Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Študij in učenje

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Aniiika
Starost: n/aPridružen: 27. sep 2008Prispevkov: 95Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. dec 2009 21:34
Povezava do prispevka
Že odkar sem letos prvega oktobra prestopila prag fakultete razmišljam o veliko stvarih predvsem pa ali bom zmogla. Sam študij me zanima, ko sem začela s predavanji in se je začelo tisto zares, sem še bolje začutila, da je to res tisto tapravo kar sem pričakovala in kaj hočem. Panika me je zagrabila ko se je začela nabirat snov in ko sem dejansko videla kaj je potrebno predelat samo za en izpit kje še je ostalih 6. Namreč v srednji šoli sem bila navajena se naučit 20 listov v 3 dneh in sem imela skoz odlične ocene, na faksu pa je literatura veliko bolj obsežna knjige so debele tudi nekaj čez 300 strani. Vajena sem se učiti na pamet kar pa pri toliki literaturi ne bo mogoče se vsega na pamet naučit. Zato bi vas prosila za kakšen nasvet kako ste se soočile z učenjem predvsem v prvem letniku študija, ko ni več tisto srednja šola ko ti profesorji vse postrežejo na pladnju. Kmalu se bo začelo izpitno obdobje opraviti moram kar sedem izpitov za vsak izpit pa predelat ogromno literature, nevem kako naj se je  lotim, strah me je, da nebom zmogla, da se nebom mogla vsega naučit in nato opravit vseh izpitov. Debele knjige me kar odvračajo od učenja, nimam več motivacije, tako kot sem jo imela v sredji šoli. Delam si izpiske, redno hodim na predavanja, ampak vem, da zapiski ne bodo dovolj, da bom morala za dobre ocene kar krepko poprijeti za debele knjige. Zanima me koliko dni prej se začnete učit ko je izpitno obdobje in kako se spoprijemate z ogromno literature, ki jo je potrebno predelat. Včasih pomislim, da pa mogoče nisem za to, da bodo v prvem letniku napredovali samo najmočnejši med njimi pa ne jaz.
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. dec 2009 22:19
Povezava do prispevka
Čim prej se začni učiti (ampak spet pa ne predolgo), ne uči se raznih drobnarij (v smislu opomb, teh sploh ne beri), definicije in podobne reči se napiflaj na pamet naglas, izvedi, kakšna so tipična izpitna vprašanja, čim manj bodi na internetu in za TV, ne zanemarjaj zapiskov s predavanj in predvsem bodi vztrajna. :) 
0
Nazaj na vrh
KrvavaMeri
Starost: 36Pridružen: 5. nov 2007Prispevkov: 7853Kraj: Zagorje ob SaviStatus:Offline
Objavljeno: 25. dec 2009 23:28
Povezava do prispevka
Pomembno je vedeti tudi, kaj študiraš. Npr. obstaja ogromna razlika med načinoma učenja na naravoslovju ali na družboslovju. V drugem primeru (govorim iz lastnih izkušenj) pogosto pridejo prav lastno mnenje, primeri, inovativnost v razmišljanju, četudi ne znaš čisto vse snovi (seveda, razlike obstajajo med smermi, predmeti, celo med različnimi izvajanji predmeta). Jaz ponavadi pri obsežnih knjigah najprej pogledam kazalo, uvod/predgovor in spremno besedo, da dobim občutek, za kaj se sploh gre. Če ni neko osrednje delo pri predmetu, že tu dobiš kar nekaj informacij, ki ti utegnejo priti prav. V vsakem primeru se strinjam, da se najprej naučiš ključne stvari - če ti ostane kaj časa, ga lahko posvetiš tudi podrobnostim.

