Na žalost je v slovenskih klavnicah to bolj pravilo...A je že katera videla kako naložijo govedo pri kmetu preden jih odpeljejo na zakol? Brez elektrošokov (tako močnih da žival poskoči), brc in vpitja ne gre nikoli. Potem čaka žival še dolga vožnja naokoli, da poberejo čimveč živali, potem jih odpeljejo v kakšno oddaljeno klavnico, kjer jih raztovorijo, spet z elektrošoki...in potem naj bi žival nekaj časa čakala, da se pomiri (vprašanje je, kako naj se umiri, saj je v tujem okolju, prestrašena in sliši kako mukajo uboge krave tik pred smrtjo.) In to ni izjema, je vsakdanjik. In začetek potovanja goveda v klavnico na tako nehuman način sem videla že večkrat na lastne oči in zato dvomim, da je bila vsakič izjema, da so pač posegli po elektrošokih
Jaz sem mnenja, da je žival veliko bolj spoštovana od kmeta, ki jo goji zato da preživi in nahrani sebe in mogoče še kakšno kilo mesa proda. Vendar so način klanja doma za lastne potrebe prepovedali. Tu se do neke mere strinjam, saj nadzor nad bse mora biti, vendar če bi se zgledovali po sosednji Avstriji, bi bilo našim kmetom in govedu veliko lažje. Njihov princip je tak, da imajo privatne klavnice (skoraj v vsaki vasi), oz. zadružne klavnice, kjer kmet svojo žival zakolje sam (oz. pač najame mesarja) Vprašajte katerega koli kmeta, če se mu žival smili, ko mu jo odpeljejo iz hleva v klavnico...Vsak bo zagotovo rekel da ja, in da če bi imel možnost, bi poskrbel da ne bi trpela. Tako pa nad dogajanjem v velikih klavnicah nima nadzora. Nadzor ima samo nad tem, da preveri številke, če v resnici dobi nazaj svoje meso....