Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

KNJIGOMETER

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Kirka
Starost: 42Pridružen: 12. apr 2004Prispevkov: 3553Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 24. jan 2006 14:57
Povezava do prispevka
Ta tema je namenjena vašim ocenam prebranih knjig.
 
Princip je podoben kot pri filmih v temi Filmometer.
Napišete naslov knjige, prilimate sliko platnice (če jo najdete), napišete svojo oceno od 1-10 (1: najslabša, 10: najboljša ocena) in vaš komentar o knjigi.
 
Tudi tukaj vas prosim, če pišete v to temo samo ocene knjig in ne komentarjev na komentarje. Pogovor o knjigah in njihovih ocenah pa sodi na temo: Pogovor o ocenjenih knjigah.
Če je vaše mnenje o knjigi, podobno tistemu, ki je že napisano, bi vas prosila, če svoje mnenje napišete rajši na Pogovor o ocenjenih knjigah, da se ne bodo tako podvajale podobne ocene. Če pa je drugačno, pa ga napišete sem.
 
 Zdaj pa pridno na delo
Nazadnje urejeno 26. jan 2006 12:39; skupaj popravljeno 1 krat
[color=orange:ddc61ba942]
0
Nazaj na vrh
inca
Starost: n/aPridružen: 11. jul 2004Prispevkov: 5593Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. jan 2006 16:45
Povezava do prispevka
No pa dejmo...
 
MALI PRINC
image file name: 2ka29e2eac69.jpg
Ocena: 10
Komentar: No tole knjigo smo imeli za domače branje, pa tudi prej sem jo že prebrala, samo je vrjetno nisem čisto razumela, vglavnem, meni,ki sem še malo mlajša; res super knjiga. Vse je povedano na tak fajn način, in pisatelj ima zelo bujno domišjijo. Parkrat umes je malo žalostno, ko ti opisuje življenje Male Princa, ampak meni se zdi čista desetka
0
Nazaj na vrh
aidka
Starost: n/aPridružen: 21. maj 2005Prispevkov: 389Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 24. jan 2006 22:11
Povezava do prispevka
Mali princ

Ocena: 10

Komentar:
Tudi sama sem prebrala knjigo za domače branje, in sicer letos. Pravljica za odrasle bi lahko rekla. V sebi nosi veliko sporočil, tisto glavno pa je, da je treba gledati s srcem, če želiš videti bistvo. Lahko je pravljica za lahko noč mlajšim otrokom, odraslim pa ponuja nove ideje za razmišljane po branju.
Zagotovo jo preberem še kdaj v prihodnosti, da se bom spomnila pravih vrednot življenja.
0
Nazaj na vrh
ana25
Starost: 122Pridružen: 26. jan 2005Prispevkov: 9323Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. jan 2006 11:16
Povezava do prispevka
Carmen Bin Ladin: KRALJEVINA IZZA TANČICE: Moje življenje v Saudski Arabiji
 
 
Ocena: 5,5
 
Zgodba Švicarke, po mami Iranke, ki je otroštvo preživela v Evropi. Dokler ni spoznala Jeslama Bin Ladna, se z njim poročila in preselila v Saudsko Arabijo k njegovi družini. Njen mož je brat slovitega Osame iz klana Bin Ladnov, ki je zelo blizu vladarski družini saudskih princev. Avtorica opisuje svoje življenje v drugem, za nas tako tujem in nerazumljivem svetu, od prihoda do razočaranja in povratka v Evropo.
 
Zanimivo branje, a kljub temu me je knjiga pustila precej nepotešeno. Ne odstre nobene tančice, ne razkrinka nobenega tabuja in ne razblini nobenega predsodka. Razumljivo je pisana s povsem evropocentrističnega stališča, s perspektive tujke in s precej neosebnim stilom. Priporočam v lahko branje, kadar imate preveč časa, ni pa to knjiga, ki bi vam povedala kaj bistveno novega.
 
Splošen vtis: mlačno, ena v vrsti mnogih podobnih zgodb
0
Nazaj na vrh
.:sonja:.
Starost: 42Pridružen: 21. okt 2004Prispevkov: 7366Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 26. jan 2006 11:45
Povezava do prispevka
Nicholas in Micah Sparks: Trije tedni z mojim bratom
 
Ocena: popolna 10.
 
