Lepo pozdravljena!
1. Kot odgovorna bodoča lastnica kosmate kepice najprej preberi članek Zakaj rodovniški psi niso zastonj? Vtipkaj v google in ti vrže ven. Na tem istem portalu imaš potem tudi podrobne opise pasem, potekajo pa tudi debate med lastniki in lahko mirne duše kaj vprašaš. Jaz ti samo polagam na srce: vsi psi, ki nimajo rodovnika (tudi tisti "čistokrvni") se smatrajo kot mešanci in bi se morali PODARJATI in ne PRODAJATI. Če kupiš takega psa, samo podpiraš šteparijo, ki jo je pri nas preveč. Za vprašati se je tudi, če sta starša rodovniška, mladiči pa ne, zakaj mladiči nimajo rodovnikov? Mogoče starša nimata vzrejnega dovoljenja? Več o tem spet najdeš na raznih "pasjih" forumih. Glede na tvojo situacijo, bi jaz sigurno vzela zavetiščarja, vendar spet pazi, zavetišča so različna, eni znajo super svetovati, drugim je važno samo, da se psa znebijo. Zapomni si, da si moraš psa izbrati po karakterju, ne po videzu!
2. Pasme, ki si jih naštela so si med sabo precej karakterno različne. Najprej premisli o tem ali želiš bolj mirnega psa ali energijsko bombico, kaj boš s psom počela (razni športi,...) in kakšen karakter bi ti sploh ustrezal. Iz lastnih izkušenj ti povem, da so srnini pinči nabiti z energijo in da znajo zato biti "tečni", če ne usmeriš te njihove energije v pravo smer. Ravno zato so npr. odlični za agility. Pekinezerčki so bolj mirni. Terierski karakter je pa tako ali tako zlovešč in se ne zanašaj na to, da boš majhnega psa lažje obvladala, ker ti zna hitro zrasti čez glavo.
3. Kar se tiče stroškov, ti pa povem, da je nakup rodovniškega psa še najmanjši strošek. Dva meseca nazaj sem postala ponosna lastnica labradorke, ki me je stala 700 €.
Ostali stroški so pa bili:
- stajica, ker je v stanovanju 50 €
- ležalna podloga 25 €
- ovratnica in povodec cca. 15 €
- posode za hrano 10 €
- mala šola+članarina 165 € (to ti toplo priporočam pa čeprav bo kuža majhne rasti)
- alu boks za v avto 220 €
-razne igrače, ki jih zelo hitro prestaste/razgrize cca. 50 €
- cepljenje proti kužnim boleznim cca. 30 €
- cepljenje proti steklini+čipiranje cca. 35€
- šamponi, glavniki, zobne ščetke in ostali pripomočki za nego cca. 50 €
- priboljški cca. 20 €/mesec
- kvalitetna hrana cca. 50 € (tu boš, če boš imela majhnega psa prišparala :))
- ampule proti klopom in tablete za razglistenje cca. 20 € (imam za dlje časa)
Mene je moja stala še cca 100 € več, ker ji prva hrana ni pasala in je driskala, tako da sem imela še stroške z menjavo hrane in veterinarjem. Kmalu pa pride še strošek sterilizacije, pri enem letu starosti pa še slikanje kolkov in nadaljne šolanje.
Želim ti srečno roko pri izbiri kužka in veliko, veliko veselja z njim!