Veliko uspeha v izpitnem obdobju!
mejkap - blog o ličenju
0
Nazaj na vrh
Lubenica
Starost: n/aPridružen: 10. jul 2006Prispevkov: 6018Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. dec 2009 23:34
Povezava do prispevka
Kaj pa študiraš? Tehnika učenja je namreč močno odvisna od tega. Jaz sem sicer tudi v 1. letniku naravoslovnega faksa in naše bukve imajo po 900-1200 strani. Samo v prvem trimestru smo jih predelali 300-400. Wink Sicer pa ti priporočam res sprotno učenje, podčrtavanje, delanje lastnih zapiskov med predavanji (aktivno sodelovanje), obdelovanje tem, dokler nekaj popolnoma razumeš in pa zastavljanje realnih ciljev- npr. postavi si nek dosegljiv cilj, kaj se boš v nekem dnevu naučila. Ko ti to uspe, je občutek enkraten. Wink Seveda pa ne pozabi na počitek in nekaj, kar ti bo misli odvrnilo samo od učenja. Tudi premori so pomembni, da si preluftaš možgane. In pa še nekaj- vsi ste v isti situaciji in ne misli, da bodo tisti, ki izgledajo bolj samozavestni, zlahka zvozili.
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. dec 2009 23:52
Povezava do prispevka
Točno tako, kot je napisala Lubenica.

Spomnim se tudi, da so (vsaj pri nas na pravu) tisti, ki so se najbolj nosili in se duvali z raznimi aktovkami in oblekami že pri 19. letih in s postavljanjem vele-pomembnih vprašanj med predavanji, pocepali kot muhe v prvem letniku.

Mislim pa, da če te študij zanima in če ga ne bluziš preveč, nimaš kaj skrbeti.
0
Nazaj na vrh
Anisja
Starost: 39Pridružen: 20. jan 2007Prispevkov: 1452Kraj: Na realnih tlehStatus:Offline
Objavljeno: 26. dec 2009 10:13
Povezava do prispevka
Se popolnoma strinjam s predhodnicami, dodala bi le še to, da boš verjetno kmalu dobila občutek za to, kaj je pomembno in kaj ne. Ne obremenjuj se s celotno literaturo oz. z vsemi detajli, ponavadi so pa itak zlata vredni zapiski iz predavanj. In če si predavanja obiskovala, potem verjetno profesorji povedo, na kateri snovi je poudarek.
If you know EXACTLY what you are going to do, what is the point of doing it? (P.Picasso)
0
Nazaj na vrh
Pegasus
Starost: 40Pridružen: 22. okt 2005Prispevkov: 13101Kraj: LitijaStatus:Offline
Objavljeno: 26. dec 2009 10:41
Povezava do prispevka
Predhodnice so povedale že skoraj vse, tako da se kar drži zgornjih nasvetov.
Jaz bom dodala le, da je dejansko najtežje v prvem letniku osvojiti povsem nov sistem učenja in dela, marsikomu je težko pri snovi ločiti bistvo od balasta... Ampak ni nemogoče, vse bo šlo, brez skrbi. Ravno zato je pomembno (vsaj meni je pri študiju prava to zelo pomagalo), da obiskuješ predavanja in vaje, ker tam dobiš enkraten vpogled v to, pri čem je največ poudarka. Poleg tega se je lažje naučiti snov za izpit, če si med letom aktivna - meni niti ni bilo treba znati vsega že takrat, ampak ti je potem ob učenju za izpit snov znana in nekako bližje, bolj razumljiva, spomniš se opozoril profesorjev...

Debeli učbeniki pa niso namenjeni učenju po sistemu srednjih šol. Običajno moraš zelo natančno poznati nekaj ključnih pojmov in definicij, ostalo pa je razlaga, morda tudi nastavek za lastno mnenje (bolj v višjih letnikih sicer, ker se v prvem pač moraš naučiti osnov, če hočeš kasneje o čemerkoli debatirati).
You have enemies? Good. That means you ve stood up for something, sometime in your life.
- Winston Churchill
0
Nazaj na vrh
Mariposa07
Starost: 34Pridružen: 30. avg 2006Prispevkov: 246Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. dec 2009 12:35
Povezava do prispevka
Jaz sem na istem, v 14ih dnevih mam 7 izpitov. In slab mesec časa za naučit se. Neki sm že sproti delala, za najtežji izpit - anatomija. Povsod drugje sm pa vestno hodila na predavanja in si delala zapiske. Sej bo šlo, sam delat je treba, če te pa to veseli je pa polovica že narjenga. Predstavljaj si, kako bi bilo, če te nebi zanimalo.