Zgodba bratov Sparks, ki opisuje njuno življenje. Knjiga se začne s tem, ko se brata odločita za potovanje okoli sveta v treh tednih. Na tem potovanju se jima zbujajo spomini na otroštvo in zgodba življenja se odlično prepleta z zgodbo o potovanju. Resnično zanimiva knjiga, spisana tako, da je ne moreš odložiti, dokler je v popolnosti ne prebereš. Priporočam.
0
Nazaj na vrh
Kirka
Starost: 42Pridružen: 12. apr 2004Prispevkov: 3553Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 26. jan 2006 12:36
Povezava do prispevka

Izpoved iz harema


image file name: 2k32bca70319.jpg

Moja ocena: 5,0

Kratka vsebina: Resnična zgodba mlade Beograjčanke, ki je štiri leta preživela v arabskem haremu v Dubaju. Po dramatičnem razpletu se je leta 1995 vrnila v Beograd.

Komentar: Zanimiva zgodba. Vendar pa ostane samo pri tem. Ne zdi se mi prepričljiva pri opisovanju svoje tragedije. Na trenutke se mi zdi tako zelo naivna in nikakor ne morem razumeti nje, niti njenih dejanj, še manj pa njene pasivnosti pri vsem tem.. Knjiga, ki jo prebereš, vendar ne pusti v tebi nobenega pečata. Tako/tako.

[color=orange:ddc61ba942]
0
Nazaj na vrh
inca
Starost: n/aPridružen: 11. jul 2004Prispevkov: 5593Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. jan 2006 11:00
Povezava do prispevka
DA VINCIJEVA ŠIFRA
image file name: 2kd7c586a113.jpg
Ocena: 10
Komentar: Tole knjigo sem brala na morju, in vem da zvečer kar nisem mogla nehat. Te ker potegne vase. Meni je zelo dobro opisana vaka podrobnost, in vam jo res res priporočam.
0
Nazaj na vrh
Maruška
Starost: 41Pridružen: 7. jun 2005Prispevkov: 9702Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. jan 2006 15:39
Povezava do prispevka
Martel, Y.: Pijevo življenje
Ocena: 9
 
image file name: 2k248fcfdf32.jpg

Knjiga opisuje nenavadnega dečka z imenom Piscine Molitor Patel. S starši in bratom je živel v Indiji. Oče je bil lastnik živalskega vrta, zato je imel poseben stik z živalmi. Bil je pravo nasprotje svojega brata in se je močno zanimal za različne veroizpovedi. Ugotovil je, da so vse vere v bistvu isto in so ga zato enako zanimale hindujska, muslimanska vera in krščanstvo. Udeleževal se je vseh verskih obredov.

Zaradi neugodne politične situacije v Indiji se starši odločijo da bodo prodali vse imetje in se preselili v Kanado. Doživi brodolom in se znajde v čolnu sam z različnimi živalmi, nazadnje ostane sam z bengalskih tigrom. Preden ga rešijo, preživi različne zelo težke situacije v katere mora vpreči vse svoje znanje in iznajdljivost.

Zelo zanimivo je njegovo razmišljanje o strahu o katerem pravi takole:

"Strah je edini resnični sovražnik življenja, edini, ki življenje lahko premaga. Prebrisan je in zahrbten. Zlahka odkrije tvoje šibke točke in udari naravnost po njih. Najprej napade v glavi. Pod krinko rahlega dvoma se priplazi v um, ko je ta še miren, samozavesten in veder. Tam naleti na nejevero, ki se mu skuša postaviti po robu, vendar je prešibka in preslabo oborožena. Strah napreduje. Postaneš zaskrbljen. V boj pošlješ razum. Za trenutek ti odleže, ampak navsezadnje je razum poražen. Zaskrbljenost preraste v bojazen. Telo se začne zavedati da je nekaj hudo narobe in strah ga v naskoku zavzame. Telo je v razsulu. Samo oči delujejo brezhibno in izdajalsko pomagajo strahu. Zgrabi te panika, zato sprejmeš prenagljene odločitve, ter se odrečeš poslednjima zaveznikoma, upanju in zaupanju. Vojna je končana. Strah, ki ni nič drugega kot vtis, je zmagal. Trdno se moraš bojevati da ga izbezaš na dan, izraziš in prikažeš v pravi luči. Če tega ne storiš, če strah postane tabu, ki se mu izogibaš in ga skušaš pozabiti, se izpostavljaš novim in novim napadom. Pred nasprotnikom, ki se mu ne upiraš, ne boš nikoli varen."

