Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Prvič v vrtec

petka
Starost: 47Pridružen: 18. avg 2004Prispevkov: 4637Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 23. dec 2008 20:04
Povezava do prispevka
Sem preiskala teme, pa je le varstvo in Waldorfski vrtec, zato sem odprla novo.

Zanima me:
-kaj potrebuje otrok: plenice, kremo, copate, rezervna oblačila
-ste ga prej kaj uvajale: vozile v vrtec za kakšno uro
-dajale spat ob uri, ko spijo v vrtcu
-in vse ostalo na kar nisem niti pomislila.

Hvala
0
Nazaj na vrh
moni8
Starost: -13Pridružen: 28. nov 2006Prispevkov: 77Kraj: celjeStatus:Offline
Objavljeno: 24. dec 2008 7:53
Povezava do prispevka
Upam, da Vam  bom lahko kaj v pomoč. Sem vzgojiteljica predšolskih otrok, no, svojih otrok še nimam, vendar lahko pojasnim svoje izkušnje s starši in otroci novinci v vrtcu.
Pa pojdiva po tvojih točkah:

- Vsak otrok (nujno) potrebuje rezervna oblačila, ki jih starši večinoma shranijo v otroški nahrbtnik, kar je ponavadi še dodatna vzpodbuda otrokom pri odhodu v vrtec. Koliko rezervnih oblačil pripravi starš otroku, je lahko odvisno tudi od starosti. Jaslični otroci in pa otroci prvega ter tudi v začetku drugega starostnega obdobja potrebujejo več oblačil. Sama bi otroku do 4. leta starosti pripravila vsaj dva ali tri komplete (torej bodi, oz. spodnjo majico, spodnje hlačke, nogavice, trenirko), saj lahko iz izkušenj povem, da pride čarobni dan, ko se otrok polije tudi do trikrat in je zgolj ena zamenjava premalo. Otrok potrebuje tudi copate, za katere pa svetujem, da poskupite cicibanove na "ježke", razen če ima otrok obdobje sezuvanja copatk, takrat zna biti moteče, ker je več bos kot obut. Pleničke so tudi stvar vrtca. V nekaterih jih otrok dobi v vrtcu in je cena pleničk všteta v mesečno plačilo vrtca, drugje pa jih morajo starši nositi sami. Svetujem, da povprašate v potencialni vrtec, kako je pri njih. Enako velja za kremico. Predlagam, da otroka oblačete čimbolj praktično in udobno.
- Otroci so izredno bistri. Moje izkušnje kažejo, da so doma velikokrat dugačni kot v vrtcu. Otroci poznajo svoje starše in vedo, kaj lahko dosežejo pri njih in kaj pri vzgojiteljici v vrtcu. Predlagam vam, da tudi pri spanju izhajate iz otroka. Ne bodite obremenjeni s tem, da ga dajate doma spati ob isti uri. Mogoče na začetku to sploh ne bo možno, saj se otrok mora vpeljati v novo okolje in vas morebiti čaka nekaj novih podvigov, odklanjanje spanja, pretirano navezujoč odnos na vas. Lahko pa, da bo tisto spanje, ki je v vrtcu po 12.00, postalo rutina tudi doma. Skratka, gre za to, da poslušate otroka, da izhajate iz njega. Če je otrok mlajši, npr. starost 1 do 2, potem je popoldansko spanje izredno praktično tudi doma, saj najbrž želite budni del dneva otroka preživeti skupaj in čimbolj kvalitetno, zato je nujno, da se v času po kosilu otrok spočije.
- Uvajalno obdobje je bistvenega pomena pri predšolskem obdobju. Torej gre za obdobje, ki lahko pusti neprijetne posledice, če ni izpeljano na primeren način oz. če starš ne pristopi odgovorno in otroka že prvi dan pusti osem ur v vrtcu. Svetujem, da preberete spodnje točke, za katere verjamem, da vam bodo v pomoč. Uvajajte ga postopno (navodila boste prejeli pri strokovno usposobljeni vzgojiteljici), to pomeni:
- prvi dan ste skupaj z otrokom v vrtcu pol ure do uro;
- drugi dan ste z otrokom pol ure, naslednje pol ure pa greste ven (predlagam, da se od otroka ne poslavljate);
- tretji dan ga pustite eno uro in pridete ponj; itd. 

PRVIČ V VRTEC

Vstop v vrtec je za otroka velika sprememba, naj gre za malčka ali starejšega otroka.
Če se pokažejo težave, ki se lahko kažejo na različne načine, se čimprej dogovorite z vzgojiteljem za pogovor. Skupaj boste lažje pomagali otroku pri premagovanju začetnih težav. Zelo pomembno pa je vaše zaupanje v naše strokovno delo.