Kar mene muči je fizika, sam sm se nekak sprjazlna s tem.. na vsakem faxu je nekaj, kar ti žre živce.
0
Nazaj na vrh
BlackCat
Starost: 38Pridružen: 24. jun 2007Prispevkov: 850Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. dec 2009 22:24
Povezava do prispevka
Nevem sicer na katerem faksu si, ampak se splača imet kake veze s starejšimi letniki, ki imajo sigurno stare izpite, da vidiš stare primere vprašanj, da ti povejo s kje se splača učit, mogoče se kje najdejo celo skrajšani izpiski iz knjig...skratka, jaz ti predlagam da res koga najdeš ki ima veze z višjimi letniki, če ne celo koga neposredno. Ker pomaga. Vsaj za prvi letnik.
A moment of silence...
0
Nazaj na vrh
flafi
Starost: 35Pridružen: 31. okt 2005Prispevkov: 2017Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 28. dec 2009 0:23
Povezava do prispevka
Načeloma se strinjam z vsem kar so predhodnice napisale, dodala bi pa še to, da ponavadi ima vsak faks nekakšen svoj forum, na katerem so debatira večinoma o stvareh povezanih s faksom. Mogoče se ti splača še to preveriti.
Meni (sem na pravu) to zelo pomaga pri izpitih. Na našem forumu npr. starejši študentje napišejo svoje izkušnje glede predmetov, na kaj dajejo profesorji poudarke, ali pa kdo zastavi kakšno vprašanje, ki ti sicer sploh ne bi padlo na pamet, ko ga pa vidiš pa se začneš podobno spraševati, ali pa mogoče vprašaš kaj, kar ti ni jasno oz. odgovoriš na nekaj, kar nekomu drugemu ni jasno... Nekakšen interaktiven način ponavljanja snovi torej. Meni zelo pomaga, mi stvari hitreje (in na bolj zabaven način ) postanejo jasne, pa tudi potem na izpitu jih hitreje prikličem v spomin, ker jih imam "shranjene" kot nekaj finega, kar sem na forumu prebrala, ne pa kot "tisto, kar piše v knjigi tam in tam".

Seveda pa moram še enkrat poudariti, da je to le kot dodatek h knjigam, zapiskom, skriptam... Da se ne bo kdo v celoti na to zanašal
Everything you’ve ever wanted is on the other side of fear.
0
Nazaj na vrh
Lubenica
Starost: n/aPridružen: 10. jul 2006Prispevkov: 6018Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 28. dec 2009 9:53
Povezava do prispevka
Aniiika, res bi pomagalo, če napišeš, kaj študiraš. Wink Kar se učbenikov tiče- jaz z največjim veseljem berem textbooke (ta debele učbenike z zelo podrobno razlago), ker mi je veliko stvari potem še bolj logičnih in razumljivih, sploh pri povsem novih konceptih, ki jih srečujem in enostavne definicije enostavno niso dovolj. Sicer pa je to verjetno bolj pametno pri predmetih, ki te resnično zanimajo in ne kar vsevprek, ker tako ti res zmanjka časa in na koncu paničariš po nepotrebnem.
0
Nazaj na vrh
Aniiika
Starost: n/aPridružen: 27. sep 2008Prispevkov: 95Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 28. dec 2009 18:40
Povezava do prispevka
Najprej se zahvaljujem za vaše odgovore, ki so zelo vzpodbudni hkrati pa vidim, da se tudi same srečujete z ogromno literature, ki jo je potrebno predelat za izpite. Tako kot je omenila Pegasus je prav prvi letnik tisti, v katerem je potrebno osvojiti nov sistem učenja in prav tega sem se ustrašila sama, ko sem zagledala kaj dejansko je potrebno predelat samo za en izpit. Lubenica študiram pa zgodovino. Vem, da nisem edina, ki se mora spopasti z veliko dela in da, obstajajo še težji faksi, ki morajo predelat še debelejš knjige.
0
Nazaj na vrh
bubica10
Starost: n/aPridružen: 23. okt 2007Prispevkov: 5179Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 28. dec 2009 19:31
Povezava do prispevka
Evo še ene zgodovinarke (sicer dvopredmetne). Jaz sem tudi imela krizo, ko sem prišla na fax, ker je kar naenkrat bilo toliko snovi... Ampak se da - treba se je učit. Sej zdaj me tudi grabi panika - do konca študija mi manjka še deset izpitov, ki jih moram narediti do konca tega študijskega leta, sem si pa sama sebi rekla - če se bom učila, bom naredila, sicer pa ne...

