Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

HPV - testiranje

peugeot
Starost: n/aPridružen: 9. feb 2008Prispevkov: 17Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2008 23:43
Povezava do prispevka
Punce! A mogoče katera ve če testi za HPV  pokažejo tudi prisotnost genitalnega gerpesa oz. kakšni morajo biti testi za dokazovanje GH. Prosim če mi lahko katera čim hitreje odgovori, ker me namreč zelo skrbijo ti testi!
0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2008 23:50
Povezava do prispevka
Napisala bom kolikor vem na pamet, ampak sem ziher že kaj pozabila. Torej obstaja več tipov HPV, testiraš pa se lahko samo za določene in sicer tiste najbolj "nevarne" - ki povzoročajo raka na materničnem vratu, herpes in genitalne bradavice. Test diagnosticira le te tipe (13 tipov) nikakor pa vse ki obstajajo. Test ti naredi ginekolog in je samoplačniški (vsaj tako je še bilo pred kratkim), razen če ti PAP test pozitiven, potem ti test se mi zdi pripada. Če si zaskrbljena in imaš kakšne simptome + nisi bila na PAP-u že dlje časa, le brž zaprosi za testiranje oz. vsaj odvzem PAP, saj je pravočasna diagnoza rešila že veliko življenj, HPV je namreč kriv za kar okoli 90% raka na materničnem vratu in je zelo zelo razširjen, se pa v veliki večini primerov sam izloči iz telesa v roku 1 leta.

Kar preberi spodaj skopiran tekst, mislim da boš dobila vse potrebne informacije. Uporabni linki:

Testiranje za HPV

Kala - vprašanja in odgovori

Iz tega linka kopiram tekst, saj vsebuje veliko uporabnih informacij:


Kaj je test PAP?

Bris materničnega vratu odvzamemo s posebno leseno krtačko. Z odvzemom brisa postrgamo celice z materničnega vratu in materničnega kanala. Odvzeta brisa razmažemo na posebno stekelce. Stekelce za poznejši pregled hranimo v posebni raztopini. Ključni del pregleda stekelca z odvzetima brisoma je pregled postrganih celic pod mikroskopom in ocenitev odvzetih celic glede na predrakave in rakave spremembe. Ugotovitve o spremembah celic v materničnem brisu smo do nedavnega razvrščali v pet razredov: PAP I, II, III, IV in V. Celice materničnega vratu smo ocenjevali kot normalne z negativnim brisom ali PAP I. Celice, spremenjene zaradi vnetja ali začetnih patoloških sprememb (atipične celice, blago diskariotične celice) citopatologi opredelijo kot PAP II, domnevno spremenjene zaradi predrakavih sprememb kot PAP III, sumljive za raka materničnega vratu pa kot PAP IV in V. Prejšnjo razdelitev v pet razredov PAP (od PAP I do PAP V) smo zaradi lažje odločitve glede zdravljenja posodobili. Spremembe v brisu, ki jih ugotovijo v laboratoriju, se po novem razvrščajo v dva razreda:

Prvi razred: negativen izvid brisa materničnega vratu. Pri več kot 85 % žensk, ki hodijo na redne preglede brisov, je izvid testa PAP negativen, ker so celice normalne. Izvid preiskave je ocenjen kot A – normalen. Doslej je bil tak bris ocenjen kot PAP I. Prav tako je izvid brisa negativen, če so v njem samo vnetne spremembe. Tak bris, doslej ocenjen kot PAP II, dobi po novem oznako B – reaktivne spremembe.

Drugi razred: patološki izvid brisa materničnega vratu. Če so celice spremenjene, je izvid označen kot C – patološki. V to skupino sodijo vsi brisi, pri katerih ugotovijo blage celične spremembe (do nedavnega ocenjene kot PAP II) ali zmerne oziroma hujše celične spremembe (do nedavnega ocenjene kot PAP III, IV ali V). Ker je skupina patoloških brisov obsežna, povprašajte ginekologa, za kakšne celične spremembe gre v vašem brisu, saj to vpliva na nadaljnje postopke.

Če je test PAP pozitiven, kaj sledi?

Vedeti moramo, da je test PAP samo tako imenovana presejalna metoda, s katero ugotavljamo, ali so celice materničnega vratu normalne (negativen test PAP), bolezensko spremenjene ali patološke (od atipičnih do blago in hudo diakriozičnih ali celo rakavih celic). V primeru patološko spremenjenih celic, ki jih odkrijemo s testom PAP, so vedno potrebne dodatne preiskave (vnovični test PAP, test HPV, kolposkopija ali biopsija), odvisno od vrste patoloških sprememb. Prav v primeru začetnih patoloških brisov materničnega vratu, kot so atipične in blago diskariotične celice, v zadnjih letih zaradi natančnejše diagnoze namesto samo vnovičnega testa PAP vse bolj priporočajo test HPV, se pravi določanje visoko rizičnih humanih virusov papiloma.