Zelo zanimivo razmišljanje iz katerega se vsak od nas lahko nauči veliko.

0
Nazaj na vrh
.:sonja:.
Starost: 42Pridružen: 21. okt 2004Prispevkov: 7366Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 30. jan 2006 19:26
Povezava do prispevka
Sabine Dardenne - Imela sem 12 let, vzela kolo in se odpeljala v šolo...
 
image file name: 2k31d1fd9cca.jpg
 
Ocena: 9
 
28. maja 1996 je komaj dvanajstletno Sabine na poti v šolo ugrabil neznanec s kombijem, Marc Dutroux, pozneje znan kot belgijska pošast . Takrat je bila drobno, nekoliko uporniško dekletce, zato je policija sprva sumila na beg.

Kar se je zgodilo Sabine, je za vedno uničilo njeno otroštvo.
Marc Dutroux, stari znanec policije, jo je zlorabljal telesno in duševno. Med njegovo odsotnostjo je bila zaprta v nekakšni kletni celici, široki manj kot meter in dolgi nekaj več kot dva metra, med njegovimi obiski pa je dneve preživljala v sobi agonije, kjer se je znašla v peklu, na robu svojih zmožnosti preživetja. Da bi ohranila prisebnost in s tem tudi življenje, je pisala pisma staršem, reševala naloge iz šolskih knjig ali zaposlila razum kako drugače. Prav njena upornost ji je pomagala preživeti.
 
Gre za pretresljivo zgodbo ob kateri človek onemi. Skrajno pošastno, grdo in nesprejemljivo. Priporočam v branje. V upanju, da se kaj takega nikoli več ne bi zgodilo.
 
0
Nazaj na vrh
tanjal
Starost: 69Pridružen: 21. okt 2003Prispevkov: 5870Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 31. jan 2006 14:20
Povezava do prispevka
Viharni Vrh (Emily Bronte)
 
image file name: 2k77f938ffcc.jpg
 
viharni vrh, emily (ali pa charlotte, nikoli ne ločim) bronte. strastna in romantična zgodba o dogajanju na stari angleški domačiji. zgodba je tako znana, da je ne bom ponavljala, samo zame je tako dobra, da jo berem vedno znova in vedno najdem v njej kaj novega.
 
Tri kraljeve opice (Walter De LA Mare)
 
 
walter de la mare: tri kraljeve opice. čudovita zgodba, ki pripoveduje o potovanju treh opičjih princev v obljubljeno dolino. v njej je na pravljičen način napisano veliko življenjskih spoznanj, ki niso namenjena le otrokom (jaz sem to knjigo dobila, ko sem bila stara osem let, prebrala sem jo pa pri skoraj tridesetih, ker me prej ni pritegnila), ampak tudi odraslim. lp.
 
obe knjigi bi ocenila z desetko. lp.
 
 
(Dodala naslove in sliko, Kirka)
tanjal
0
Nazaj na vrh
MaFija_X
Starost: n/aPridružen: 12. jan 2005Prispevkov: 21Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 1. feb 2006 17:22
Povezava do prispevka
Donald Neal Walsch - Pogovori z bogom 1
 
image file name: 2k0f04f47bea.jpg
 
Ocena: 10
 
Pogovori z Bogom je Walscheva pripoved o njegovih zaupnih razgovorih z bogom. Bog mu je odgovarjal na vsa bivanjska vprašanja, ki so ga vznemirjala, in ki zanimajo vso človeštvo. Bog mu odgovarja o tem, ali je čas, ali smo v vesolju sami, kaj se zgodi z nami, ko umremo, o poliki pa tudi o spolnosti. Daje mu šokantne odgovore o tem zakaj je svet takšen, kot je, zakaj obstaja trpljenje na svetu, nepravičnosti in kako bi se dalo kakovost življenja na Zemlji izboljšati.
Mene je knjiga osupnila. Nisem je mogla nehati brati in, ko sem jo prebrala, me je radovednost vodila v knjižnico še po druga dva dela, torej 2 in 3.
_______________________________
Osho - Zvok ploskanja ene roke
 
image file name: 2k95e8a1b7f9.jpg
 
Ocena: 10
 
Takih besed, takih stavkov, misli in modrosti..pa še nisem nikoli in nikjer prebrala! Prav neverjetno se mi je zdelo, da je lahko nekdo tako pameten! Včasih sem ostala odprtih ust in si mislila: ja prav imaš, točno pred tem si ljudje zatiskamo oči...
 
Izpisala bom nekaj besed:
 
*bela lilija
*je lepa, ljubka
*je nekaj edinstvenega
*bela lilija je v vsem zelo siromašna
*ni bogata, kakor vrtnica
*ni tako bogata, kakor  lotos
*ti so kakor kralji in kraljice
*bela lilija je čisto navadna
*toda v svoji navadnosti ima nekaj
*s čimer se vrtnice in lotosi ne morejo kosati
*prav ta nenavadnost, preprostost
*skromnost, nepomembnost
*je vir njene ljubkosti
*ne postavlja se, nima ega
 
(tudi vas to besedilo spominja na nasprotje kompleksu manjvrednosti?)
 
0
Nazaj na vrh
bambi
Starost: 45Pridružen: 27. jan 2005Prispevkov: 1610Kraj: Goriška stran SlovenijeStatus:Offline
Objavljeno: 1. feb 2006 19:26
Povezava do prispevka

John Grisham; Zadnji porotnik

image file name: 2ke9a3e59286.jpg

Tokrat izjemoma glavni junak Grishamovega zadnjega dela ni pravnik. Faliran študent novinarstva, ki ga podpira babica, se zaposli v krajevnem časopisu. Časopis propade, junak knjige pa v nizki odkupni ceni vidi priložnost in ga s finančno pomočjo babice kupi. Časopis spravi znova na noge, h čemur pomaga tudi senzacionalno pisanje o zločinu, ki se zgodi v okrožju; mladenič družine, ki se ukvarja s kriminalom, posili in umori žensko. Knjiga obsega sodni proces ? mladeniča obsodijo na dosmrtno ječo, še prej pa zagrozi porotnikom, da jih bo ubil, če ga pošljejo v zapor.

Ker dosmrtna kazen v resnici traja le kakšno desetletje, je morilec zunaj že po devetih letih zaradi vzornega obnašanja. Takoj zatem se začnejo umori, ki pretresejo okolico: ubite najdejo nekdanje porotnike? Naj povem, da se zgodba dogaja v 70 letih prejšnjega stoletja in dobro opisuje tudi rasno segregacijo.

Ocena: 10;

Grishamov način pisanja mi je zelo všeč; njegove knjige so vedno malo cinične in zelo berljive. Ker sem pravnica, Grishama naravnost obožujem, zato ne morem objektivno ocenjevat, zame so njegove knjige vedno desetka.

 

Berbard Mac Laverty; Okrasni toni

image file name: 2k014e03f59a.gif

Nadarjena skladateljica pride domov za očetov pogreb in materi pove, da je nedavno od tega rodila otroka, za kar njena mati sploh ne ve. Nato spremljamo glavno junakinjo v njeni preteklosti. Obnovo romana težko napišem, ker je kar nekaj.

Ocena: 5, kar neki.

Tak stil pisanja mi ni všeč. Uživali boste verjetno tisti, ki imate radi glasbo, saj je dosti opisovanja njenega igranja in skladanja. Mene roman ni pritegnil, čeprav sem ga vseeno prebrala do konca.

Kathy Lette; Zlikane gube, štrleči balkoni

image file name: 2ka0cee05da6.jpg

Knjiga se na moč trudi bit podobna Bridget Jones in podobnim romanom, ki opisujejo nevrotične ženske. Glavna junakinja je poročena, ima po svojemu mnenju zanemarjen videz. Ko se njen mož, ki opravlja plemenito delo kot zdravnik, odloči postati lepotni kirurg, ker je to bolj donosno, junakinja zgubi živce, ker misli, da jo vara in da si želi lepšo, bolj privlačno žensko. Kljub svojim nasprotovanjem proti umetni kirurgiji, se gre operirat in postane tip-top. Vendar s tem ni srečna in spozna, da svojega moža ne ljubi več, se vrne h kirurgu in zahteva svoj videz nazaj.

