laseh, v primerjavi z volumnom debelega lasu, veliko manjša -  kar pomeni, da je  za učinek mehkejših, bolj zglajenih las, potrebna večja količina nekega regeneratorja  ali višje koncentracije določenih sestavin v le-tem. Sestavine (Conditioning Agents) v izdelkih za "regeneracijo" las so: Kationski polimeri in surfaktanti, silikoni, nato še lipidne sestavine, proteini in ostali vlažilci.

To be continued... moram spatsmiley

EDIT: Najpomembnejše sem pozabila smiley - Olja kot pre-wash.

Zelo ti jih priporočam. Olja in masla imajo zelo pozitiven učinek - vsaj pri meni - dajejo lasem lesk, pripomorejo k mehkobi in voljnosti las, plus zmanjšujejo vpliv šamponov, ki postrgajo maščobo (ki je setavni del povrhnjice) z lasu. S tvojim tipom las boš težko zgrešila, zato lahko uporabiš kar tista, ki jih imaš doma - olivno, mandljevo in mangovo maslosmiley. Eksperimentiraj in opazuj. Ne kompliciraj tako kot sem jaz - na začetku sem se maltretirala z računanjem razmerij maščobnih kislin v svojih mešanicah smileydo tega, da sem si jih gor popala kot Courtney Love puder v prahu na začetku spota Miss World. smiley Kokos je res vrhunska reč za večino las. Tudi daleč največ raziskav je bilo narejenih z njim in res ščiti las pred izgubo proteinov, kar je pri gostih in poroznih laseh zelo pomembno, sploh če se ti lasišče ne masti "dovolj", da bi sebum imel kak zaščitni učinek na lase.

p.s.: Preden nadaljujem - daj prosim napiši, če te vse skupaj zanima, da ne naštevam in opisujem vseh sestavin ter ne utrujam sebe in tebe (ter ostalih) po nepotrebnem s kilometrskimi posti ali boš raje ubrala "happy-go-lucky" sistem preizkušanja izdelkov.

“It's called logic. It will help you." Bill Hicks
0
Nazaj na vrh
ana25
Starost: 122Pridružen: 26. jan 2005Prispevkov: 9323Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. jan 2014 13:28
Povezava do prispevka

Lana smiley , carica.

Zelo dobro si opisala moje lase, še sama jih ne bi znala tako. Mislim, da je friz pri meni prej posledica dehidracije kot uničenosti las, ker si jih npr. ne barvam, toplotno obdelujem, ravnam, itd., tudi razcepljeni niso. Ti napol kodri (valovi) so najbolj smotan naravni las za oblikovanje, kar jih obstaja. Še nisem našla frizerja, ki bi me znal postriči. Ko jih umijem, so nekako napol skodrani in izgledajo neurejeni, ko si jih počešem, pa dobim oblak friza, napol zravnanega napol skodranega, kar nekaj. Verjetno bi morala biti bolj pridna s stiliranjem, ampak bi porabila ure časa in ogromno energije, ki pa ju nimam na pretek.

Ob spremembi nege sem zaenkrat opazila, da pri meni velja: več je več  smiley; ne vem pa kako bo na daljši rok. Dove Oil Care mi je kar fajn, zgladi lase in jih malo poleže, Joico K Pak sem pred dvema dnevoma prvič uporabila, zato le zelo prvi vtis: krasno! Tako zelo mi je zgladil lase, jih naredil svetleče, friza je očitno ful manj... ampak pri obojem moram videti kako bo ob daljši uporabi. Kokosovo olje bom takoj vključila v nego, morda ne čisto ob vsakem pranju. Se mi zdi pa, da je že to razlika, da si zdaj balzam pustim na laseh eno uro, prej sem si ga le obveznih nekaj minutk in ni bilo enakega učinka. Pa tudi fino si z brisačo osušim lase in ne nanesem na čisto mokre.