Je pa fajn, da se začneš dosti prej učiti za nek določen izpit, da se ti snov fajn vsede. Jaz sem pač tak tip, ki rabi malo več časa, da se fajn nauči za en izpit (je pa spet odvisno, kako je izpit obširen). Včasih poslušam ene študente, ko govorijo, da so se v treh, štirih dneh naučili, jaz pa sem rabla več kot en teden. Pač ne morem od jutra do večera sedet za knjigo...

Sicer je pa fajn, da hodiš na predavanja - boš sama videla, na katera se ti bo splačalo, na katera pa ne. Ena je omenila zgodovinske forume - to si je tudi fajn pogledat. Zgodovina je pač tak predmet, da je dosti piflarije, fajn je, da se učiš ob zemljevidih pa da si narediš kak časovni trak - da se znajdeš v prostoru in času. Sama si izdelaj tudi kakšne izpiske (po alinejah ali pa miselne vzorce - kako ti bolj paše), sicer je to kar zamudno delo, se pa splača potrudit, ker se potem veliko lažje učiš.
Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down. (Oprah Winfrey)

A ustvari se samo trebaš napiti, pa sesti na bicikl, jer na sreću ćeš pre naleteti nego je pronaći.
(Balašević)
0
Nazaj na vrh
BlackCat
Starost: 38Pridružen: 24. jun 2007Prispevkov: 850Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 28. dec 2009 19:48
Povezava do prispevka
No, sicer sem jaz na naravoslovnem faksu in mi eni izpiti vzamejo tudi po mesec, ampak jaz ti predlagam da pač začneš dovolj prej in si za vsako poglavje narediš kratek povzetek, miselni vzorec, vsaj tako sem jaz delala v srednji...če se rabi 1 teden za en izpit, to sploh ni hudo, se da. Ampak res, poskusi dobit stare izpite, saj se pri enih snov ponavlja, če ne drugega pa vsaj vidiš tip vprašanj itd...

Tako da bi ti rekla da kar takoj po praznikih začneš na polno, si magari zdej med prazniki narediš načrt itd...
A moment of silence...
0
Nazaj na vrh
pinkygirl
Starost: n/aPridružen: 27. jul 2009Prispevkov: 195Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. jan 2010 22:53
Povezava do prispevka
Mene je tudi kar groza, če pomislim, da bom čez 2 tedna imela že prvi izpit in nato še 5-6 izpitov. Glede na to, da sproti nisem delala zapiske iz knjige, knjige pa imajo cca 300 strani, nekatere celo 600, sploh ne vem kako bo, če mi bo uspelo it skozi. Če si naredim izpiske, si največ zapomnem, ampak časovno dvomim, da mi bo uspelo. Kakšen nasvet? Koliko časa potrebujete ve za narediti npr. izpiske iz knjige, ki ima 300 strani?
Najbrž je problem tudi to, da se preveč obremenjujem in si mislim, da mi sigurno ne bo uspelo priti skozi in zakaj se niti trudim. Kako naj preženem te misli? Ko o tem razmišljam, potem res ni nič volje in če ne bi o tem razmišljala, bi mi sigurno veliko več uspelo narediti - tega se zavedam, ampak mi zaenkrt to prav nič ne pomaga
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Študij in učenje
Stran 1 od 17
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
Pojdi na stran:

Preberi še


Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo