Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

10 znakov, da znate postavljati zdrave meje

1. dec 2022 9:00
0

Kaj so zdrave meje? In kako vljudno postaviti mejo?

Zdrave meje so bistvenega pomena pri okrevanju od soodvisnosti v odnosih, obenem pa gradijo in odražajo samospoštovanje. Učenje zdravih meja je bistveni vidik individualizacije oz. znak postajanja individualne in avtonomne osebe.

Postavljanja meja se naučimo v otroštvu, a če je bila družina disfunkcionalna, do tega procesa ne pride. V takih družinah so meje nejasne, zabrisane ali celo neobstoječe, zato vašo individualnost in meje ignorirajo oz. odkrito ne spoštujejo tako z besedami kot tudi dejanji; na primer z verbalnim in fizičnim nasiljem, vtikanjem v vašo osebno komunikacijo, zanikanjem vaše zasebnosti ter nespoštovanjem vaših čustev in mnenj.

Travma in toksično sramotenje torej močno poškodujeta naše meje. O mejah nas učijo in oblikujejo tudi starši s svojimi napotki in vedenjem, kako naj ravnamo z drugimi ljudmi.

Najprej morate znati prepoznati svoje občutke in verjeti, da imate pravice in vrednost, nato pa zbrati pogum in besede, da izrazite svoje meje.

1. Sposobni ste reči "ne"

Tisti v odvisnih razmerjih praviloma zamerijo, kadar ne postavljajo meja – in se običajno počutijo krive, kadar jih postavijo. Ne čutijo se upravičene do njihovega postavljanja in postavljanje meja doživljajo kot grobo ali sebično.

2. Ne dovolite, da bi vas drugi zlorabljali ali izkoriščali

Z zdravimi mejami ne dovolite, da bi vas drugi izrabljali. Ne boste dopuščali zlorab ali dopuščali, da bi vas ljudje izkoriščali. Spregovorili boste in dali ljudem vedeti, kako pričakujete, da bodo z vami ravnali.

3. Ob pritiskih lahko vztrajate pri svojem

Ko postavite mejo glede nečesa pomembnega, ne boste dovolili, da bi vas drugi ljudje odvrnili od vašega stališča. Vaše meje so lahko še vedno prilagodljive, da lahko v odnosih sklepate kompromise – na primer da greste ven, ko bi raje ostali doma – vendar ne glede pomembnih vprašanj. Na primer, če menite, da bi vaše zdravje ob odhodu ven trpelo, se boste držali svoje meje.

4. Meje drugih vas ne žalijo

Ko drugi ljudje rečejo ne ali postavijo meje, jih spoštujete. Ne odzovete se takoj prizadeto ali jezno in ne domnevate, da je to zato, ker jim ni mar za vas. (V nekaterih primerih je morda res tako, na primer pri narcisu, a vseeno: namesto da bi to jemali osebno, je to več informacij o tem, kaj lahko pričakujete od takega odnosa).

5. Ne čutite se odgovorne za druge odrasle osebe

Odgovorni smo za svoje otroke, pri odraslih pa smo odgovorni do njih, ne pa za njih. V bližnjih odnosih soodvisniki domnevajo, da so oni tisti, ki povzročajo čustva drugih ljudi. Pogosto se odzivajo z nerazumnim občutkom krivde, pogosto se opravičujejo in poskušajo "popraviti" negativna čustva druge osebe.

PREBERITE TUDI: Zakaj otrok potrebuje meje?
 

6. Kritike drugih ne jemljete osebno

Z zdravimi mejami poznate sami sebe. Vaša meja filtrira kritiko. Seveda razmislite, ali je kritika upravičena ali ne, a če je zlorabljajoča, potem je izjava odraz zlorabljajočega in ne vas. Toksični sram lahko povzroči, da so vaše meje prepustne, kar pomeni, da nimate filtra in besede drugih ljudi sprejemate kot resnične.

7. Prevzemate odgovornost za svoje sprožilce

Ko pretiravate ali se 'sprožite' (reakcija v afektu), na zdrav način upravljate s svojimi sprožilci namesto da bi krivili nekoga drugega. To vključuje tudi opravičilo.

8. Spoštujete meje drugih

Zavedate se, da so ljudje samosvoji, različni posamezniki z različnimi mejami. Pričakujete, da bodo drugi spoštovali vaše meje, in tudi sami delate enako. V odnosih ste sposobni sklepati kompromise.

9. Cenite svoje pravice in občutke

To je predpogoj za postavljanje meja. Verjeti morate, da imate svoje pravice in spoštujete svoja čustva, preden lahko asertivno zahtevate in pričakujete, da bodo drugi storili enako.

10. Nimate potrebe, da se drugi strinjajo z vami

Kot samostojen posameznik z zdravimi mejami drugim ljudem izkazujete enako spoštovanje. Ne potrebujete, da se drugi strinjajo z vami, in se ne trudite, da bi jim pokazali, da imate vi prav in da se oni motijo. Izražate svoje mnenje, razpravljate o različnih vidikih teme, vendar se znate spoštljivo ne strinjati.
 

PREBERITE TUDI: Vaše življenje ni omejeno le na eno pot

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali že na prvi pogled zaupate ljudem? Ali pa najprej analizirate njihov odnos, govorico telesa in vedenje, da bi jih bolje spoznali?