Zdaj si lahko malo odpočiješ od izobraževanja nas nevednic, kar se mene tiče. Škoda, da nisi pustila tistega o "-quatih"?, mogoče bi bilo še komu zanimivo kot meni. Glede na to, da imava podoben tip las, kaj pa ti uporabljaš za svoje, da jih krotiš? Predvsem balzami / maske me zanimajo, no, saj nekaj si že lepila v tisto temo "s čim ste si danes oprali lase" ali kaj je že.

p.s. Saturn je pa res "pridno posredoval" pri tvojem pisanju. smiley

0
Nazaj na vrh
Lana34
Starost: n/aPridružen: 25. okt 2012Prispevkov: 539Kraj: On a different planeStatus:Offline
Objavljeno: 30. jan 2014 20:50
Povezava do prispevka

Helo!

ana25 je napisal/aMislim, da je friz pri meni prej posledica dehidracije kot uničenosti las, ker si jih npr. ne barvam, toplotno obdelujem, ravnam, itd., tudi razcepljeni niso. Ko jih umijem, so nekako napol skodrani in izgledajo neurejeni, ko si jih počešem, pa dobim oblak friza, napol zravnanega napol skodranega, kar nekaj.

Saj dehidracija je posledica večje poroznosti, torej gre za uničenost (pogojno rečeno). Lasje pa so ponavadi frizzy na površini, kot praviš, ker so na tem delu tudi najbolj izpostavljeni okoljskim in mehanskim dejavnikom in poškodbam. Morda jih pregrobo (in prepogosto) češeš? Izogibaj se ostrih kovinskih in lesenih krtač in glavnikov, debele lase je lažje opraskat. Poskušaj se počasat kadar imaš gor regenerator, masko – najprej s prsti ali širokim glavnikom, ostalo pa po potrebi, seveda.

ana25 je napisal/a

Verjetno bi morala biti bolj pridna s stiliranjem, ampak bi porabila ure časa in ogromno energije, ki pa ju nimam na pretek. Še nisem našla frizerja, ki bi me znal postriči.

Jp, good luck with that. Odkar sem ostala brez svoje frizerke, imam s tem težave (pa komaj sem jo našla). Meni se lasje kodrajo od spodaj navzgor in od znotraj navzven, od vrha do zatilja so ravni, zato porebujem natančno stopničasto striženje pramenov, drugače gredo kodri v 80-90% bye-bye, večina frizerjev pa me striže kot da imam ravne lase.smiley Bolje očitno ne znajo. Takrat raje hodim valovita okrog, ker se mi res ne ljubi ukvarjat še s spreji in penami za kodranje. Če sem pa dobro postrižena, nimam z njimi nobenega dela - imam prav lepe centimetrske kodre s cca. 5cm premera in edino v tem primeru sem lahko wash&go, zgledam pa kot pi pravkar prišla od frizerja. Striženje je res ključno, no, vsaj pri meni.

ana25 je napisal/a

Dove Oil Care mi je kar fajn, zgladi lase in jih malo poleže, Joico K Pak sem pred dvema dnevoma prvič uporabila, zato le zelo prvi vtis: krasno! Tako zelo mi je zgladil lase, jih naredil svetleče, friza je očitno ful manj... ampak pri obojem moram videti kako bo ob daljši uporabi.  Se mi zdi pa, da je že to razlika, da si zdaj balzam pustim na laseh eno uro, prej sem si ga le obveznih nekaj minutk in ni bilo enakega učinka. Pa tudi fino si z brisačo osušim lase in ne nanesem na čisto mokre.

Joico K-PAK poznam, sem ga dooolgo časa uporabljala, ko sem se še barvala, mislim pa da so mu vmes spremenili sestavine. Zdaj so moji lasje bolj zdravi, torej manj porozni kot so bili, in proteinskih tretmajev ne uporabljam več tako pogosto oz. K-PAKa sploh ne, ampak njegov knock-off, večina izdelkov, ki jih uporabljam, pa itak vsebuje vsaj nekaj proteinov. Kako ga pa ti uporabljaš? Skupaj z Dove Oil-om? Verjetno je, razen tipa las in občutka/učinka, ki ti je všeč, odvisno tudi od poškodovanosti lasu, vendar sem ga jaz ponavadi kombinirala z navadnim regeneratorjem – najprej K-PAK, nato še nek balzam. No, neodvisno od K-PAKa - ker imaš debele, goste lase, in če nimaš težav z build up-om in ti sestavine ne dražijo kože, lahko regenerator komot pustiš dlje na laseh za boljši učinek, sploh če vsebuje olja, masla. Saj boš sama ugotovila kaj ti najbolj ustreza.smiley

ana25 je napisal/aKokosovo olje bom takoj vključila v nego, morda ne čisto ob vsakem pranju.