Ocena: 6

Knjiga toliko pretirava, da v bistvu ni nič več smešno. Malo pretiravanja ne škodi, a pisateljica gre čez vsako mero. Zgodba je tudi bolj tako. Kdo pa v resnici verjame, da bi šla iz perfektnega videza nazaj???

Nazadnje urejeno 15. feb 2006 18:19; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
bambi
Starost: 45Pridružen: 27. jan 2005Prispevkov: 1610Kraj: Goriška stran SlovenijeStatus:Offline
Objavljeno: 15. feb 2006 13:48
Povezava do prispevka

3. Charlotte Link; Vrtnarica iz Guernsneya

image file name: 2k72c71187fa.gif

Ocena: 9

Na začetku knjige spoznamo žensko v srednjih letih, ki je hudo nesrečna v svojem življenju, saj je mož ne spoštuje, prav tako se je slabo končala njena službena pot učiteljice, ker zaradi svoje duševne občutljivosti ni bila sposobna krotit svojih učencev. Tako je njen vsak dan zanjo moreč ? ničesar ni dosegla, mož je ne ljubi in jo zaničuje, poleg tega mora, da se spoprijame s svetom, jemati na kup tablet za pomiritev. Njeno edino delo je izlet na otoke na meji med Francijo in Anglijo, na katere jo mož pošilja, da bi dvignila denar, ki ga je utajil državi.

Po enemu izmed takih izletov, ko spozna domačine, pri katerih živi, zbere pogum, zapusti moža in se preseli na otoke. Tam živi pri ženski, katere življenjsko zgodbo spozna; med drugo svetovno vojno so jo starši po nesreči pustili na otoku, ko so zbežali pred okupatorji v Veliko Britanijo, hišo njenih staršev pa je zasedel glavni šef nacistov, zasvojenec, ki je mučil svoje podrejene?.

Knjiga mi je zelo všeč, zelo berljiva, čeprav se je ne prebere zelo hitro.

4. Anna Maria Sigmund; ženske nacistov

image file name: 2k3171abbbfd.jpg

Ocena: 8

Gre za življenjske zgodbe večina pomembnejših žensk, ki so bile okoli Hitlerja kot npr Eve Braun, njegove nečakinje Geli, nadalje o ženski, ki je dobila medaljo za

0
Nazaj na vrh
bambi
Starost: 45Pridružen: 27. jan 2005Prispevkov: 1610Kraj: Goriška stran SlovenijeStatus:Offline
Objavljeno: 16. feb 2006 15:37
Povezava do prispevka

1)Carlo Cassola; Bubejevo dekle

 

Ocena: 6

Gre za knjigo, izdano leta 1966, italijanskega avtorja, pripoveduje pa o dogodkih po drugi svetovni vojni, ko je potekal boj za oblast med komunisti in fašisti. V ospredje knjige je postavljena Mara, lepa 17-letnica, ki ji gre po glavi ljubezen in lepe stvari, ki bi ji kupil njen fant. Vanjo se zaljubi Bube, mladi komunist, ki je ravno prišel iz vojne. Mara se zaroči z njim, da bi ji lahko kupoval lepe stvari. Nekje vmes pride do incidenta, ko fašist v neki vasi ustreli enega od Bebujevih prijateljev, ti pa v maščevanju ubijejo njega in njegovega sina. Med morilci je tudi Bube. Knjiga spremlja Marino preobrazbo od pohlepnega dekleta, do ženske, ki je sposobna ljubezni in je zaradi tega pripravljena čakati celih 14 let, da pride njen ljubi iz zapora.

V bistvu je knjiga berljiva, a mi ni bila všeč, ker je zgodba napisana nekoliko

0
Nazaj na vrh
bambi
Starost: 45Pridružen: 27. jan 2005Prispevkov: 1610Kraj: Goriška stran SlovenijeStatus:Offline
Objavljeno: 17. feb 2006 22:16
Povezava do prispevka

1) Vesna Milek: Kalipso in Če

 

image file name: 2k5547c88a7a.jpg

Ocena: 1

Oba romana sta približno enak

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
KNJIGOMETER
Stran 1 od 25
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.