Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Nosečnost čez rok

Pojdi na stran 1 , 2
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45018Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2009 13:06
Povezava do prispevka
Mene pa zanima par zadev v zvezi s tem, glede na to, da po temi nosečniški čvek  sodeč ni tako redek pojav.

In sicer:
  • zakaj sploh pride do tega?
  • zakaj sprožijo porod oz. kaj bi bilo, če bi kar pustili? Najbrž ne bi bila ženska noseča kar 'v nedogled' - ali pač? Kako bi se končalo v tem primeru?
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2009 14:20
Povezava do prispevka
Datum poroda ti ginekolog izračuna glede na datum tvoje zadnje menstruacije. Pri tem se sploh ne upošteva, kdaj je dejansko do oploditve prišlo, ampak šteje samo tako imenovana zadnja menstruacija. Torej je datum poroda pač nek fiktiven datum, zato se lahko zgodi, da rodiš čez rok. Druga od razlag je ta, da pač žensko telo in otrokovo telo zorita po svoje, nikakor ne po nekem datumsko določenem načrtu in da se otrok pač rodi, ko se pač rodi. Je pa neprijetno, če zamujaš, ker je takrat vsak dan naporen, počutiš se kot slon in vsako minuto pričakuješ, kdaj se bo začelo.


0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45018Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2009 15:00
Povezava do prispevka
Sahara, hvala za odgovor, to mi je sicer znano/jasno, bolj me zanima dejansko čez rok (ne vem, kako naj napišem - da je čez rok v vsakem primeru, ne glede na izračun, ker vem, da nekatere točno vedo, kdaj so zanosile in se ne sklada z datumom, ki ga izračuna ginekolog/inja).

In kaj bi se zgodilo, če se v takem primeru poroda ne bi sprožilo - bi bila potem kar noseča 10, 12 mesecev, ali kako? Predvievam, da ne in bi dete prej ko slej prišlo ven.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2009 15:10
Povezava do prispevka
Sorry, Tanja, mi je žal, da sem pametovala po nepotrebnem. Mislim, da bi se tvoj scenarij brez zdravstvenih posegov slabo končal za otroka ali pa mati in da so zato včasih tako umirale ob porodih. Sama sem rodila že ful 'zrelega' otroka, pa še to se je revež že napil plodovnice in se skoraj zavozlal okoli vratu s popkovino. Si ne predstavljam, kako bi bilo, če bi takrat počakala še kakšen dan. Še dobro, da obstajajo umetni popadki. 
0
Nazaj na vrh
Ninja
Starost: n/aPridružen: 30. maj 2004Prispevkov: 838Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2009 15:16
Povezava do prispevka
Tanja, trenutno mi pade na pamet tole: po določenem času posteljica ne
opravlja več dobro svojege funkcije (se začne starati), ponavadi tudi
plodovnica postane mekonijska in zato se plod ne počuti več dobro v
maternici in ravno zaradi tega je potrebno sprožiti porod.

Najdlje se čaka 14 dni po PDP, dlje se pa ponavadi ne čaka, ker se pač bojijo zapletov zaradi zgoraj omenjenih razlogov.
0
Nazaj na vrh
Simona
Starost: 44Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 5512Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2009 15:18
Povezava do prispevka
Nosečnost traja 40 tednov, max. pa 42 tednov. Do 42 tednov porod sprožijo ali naredijo carski rez, dlje se ne čaka. Posteljica namreč slabi in svojo funkcijo opravlja vse slabše in posledično je lahko otrok resno ogrožen.
Lep dan,
:*: Simona :*:
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45018Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2009 15:22
Povezava do prispevka
Hvala, punce!

Še tole:

Tanja je napisal/a
In sicer:
  • zakaj sploh pride do tega?

Joj, Sahara, niti slučajno se nimaš za kaj opravičevati.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
leonella
Starost: 39Pridružen: 15. jan 2009Prispevkov: 155Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. sep 2009 9:12
Povezava do prispevka
No jaz sem rodila en teden čez rok. So mi sprožli porod, ker tamala pač ni hotla ven. Po porodu so mi povedali, da je imela popkovino dvakrat okoli vrata zavito in da je bilo samo še deci plodovnice pomešane z mekonijem,in da ne omenjam koliko tega je potem še zbruhala ven. Čez usta in nos. In da je bil zadnji čas, da sem rodila. (kaj so pa potem en teden čakali nimam pojma). Zakaj pride do tega? Haha jaz bi rekla da ji je bolj pasalo noter, ko pa ven na ta svet prit. Je bla kar vztrajna, celih 26 ur ni hotla priti ven, potem je pa popustila. 
0
Nazaj na vrh
st
Starost: 11Pridružen: 24. apr 2005Prispevkov: 1859Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 10. sep 2009 10:00
Povezava do prispevka
Sama sicer nisem bila čez rok, a je mene zanimalo kako je če si itd. in tako zvedela, da je rok, ki ti ga postavijo bl tko, na se na to ni za zanašat. Teoretično smo lahko tudi 1mesec čez rok. Pomembno in glavno je to, kako stanje je notri in kako se plod počuti. A to be on a safe side, kot že zgoraj napisano, ne čakajo dlje kot 14dni čez rok.
Zakaj pa pride do tega, da se nič ne dogaja, ko naj bi se že moralo, pa verjetno lahko le ugibamo.

Kdor ne govori, kar misli, tudi ne bo delal, kar govori.

We are masters of unspoken words and slaves of the ones we spoke of.

;-{)
0
Nazaj na vrh
galyka
Starost: 45Pridružen: 26. okt 2006Prispevkov: 2090Kraj: Nm-LjStatus:Offline
Objavljeno: 10. sep 2009 11:43
Povezava do prispevka
Se podpišem pod st v delu, da je važno kaj je notri in kako se otrok počuti. Tako kot greš lahko čez rok, ti lahko sprožijo prej, če ni z mamico vse ok (npr. visok pritisk pri meni) ali pa z otrokom (Juretu je npr. zmanjkovalo plodovnice), pa čeprav je bilo še 20 dni do PDP. 
Nasmehni se, nekdo te ima rad!
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. sep 2009 12:06
Povezava do prispevka
Ja, marsikaj sploh še ni raziskano na tem področju, sploh s hormonskega vidika, hormoni pa itak vse sprožijo. In tako se zdravniki pač ozirajo na odprtost, na barvo plodovnice ipd. Ravno to je meni najhujši del nosečnosti, ok, če se dobro izteče, seveda tudi najlepše: tista nebogljenost porodnice, ko te pač pripeljejo v porodnišnico, priklopijo na naprave. Takrat si res v celoti prepuščen dohtarjem, pa tudi naslednje dni, ko opazujejo, kako se kaj zarašča, koliko krvaviš ipd. Če samo pomislim na tiste, ko gre nosečnica s fantom roditi, se zakomplicira, pa izkrvavi. Grozno in nepredstavljivo. Ko ženska rojeva, se zares žrtvuje za novo življenje. Pa da ne bo pomote, vsa čast ginekologom in babicam, da so tam, da so usposobljeni, pa da ti pomagajo roditi.

0
Nazaj na vrh
Tea1
Starost: 50Pridružen: 4. feb 2004Prispevkov: 2803Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2009 9:54
Povezava do prispevka
Če povzamem besede moje G:  PDP je umetno izračunan datum, ampak glede na to, da se dolžine ciklov razlikujejo, z lahkoto kiksnejo par (precej) dni. Žal je tako, da so pri nas (bojda še posebej v LJ porodnišnici) precej togi kar se tiče držanja rokov in vse kar je več kot 1 teden/ 14 dni, pošljjo rodit in ne obravnavajo oz. redko obravnavajo vsako nosečnico individualno. Bojda so v tujini bolj "mehko" naravnani in čakajo tudi do 43 tedna, seveda z vsemi spremljavami- preverjajo stanje plodovnice, pretokov, CTG, pa verjetno še kaj.
Ravno včeraj sva se z mojo G pogovarjali o tem. Naša dva taprva sta bila oba čez rok, prvega so sprožili 6 dni čez, drugega smo čakali 11 dni in se je porod začel spontano. Glede na to, da imam izkušnje z obema vrstama poroda, se MOČNO nagibam k spontanemu in sem jo žicala, če mi lahko na papirju prestavi rok za kak teden naprej, da mi bojo v porodnišnici dali dodaten teden miru... In se je nekako strinjala, kar je super!!
0
Nazaj na vrh
sasska
Starost: -14Pridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 2974Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 25. sep 2009 18:09
Povezava do prispevka
Sahara je napisal/aDatum poroda ti ginekolog izračuna glede na datum tvoje zadnje menstruacije. Pri tem se sploh ne upošteva, kdaj je dejansko do oploditve prišlo, ampak šteje samo tako imenovana zadnja menstruacija. Torej je datum poroda pač nek fiktiven datum, zato se lahko zgodi, da rodiš čez rok.



No, pri nas ginekolog upošteva izključno UZ meritve in ne datuma zadnje menstruacije. Po menstruaciji bi imela js rok 23.8., po UZ pa je bil 30.8. kar je bilo glede na moje cikle in samoopazovanje dogajanja v telesu čisto pravilno.
Bejbi se je rodil 10.9., pa še to ne prostovoljno, ampak so mi porod sprožili, ker sicer ga verjetno še nekaj časa ne bi bilo ven. Je bil fajn prenošen, kar se je videlo po koži, ki se mu je grozno lupila. Po tleh sem imela vsak dan ogromno njegove kože in sesanje je pomagalo samo za kratek čas. Sedaj se je stanje umirilo. Mali zadnjih 16 dni sploh ni pridobival več na teži, mogoče je celo izgubljal... sicer je to ugotovljeno na podlagi UZ meritev, ampak vseeno... 16 dni pred porodom je imel namerjeno večjo težo kot 2 dni pred rojstvom. Verjetno so mi zato sprožili, povedali mi tako niso, kaj je bil razlog za usmiljenje. Napisano imam mlečno plodovnico, ampak to so videli šele, ko so predrli mehur, takrat je bilo pa že odločeno, da sprožijo. Lahko pa, da so pohiteli ravno zaradi datuma zadnje menstruacije... ker sicer pri nas čakajo in čakajo...