Ana, še enkrat – na moje goste, debele oz. debelejše lase (ne vem koliko točno so debeli v mikronih - imam tudi nekaj konjske žime, a mi ne prevladuje) so imela olja opazen učinek, zato res priporočam. Nad olji pa sem se navdušila nekako po nesreči; poleti sem veliko na morju, kar pri meni pomeni, da ne sedim na plaži, ampak sem večinoma v vodi in pod vodo, zato lase veliko spenjam, spletam, razpletam. Tako sem si začela mazat lase z enim Hawaiian Tropic oljem (vem, da je bila mešanica olj in masel in da je imel Paraffinum Liquidum na 1. mestu). Long story short: Domov sem prišla z biiijuuutiful lasmi. Aja, še to - od kar imam seborejo (kar pomeni, da se mi lasišče po 4-5 dneh dejansko zmasti - v primerjavi s predseboroičnim obdobjem, ko se mi v enem tednu ni nikoli), sem opazila izboljšanje kvalitete las. You lose some, you win some.smiley Če imaš prhljaj zaradi suhega lasišča, ki se ne masti, razmisli tudi o tem, da bi jih morda nanašala kar po celotni dolžini. Just a thought.smiley

ana25 je napisal/aGlede na to, da imava podoben tip las, kaj pa ti uporabljaš za svoje, da jih krotiš? Predvsem balzami / maske me zanimajo, no, saj nekaj si že lepila v tisto temo "s čim ste si danes oprali lase" ali kaj je že.

Imaš srečo, da sem 3/4 pozdravljen product-junkie (in moja kopalnica ne zgleda več kot bi Boots treščil vanjo)smiley. Nimam nekega best of - izdelka. Salonske izdelke sem odpikala, ker niso vredni svoje cene in because I know better.smileyTisti, ki jih uporabljam so bolj ali manj podobni – rada jih rotiram, kakšno nego imam, pa je odvisno primarno od striženja. No, nekaj malega sem res že lepila v primerno temo. Doma imam vedno nekaj izdelkov od Gliss kur (verjetno moj najdaljši spremljevalec); uporabljam maske in balzame, leave-in, šamponov niti ne (Oil Nutritive, Total Repair, Ultimate Repair, Shea Cashmere…), Schaumo (ki mi je bila 15-20 let nazaj ka-ta-stro-fa!) imam vedno vsaj 2 šampona, trenutno Repair&Care - ta je čisto spluvan na KMMsmiley- in Cream&Oil (prvi mi je boljši), tudi balzame in maske, , Eveline masko (balzam ima identične sestavine – pač bolj razredčen), Balea Feige& Perle (za bolj lahko nego)… Ja, še to - pri meni doma je kot  "In Dexter's Lab", s tem, da sem jaz Didi, hahaha… Ne, sem Dexter in Didi 2 in 1 z manj eksplozij smiley; vedno nekaj miksam in prirejam… Aja, sem že testirala Balea "In-shower" (oh, yes i didsmiley) in ni bilo slabo, moram priznat. smiley

p.s. O kvatih in polikvatih pa bom dodala, umaknila sem, ker nisem bila prepričana, če te te sestavine kot take sploh zanimajo. Lahko ti napišem še kaj o proteinih in silikonih tudi? Se boš lažje znašla v tej džungli izdelkov...

EDIT: Manaya, hvala, za tvoj prispevek. smiley Pa vendar je izvor kodrov precej kompleksna reč - od oblike folikla, preseka lasu, disulfidnih vezi, sestave korteksa oz. razmerja med parakorteksom in ortokorteksom itd.

Eva :-), če si prebrala, potem razumeš.smiley

“It's called logic. It will help you." Bill Hicks
0
Nazaj na vrh
Lana34
Starost: n/aPridružen: 25. okt 2012Prispevkov: 539Kraj: On a different planeStatus:Offline
Objavljeno: 3. feb 2014 14:54
Povezava do prispevka

Obljuba dela dolg.