Otroci se na prvi stik z vrtcem različno odzivajo.
Začetne težave lahko starši omilite tako, da:

- življenje v vrtcu presojate dobrohotno in realno,

- zaupate vzgojnemu osebju, ker vaše zaupanje čuti tudi otrok,

- se čim hitreje seznanite s pravili vrtčevskega življenja, zato se s podrobnimi vprašanji obrnite najprej na vzgojno osebje oddelka, v katerem je vaš otrok: pogovor rešuje težave,

- že prve dni seznanite vzgojno osebje z otrokovimi posebnostmi in navadami, tudi z morebitnimi razvadami ali težavami,

- izkoristite že prvi dan otrokovega bivanja v vrtcu kot začetek njegovega uvajanja; otroka ne pustite v vrtcu prvič več kot polovični čas, še bolje manj; lahko ste nekaj časa z njim v oddelku oz. ga puščate vedno dalj časa v oddelku,

- dovolite otroku odnesti s seboj v vrtec igračo, ki ga bo spominjala na dom,

- ne obljubljajte otroku, česar ne morete izpolniti,

- otroka poslušajte, sprejemajte njegova čustva, tudi neprijetna, saj se bodo kmalu spremenila,

- ne pozabite, da se bodo vtisi spremenili, ko si bo otrok nabral prve dobre izkušnje,

- pustite času čas, poskusite biti strpni in potrpežljivi: z otrokom, vrtcem in tudi s seboj.

Začetne težave bodo minile, otrok bo v vrtcu veliko pridobil!

Toliko zaenkrat. Če Vas zanima še kaj, Vam z veseljem podam informacije na podlagi svojih izkušenj v vrtcu.

Lep dan želim in srečno v vrtcu!

0
Nazaj na vrh
Tea1
Starost: 51Pridružen: 4. feb 2004Prispevkov: 2803Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 24. dec 2008 13:55
Povezava do prispevka
Ti je že moni8 vse odgovorila, ampak itak boš vse zvedela v svojem vrtcu na uvodnem sestanku oz. razgovoru.
Plenice ponavadi dobiš v vrtcu, pri nas prinesemo rezervna oblačila, kremo za rito, lonček (oz. stekleničko če jo ima), lahko tudi ninico, če jo ima.
Uvajanje je obvezno, koliko časa se bosta uvajali se boš domenila z vzgojiteljico, čeprav ti najbolj veš koliko bo Sinja potrebovala- ali bo to resnično 14 dni ali pa le 3(si zmišljujem).
Ni potrebe, da jo daješ spat ob vrtčevski uri.
Aja, ne strinjam pa se z zgoraj napisanim, da se od otroka ne poslavljati, ko odhajaš iz skupine. Jaz mislim da je poslavljanje nujno. Morda je v tistem trenutku boleče, ampak na dolgi rok pa s tem narediš dobro.
Kdaj gresta? Odlično! Pomoje bo uživala v družbi!
0
Nazaj na vrh
petka
Starost: 47Pridružen: 18. avg 2004Prispevkov: 4637Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 25. dec 2008 22:38
Povezava do prispevka
Hvala Moni in prosim ne me vikat!
Tea, 5.jan. ampak prepričana sem , da ji bo všeč
0
Nazaj na vrh
marko2005
Starost: n/aPridružen: 6. feb 2009Prispevkov: 40Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. feb 2009 1:41
Povezava do prispevka
Sin je vedno dobil samo 1 rezervna oblačila,nič nisem dala po dvojno.
cicibanove odsvetujem.
je čisto vseeno kakšne copate ima,copati naj bodo mehki in ne -ortopedski.
Uvajanje Ni obvezno,mati se prilagaja otroku.
Nič ga nisem dajala spat ob isti uri
0
Nazaj na vrh
samsara
Starost: 53Pridružen: 7. dec 2003Prispevkov: 4656Kraj: PtujStatus:Offline
Objavljeno: 21. apr 2009 9:47
Povezava do prispevka
Kako to misliš, uvajanje ni obvezno? Če otrok ne joka in se ne upira, to še ne pomeni, da mu je vseeno, če kar "pade" v novo okolje, brez da bi ga prej imel možnost spoznati in sprejeti vzgojitelja kot nekoga, ki mu lahko zaupa.
0
Nazaj na vrh
marko2005
Starost: n/aPridružen: 6. feb 2009Prispevkov: 40Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. sep 2009 12:54
Povezava do prispevka
samsara ,je odvisno od otroka se ti ne zdi?
0
Nazaj na vrh
st
Starost: 12Pridružen: 24. apr 2005Prispevkov: 1859Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 7. sep 2009 11:44
Povezava do prispevka
Moj mali gre tudi letos prvič v vrtec. Maja je bil star 4 leta. V torek, 1. sept., sva se odpravila od doma, vzela rezervna oblačila, copatke, dala v ruzačka in pogumno pogumno naprej.
Ostala sem, -sicer edina od staršev, ker je bilo le par novih letos-, z njim dobro uro, potem odšla domov. Kar se mojega tiče, je vzgojiteljica takoj naredila napako, ker mu je rekla, da gre mami zdaj v trgovino in da ga pol pride iskat. Usodno narobe! Tamali obožuje odhode v trgovino, čeprav začuda ne izsiljuje za stvari, le rad si vse ogleda, včasih za kako stvar prosi. Vglavnem, jo je takoj popravil, da Ne, da mami ne bo šla v trgovino, ampak Domov in da ga kasneje pridem iskat. So mi svetovale, da ga čez dobro uro že pridem iskat, pa sem vseeno šla kasneje, čez dobre dve uri. Sledilo je to, da me je mali poslal nazaj domov!
Sem ponovno šla šele po kosilu, in je je zopet prosil, da pridem še malo kasneje, a sva se zmenila, da je bilo dosti za prvič, in sva šla domov. Drugi dan je zopet šel po kosilu domov, tretji je šele kasneje prišel, ker sva mogla po potrdilo k pediatrinji, ki ga vrtec zahteva. Ironično, po obisku pediatrinje in zagotovilu, da je mali ok, je ponoči s četrtka na petek fasal vročino, tako da sva še danes doma, ker kao nekaj malce zakašlja, vročina je sicer izginila že v petek, a sem se odločila še malce počakati. Mogoče ga peljem jutri. Nočem da mi očitajo, da bolnega otroka peljem med zdrave, čeprav malemu ni sploh videti, da bi bil kaj bolan, razen redkega in občasnega rahlega pokašljevanja. Uf, koliko napisanega...