Kaj se zgodi z dojenčkom, če je predolgo noter: nič dobrega, hrane in vedno manj, kisika prav tako...

Zakaj se nekaterim porod ne začne, ko je skrajni čas: verjetno je povezano s telesom ženske, ne začne proizvajat tistega hormona za popadke...
Dojenčku zagotovo ni fajn v trebuščku (kot tako radi govorijo) tako dolgo čez rok, posteljica je vedno slabša, plodovnice je vedno manj, je že mlečna ali celo pokakana...

Poznam eno, ki so ji pri prvem otroku sprožili 11 dan čez rok, pri drugem pa 17 dan čez rok... se moram pozanimat, če je to pravilo, da če pri prvem ne gre naravno, s svojimi popadki, da je pri drugem enako.
.
0
Nazaj na vrh
sasska
Starost: -14Pridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 2974Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 25. sep 2009 18:15
Povezava do prispevka
Tea1 je napisal/a
Če povzamem besede moje G:  PDP je umetno izračunan datum, ampak glede na to, da se dolžine ciklov razlikujejo, z lahkoto kiksnejo par (precej) dni. Žal je tako, da so pri nas (bojda še posebej v LJ porodnišnici) precej togi kar se tiče držanja rokov in vse kar je več kot 1 teden/ 14 dni, pošljjo rodit in ne obravnavajo oz. redko obravnavajo vsako nosečnico individualno. Bojda so v tujini bolj "mehko" naravnani in čakajo tudi do 43 tedna, seveda z vsemi spremljavami- preverjajo stanje plodovnice, pretokov, CTG, pa verjetno še kaj.
Ravno včeraj sva se z mojo G pogovarjali o tem. Naša dva taprva sta bila oba čez rok, prvega so sprožili 6 dni čez, drugega smo čakali 11 dni in se je porod začel spontano. Glede na to, da imam izkušnje z obema vrstama poroda, se MOČNO nagibam k spontanemu in sem jo žicala, če mi lahko na papirju prestavi rok za kak teden naprej, da mi bojo v porodnišnici dali dodaten teden miru... In se je nekako strinjala, kar je super!!


Tea, pri nas v Celju vsako posebej obravnavajo in te ne spustijo rodit prej, če ni res nujno. Čakajo do konca in vsak dan visiš na CTG-ju in na pregledih. Tudi 17, 18 dni po roku rojevajo punce.
Meni se sprožen porod ni zdel tako hud, oz. če je naraven lažji je to super. Je šlo kar hitro skoz, sem pričakovala, da bodo tisti hudi popadki trajali vsaj nekaj ur, pa me je babica hitro razveselila s potiskanjem. Sem bila pa že prej 3 cm odprta (že 3 tedne prej) in skoraj čist zmehčana, pa še en gel so mi dali dan prej.
.
0
Nazaj na vrh
DMS
Starost: 45Pridružen: 16. mar 2007Prispevkov: 870Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 25. sep 2009 19:05
Povezava do prispevka
Jaz sem šla čez rok 6 dni. Morala bi rodit v ponedeljek, sem pa v nedeljo. V petek sem bila še super duper, otrok tudi, posteljice že malo slabše. V soboto je bila pa mami že v slabši koži-blaga preeklampsija. Preeklampsija ima svoj izvor v posteljici, citiram z enga drugega portala (RR):
"Vzrok preeklampsiji je vedno posteljica oz. žile v posteljici, ki
so lahko slabo razvite ali pa se zamašijo
(ishemija oz.infarkt žil
znotraj posteljice) pride lahko do prezgodnje ločitve pravilno ležeče
posteljice, intrauterinega (znotraj maternice) zastoja rasti ploda ali
do intrauterine smrti ploda.
 Do povišanega krvnega tlaka pride zaradi tega, da skozi okvarjene
žile v posteljici plod vseeno dobi dovolj krvi in s tem hranljive snovi
za svoje preživetje
. Preeklampsija je bistveno težja bolezen od
povišanega krvnega tlaka."


zato, da je mojemu otroku bilo še dobro, je šlo meni na slabše, moje stanje je pa bilo slabše zarad vedno slabše funkcije posteljice-posledica nosečnosti čez rok.
Porod so mi umetno sprožili s prostaglandinskimi svečkami in je bil grozen. Mogoče bo dovolj nazorno, če povem, da mi je bila tista zadnja, iztisna faza, prijetna, v primerjavi s prejšnjo, ko so me nazarenski popadki švasali na manj kot minuto. Ampak to je že zgodba za v Porodne zgodbe, pa me niti ne mika je opisovat!

Tko da...nosečnost čez rok...ni tko nedolžna zadeva, kot mogoče zgleda.


Največkrat jem zarečen kruh!
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Nosečnost čez rok
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Kar nekaj zvezdnic se je odločilo, da se ne bodo podvrgle kirurškim popravkom temveč sprejele svoj naravni videz.