Kationski polimeri (če boš raziskovala Cationic Polymers ali Polyquaterniums ali na kratko Polyquats)  in kationske surfaktanti (ali Cationic surfactants ali Quats) - njihova naloga je ustvarjanje filma na laseh - zaradi pozitivnega naboja se prilepijo (kot magnet) na poškodovane dele las - imajo negativen naboj (bolj so lasje poškodovani - več negativnega naboja, bolj se lepijo) jih gladijo, mehčajo, dajejo svilnat občutek, olajšujejo razčesavanje in preprečujejo vozlanje(detanglers), zmanjšujejo statiko… in omogočajo emolientom, ki tudi mehčajo lase, dajejo slip (npr. silikonom, oljem, maslom, maščobnim alkoholom - Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Cetearyl Alcohol… ), da se bolje oprimejo lasu.

Polyquats: Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Polyquaternium -11, Polyquaternium -4, Polyquaternium -10, Polyquaternium -7, Polyquaternium -44, Polyquaternium -37, Polyquaternium -55,  Polyquaternium -72,  Polyquaternium -87, Polyquaternium -59 (nudi uv zaščito), Polyquaternium -47, Polyquaternium -67, Polyquaternium -69 - ta je v leave-inih super anti-humektant ("odbija" vlago), ki se ne nalaga in daje lasem sijaj…

Quats: Cetrimonium chloride, Behentrimonium chloride, Cocotrimonium chloride, Behentrimonium methosulfate, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Behenamidopropyl dimethylamine, Stearamidopropyl dimethylamine (citrate/ lactate), Quaternium-18 (Quaternium-15 ni CA, ampak konzervans, ob stiku s kožo lahko povzroči kontaktni dermatitis), Quaternium- 80 - ta sodi med silquats (silicone quats), daje ful "glossa in šajna" in je nadpovprečen detangler , potem Q- 22, Q-87, Q-79, Q-91)…- nekateri izmed teh naj bi tudi prehajali skozi povrhnjico las ( npr. Cetrimonium bromide). Večina jih je vodotopnih, težava pa se vseeno lahko pojavi, ker se nalagajo na lase – eni bolj, drugi manj (vendar je to različno od las do las in pri debelih laseh ta težava ni tako izražena). Metosulfati so manj dražeči (pomembno za občutljivce).

Silikoni: Dimethicone, Dimethiconol, Amodimethicone, Bis-aminopropyl dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Cyclotetrasiloxane, Cyclohexasiloxane, …

Ja, ti zloglasni silikoni... O njih je bilo že vse tolikokrat povedano, da ne vem kaj bi napisala. Silikoni imajo podobno nalogo kot Quats & Polyquats – las lubricirajo, prevlečejo, gladijo, dajejo lesk, zaščitijo pred izgubo vlage in preprečujejo njeno nezaželeno vdiranje, zmanjšujejo trenje, olajšujejo razčesavanje… - s tem, da se lasu bolje oprijemajo na predelih, kjer je nepoškodovan. Silikoni se med seboj razlikujejo - v grobem se delijo na vodotopne (npr. PEG-12 Dimethicone oz. vsi, ki imajo predpono PEG, Dimethicone copolyol…) in netopne (Dimethicone, Amodimethicone, Dimethiconol…), na tiste, ki izhlapijo (npr. Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane), služijo pa kot nosilci težjih silikonov (npr. Dimethicona – originalno silikonsko olje) ter izboljšajo njihovo mazljivost oz. omogočajo lažje nanašanje le-teh… Silikoni se lahko nalagajo na laseh (npr. uporabim šampon s silikoni, nato še masko, leave-in…), vendar ne v nedogled in praviloma se odstranijo z las že z enim ali dvemi šamponiranji, pod pogojem, da uporabimo navaden šampon brez silikonov. Spet, nekaterim ljudem ustrezajo bolj, drugim manj, nekaterim le določeni silikoni ali pa v določenih razmerjih (npr., tisti, ki jim ne obtežijo, poližejo preveč las in obratno) ali pa le v določenih izdelkih (npr. šamponih in maskah so ok, olja pa ne)…

Nazadnje urejal/a Lana34 19. sep 2014 23:12; skupaj popravljeno 1 krat
“It's called logic. It will help you." Bill Hicks
0
Nazaj na vrh
ana25
Starost: 122Pridružen: 26. jan 2005Prispevkov: 9323Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. feb 2014 8:57
Povezava do prispevka

Hvala, Lana. smiley Od "tvojih" znamk imam le en izdelek od Gliss Kura (nek sprej), od Schaume nisem imela še nič, moram preveriti ob priliki. Eveline masko sem pa že opazila, mislim, da si jo v neki drugi temi že omenila. Ko porabim zaloge, si jo bom najbrž kupila, sestavine sem že gledala in se mi zdijo ok, pakunga je pa tudi ogromna, cena ni pretirana.

Dexterja in Didi ne poznam smiley si pa predstavljam kam pes taco moli. (And I'm getting there, too, I think. smiley)

Za lesene glavnike sem pa vedno mislila, da so boljši kot plastični za frizzy lase? Macadamia ima enega lesenega, ki je kao prepojen z oljem in sem si ga ogledovala.

Glede frizerjev sem sama že obupala. Če imaš pa kak predlog za Ljubljano, bi ga bila pa vesela (ampak dvomim).

0
Nazaj na vrh
monny310
Starost: 30Pridružen: 4. avg 2009Prispevkov: 322Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. feb 2014 9:38
Povezava do prispevka

Par dni sem spremljala tale pogovor, sedaj se pa tudi vmešavam zraven smiley Po opisu bi rekla, da imam zgorjo polovico las porozno. Ali pa vsaj tisti del, kjer je še barva (poskušam nazaj na svojo barvo). Pri vratu se mi pa ponavadi naredita tulca ali včasih več kodrov. 

Nekaj časa se že sprašujem kakšen glavnik je dober in ker jih je ana omenila, bi kar vprašala. Kakšen glavnik za takšne lase? Krtača mi naredi lase čudne oblike (uniči kodre). Pa rada bi tudi takšen glavnik, da mi las ne uničuje dodatno. Sedaj sem se odločila, da si lase pustim malo daljše in če lasje niso lepi, je pravzaprav popolnoma grdo imeti dolge lase smiley

0
Nazaj na vrh
Lana34
Starost: n/aPridružen: 25. okt 2012Prispevkov: 539Kraj: On a different planeStatus:Offline
Objavljeno: 7. feb 2014 18:32
Povezava do prispevka
ana25 je napisal/a

Hvala, Lana. smiley Od "tvojih" znamk imam le en izdelek od Gliss Kura (nek sprej), od Schaume nisem imela še nič, moram preveriti ob priliki. Eveline masko sem pa že opazila, mislim, da si jo v neki drugi temi že omenila. Ko porabim zaloge, si jo bom najbrž kupila, sestavine sem že gledala in se mi zdijo ok, pakunga je pa tudi ogromna, cena ni pretirana.

Ni za kaj, Ana. Od Gliss Kura imam Serum Spray, Repair Conditioner pa nisem imela, ker se moji lasje s Cyclo-silikoni ne razumejo najboljše in se jih izogibam (ampak je to zelo individualno - vem, se ponavljam ).

Eveline maska pa ima 500ml, stane pa nekje 7-8 evrov (se ne spomnim več), šparam si jo za poletjesmiley.

ana25 je napisal/aDexterja in Didi ne poznam smiley si pa predstavljam kam pes taco moli. (And I'm getting there, too, I think. smiley)

smiley

Dexter and Didi:smiley   

    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTN9bbJ_7oitu7uc1vYqhOW6wCBJtpzcOJYlk_7rhS-ZcoHF0lx

ana25 je napisal/a

Za lesene glavnike sem pa vedno mislila, da so boljši kot plastični za frizzy lase? Macadamia ima enega lesenega, ki je kao prepojen z oljem in sem si ga ogledovala.

Ja, ker je les naraven material, ne? No, Macadamijinega ne poznam, morda se tebi bolje obese. Najbrž je odvisno tudi od vrste lesa (kako se "napihuje", suši, poka, deformira... ) in kako je brušen... Toda lesen glavnik ni nič fleksibilen in na mojem so se čez čas ustvarile špranjice na zobcih in to je kar haklalo, cukalo in praskalo lase, ja. Pomembno je, da je plastika (ali kak drug material) antistatična, pa ni težav.

monny310 je napisal/a

Par dni sem spremljala tale pogovor, sedaj se pa tudi vmešavam zraven smiley Po opisu bi rekla, da imam zgorjo polovico las porozno. Ali pa vsaj tisti del, kjer je še barva (poskušam nazaj na svojo barvo). Pri vratu se mi pa ponavadi naredita tulca ali včasih več kodrov. 

Kakšen glavnik za takšne lase? Krtača mi naredi lase čudne oblike (uniči kodre). Pa rada bi tudi takšen glavnik, da mi las ne uničuje dodatno.

monny310, ti se kar vmešavaj.smiley Ne predstavljam si najbolje ta dva tulcasmiley. Kakšen glavnik? Hm, morda kakšen s širšimi zobci? Odvisno je od tega kako goste, debele, elastične lase imaš, če se kaj vozlajo... Jaz si jih češem z glavo navzdol, od tilnika proti konicam -  brez težav, tudi s široko ploščato krtačo. Poznam pa ženske, ki si jih samo po umivanju. Kodri prihajajo v 74638292015 variantah, res težko rečem.

monny310 je napisal/aSedaj sem se odločila, da si lase pustim malo daljše in če lasje niso lepi, je pravzaprav popolnoma grdo imeti dolge lase smiley

Se strinjam, dolgi lasje niso za vse. Ni potrebe po forsiranju, če imaš lahko lepo kratko/krajšo frizuro.smiley

“It's called logic. It will help you." Bill Hicks
0
Nazaj na vrh
Jeremish
Starost: 32Pridružen: 31. jan 2012Prispevkov: 975Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 7. feb 2014 21:48
Povezava do prispevka

Ko smo ravno pri česanju in glavnikih ... Tudi jaz sem v iskanju primernega glavnika. Sicer se češem le, kadar imam balzam ali olje na laseh, ne vsak dan (ker se moji valoviti lasje dosti lepše obnašajo, če jih pustim take kot so), ampak me vseeno skrbi, da si delam škodo. Lasje se mi namreč kar precej lomijo in cepijo. 

Ana, glede glavnikov, ki so prepojeni z oljem: klik

Mislim, da si bom kupila kar Tangle Teezer, kaj pa vem. A katera ve, kje prodajajo kake glavnike s širšimi razmaki med zobci?

Maybe we're not supposed to be happy. Maybe gratitude has nothing to do with joy. Maybe being grateful means recognizing what you have for what it is. Appreciating small victories. Admiring the struggle it takes to simply be human. Maybe, we're thankful for the familiar things we know. And maybe we're thankful for the things we'll never know. At the end of the day, the fact that we have the courage to still be standing is reason enough to celebrate.
0
Nazaj na vrh
monny310
Starost: 30Pridružen: 4. avg 2009Prispevkov: 322Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 7. feb 2014 21:58
Povezava do prispevka

Lana, narobe sem se izrazila s tulci, so 'zvitki' kaj bolj znani? smiley Ampak kot si rekla, kodri se pojavljajo na vse načine, tako da enkrat so tako, nek drug dan pa spet drugače. 

Kot prvo me je zanimal material, ampak si že Ani odgovorila, da je priporočljiv plastični glavnik. Enega imam s siršimi zobci in so lasje seveda lepši kot po krtačenju. Krtačo navadno uporabim pred umivanjem las, da jih dobro razčešem. Bom pa potrebovala kakšnega s še siršimi zobci oz. razmiki med zobci. Sem vedno v trgovini takoo neprepričana ali bo glavnik pravi zame, in pa seveda kakšna znamka da kar visoko ceno za plastične glavnike in mi je potem malo 'too much'. Bom sedaj vsekakor vzela enega, konec koncev ne bom kupila vsak mesec novega smiley

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Porozni lasje
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.