Kdor ne govori, kar misli, tudi ne bo delal, kar govori.

We are masters of unspoken words and slaves of the ones we spoke of.

;-{)
0
Nazaj na vrh
Andy
Starost: n/aPridružen: 27. okt 2003Prispevkov: 9911Kraj: in paradiseStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2009 9:17
Povezava do prispevka
St, lepo je prebrati, da se je tako lepo vklopil. 
Poznam primer štiriletnice, ki je šla tudi pri taki starosti prvič v vrtec (prej so jo čuvali stari starši) in se je zelo težko privadila na toliko družbe, novo okolje. Je precej jokala. Sicer so pa otroci pri tej starosti bolj razumevajoči in se jim da vse razložit, da razumejo.
Naša miška, ki bo konec novembra stara štiri leta se je lani, ko je šla prvič v vrtec tudi malo težje privadila in je bilo nekaj juter zelo stresnih, polnih joka in prepričevanja, da ne bi šla v vrtec, letos pa je bil odhod po mesecu in pol dopusta brez problemov.
0
Nazaj na vrh
st
Objavljeno: 10. sep 2009 11:58
Povezava do prispevka
Moj miši je še naprej ostaja doma. Virozica se kar vleče. Mogoče bomo morali ponoviti "uvajanje"? 

;-{)
0
Nazaj na vrh
st
Objavljeno: 15. okt 2009 23:21
Povezava do prispevka
Jej! Še jutri preživimo, in lahko ponosno rečem, da je mali končno preživel nekaj časa v vrtcu - bo dva tedna ou. 10dni, čeprav je spet neki nabasal, ker kašlja in smrka.

;-{)
0
Nazaj na vrh
samsara
Starost: 53Pridružen: 7. dec 2003Prispevkov: 4656Kraj: PtujStatus:Offline
Objavljeno: 16. okt 2009 8:02
Povezava do prispevka
marko2005 je napisal/asamsara ,je odvisno od otroka se ti ne zdi?

Šele sedaj sem videla tole. Ja, jaz mislim, da je uvajanje obvezno, - vsaj moralo bi biti, še vedno tako mislim, in to zato, ker je težko po zunanjem vedenju otroka vedeti, ali potrebuje uvajanje ali ne. In mislim, da so taki, ki ga res ne bi potrebovali, zelo redki. Seveda pa z ne-uvajanjem mislim na to, da otroka pripelješ prvič in ga daš v roke osebi, ki je še nikoli ni videl, potem pa takoj odideš.
0
Nazaj na vrh
sbaranj3
Starost: 38Pridružen: 4. nov 2009Prispevkov: 30Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 5. dec 2009 16:21
Povezava do prispevka
jas sem preživela zelo težke trenutke ko je moj sonćek odšel prvič v vrtec, je pa bila lepa iskušnja ,ker me je zelo presenetil v pozitivno smer.Prva 2 dneva je jokal in me spaševal zakaj ga tam puščam, če ga več nimam rada.Potem pa je že sam začel vstajat brez prebujanja .Zelo sem ponosna na njega ,ko vidim kakšni so rezultati -zelo dobri in kako je postau samostojen,postau pa je en problem ljubosumnost na naju z možem.Nesmeva si dati poljubčka se pogovarjati- nič.Nevem zakaj se to dogaja in kako bi to lahko spremenila. 
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Prvič v vrtec
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Večina žensk (in tudi vseh ostalih) si predstavlja menopavzo povsem napačno.