Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

10 vsakodnevnih stvari, ki upočasnjujejo staranje

5. jan 2024 8:20
0

In medtem, ko staranja ne moremo zaustaviti, pa ga lahko upočasnimo.

Tako številne navade in dejanja pomembno prispevajo k upočasnitvi procesa staranja. Poleg negovalnih kozmetičnih izdelkov in prehranskih dopolnil imajo določene življenjske odločitve odločilno vlogo pri spodbujanju bolj mladostnega in vitalnega počutja in videza.

Spodnjih 10 stvari dokazano zavira staranje:

1. Mrzle prhe ali kopeli

Okrepčilen šok hladne prhe lahko naredi več kot to, da vas zjutraj prebudi. Hladno prhanje je povezano z izboljšano cirkulacijo, pospešenim metabolizmom in bolj zdravo kožo. Te prednosti ne le poživijo telo, temveč prispevajo tudi k bolj mladostnemu videzu.

2. (Prekinitveno) postenje

Postenje in prekinitveno postenje sta zaviralec staranja številka 1. Postenje pomeni, da smo najmanj 24 ur brez hrane; prekinitveno postenje pa pomeni vzorec prehranjevanja, ki vključuje cikle prehranjevanja in postenja, je pokazalo, da podpira obnovo in regeneracijo celic. S tem, ko telesu omogoča obdobja počitka od prebave, prekinitveno postenje igra odločilno vlogo pri upočasnjevanju procesa staranja.

3. Ples

Ples ni le telesna dejavnost, temveč praznovanje življenja. Reden ples ne spodbuja le telesne pripravljenosti, temveč tudi duševno zdravje. Raziskave kažejo, da ples pomaga ohraniti kognitivne sposobnosti v starosti, saj izboljšuje delovanje tistih delov možganov, ki so povezani s spominom, pa tudi z veščinami, kot sta načrtovanje in organiziranje.

4. Gozdne kopeli

Preživljanje časa v naravi, zlasti v bujnih gozdovih, je povezano z manjšim stresom, boljšim razpoloženjem in boljšim splošnim počutjem. Praksa gozdnih kopeli, znana kot Shinrin-Yoku, zagotavlja terapevtsko povezavo z naravo in prispeva k bolj mladostnemu stanju duha.

5. Prakticiranje hvaležnosti

Redno izražanje hvaležnosti je povezano z boljšim duševnim počutjem in pozitivnim pogledom na življenje. Preprosto dejanje priznavanja in cenjenja dobrega v življenju pripomore k bolj mladostni in optimistični perspektivi.

6. Igranje inštrumentov

Veselje do učenja in igranja glasbenih instrumentov presega ustvarjanje čudovitih melodij. Ukvarjanje z glasbenimi dejavnostmi lahko spodbuja kognitivne funkcije, kar prispeva h kognitivnemu zdravju in ohranjanju mladostnega uma.

7. Smeh

Smeh je resnično najboljše zdravilo. Redno smejanje je povezano z manjšim stresom, boljšim razpoloženjem in boljšim splošnim zdravjem. Srčen smeh ne le olajša duha, temveč prispeva tudi k ohranjanju mladostnega pogleda na življenje.

8. Druženje

Vzpostavljanje in negovanje močnih družabnih vezi ima dokazane koristi, ki presegajo druženje. Povezano je s podaljšanjem življenjske dobe in boljšim počutjem. Moč družbenih vezi ima lahko pomembno vlogo pri upočasnjevanju učinkov staranja.

9. Zavestno oz. intuitivno prehranjevanje

Zavestno prehranjevanje pomeni uživanje vsakega grižljaja ter pozornost na teksture, okuse in vonje. Ta praksa vodi k bolj zdravim prehranjevalnim navadam, podpira splošno dobro počutje in morda prispeva k bolj mladostnemu življenju.

Intuitivno prehranjevanje pa pomeni, da vedno jemo le, ko smo lačni in ne ko je čas za naslednji obrok – četudi to pomeni da izpustimo obrok ali dva ali cel dan hrane.

10. Dovolj kakovostnega spanca

Čeprav posledice slabega spanca običajno najbolj opazimo na obrazu, kronično pomanjkanje spanja vpliva tudi na naše zdravje, vključno s kognitivnimi sposobnostmi in padcem imunskega sistema. Pomanjkanje spanja je povezano s številnimi kroničnimi zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca, ledvic, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, možganska kap, debelost in depresija. Premalo spanca močno pospešuje staranje.

PREBERITE TUDI: Ti dve snovi imata skorajda čudežno delovanje proti staranju

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.