Ali test PAP odkrije HPV?

Ne. S testom PAP ni mogoče odkrivati HPV pač pa le posledice, ki nastanejo zaradi delovanja HPV, kot so npr. patološko spremenjene celice v brisu materničnega vratu. Čeprav s testom PAP odkrijemo mnogo žensk, ki potrebujejo dodatne preiskave in zdravljenje, pa je občutljivost testa PAP za odkrivanje patoloških sprememb materničnega vratu pomembno manjša kot pa testa HPV.

Kaj je test HPV?

Test HPV je test za določanje humanih virusov papiloma (HPV), s katerim odkrivamo prisotnost 13. najpogostejših visokorizičnih HPV.

Ali je test HPV boleč?

Ne, test HPV je neboleč. Odvzame se pri ginekološkem pregledu, podobno kot test PAP, tako, da se s posebno krtačko obriše maternično ustje.

Kakšna je razlika med PAP in HPV testom?

S testom PAP odkrivamo normalne in patološke celice v brisu materničnega vratu, s testom HPV pa prisotnost virusa (pozitiven test HPV) oz. odsotnost virusa (negativen test HPV).

Za kaj se test HPV uporablja?

Test HPV je zelo učinkovita nova diagnostična metoda za določanje okužbe s HPV in tako pripomore k uspešnejšemu odkrivanju predrakavih sprememb materničnega vratu.

Kaj je namen testa HPV?

Namen test HPV je izboljšati odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu.

Kaj pomeni, če je test HPV pozitiven?

Če je test pozitiven to pomeni, da je prisoten eden (ali več) virusov iz skupine 13. visokorizičnih virusov HPV, ki jih s tem testom določamo (HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33, HPV 35, HPV 39, HPV 45, HPV 51, HPV 52, HPV 56, HPV 58, HPV 59, in HPV 68).

Zakaj je priporočljiv test HPV pri ženskah s PAP II?

Pri ženskah s PAP II (atipične celice ali blago diskariotične celice) so hujše predrakave spremembe (CIN 2,3) lahko prisotne kar v 15-25%. Prisotnost visokorizičnih HPV (pozitiven test HPV) pri teh ženskah pomeni, da so potrebne dodatne diagnostične preiskave prav zaradi izključitve teh hujših predrakavih sprememb (večja verjetnost za CIN 2, 3).

Kaj moramo vprašati svojega ginekologa?

Natančno morate izvedeti, kakšen je bil izvid vašega testa PAP. Zlasti v primeru patološkega izvida natančno povprašajte, kakšni bodo naslednji ukrepi. Zapomnite si, kdaj morate ponovno na pregled in upoštevajte opozorilna znamenja, zaradi katerih morate na ginekološki pregled takoj! Noben test ni stoodstotno zanesljiv, zato premalo informacij ali neupoštevanje
nekaterih značilnih dejstev lahko vodi k pretiranemu zaupanju ženske, da pri  njej ni resnejših sprememb, s tem pa tudi do odložitve vnovičnega ginekološkega pregleda.

Zakaj je test HPV potreben pri ženskah, pri katerih je že bila izvršena konizacija?

Pri ženskah, pri katerih je bila zaradi predrakavih sprememb materničnega vratu že izvršena konizacija, LLETZ ali kakšen drug poseg, je tveganje za nastanek ponovnih predrakavih sprememb in raka materničnega vratu, povečano. S testom HPV uspešno odkrijemo tiste ženske, pri katerih je to tveganje večje (zaradi perzistentne okužbe z visokorizičnimi HPV) ali ženske pri katerih predrakava sprememba ni bila odstranjena v celoti (skrito žarišče
bolezni izven odstranjenega tkiva).

Kako pogosto je priporočljivo opraviti test HPV?

Ne pogosteje kot na eno leto, glede na to, da okužba spontano mine najpogosteje v enem letu.

Od katerega leta naprej naj bi izvajali test HPV?

Odvisno od tega, katere podatke želimo. V primeru atipičnih celic starostne omejitve ni, v primeru blago diskariotičnih celic pa priporočamo testiranje po 35. letu. Testiranje po zdravljenju predrakavih sprememb ni vezano na starost bolnic. Če so brisi materničnega vratu normalni ne priporočamo testiranja HPV zgolj zato, da bomo vedeli za rezultat, ker večina okužb spontano mine, ženski pa povzroči veliko nepotrebnega strahu.

Kako zanesljiv je test HPV?

Test HPV je zelo zanesljiv, najpomembnejši je negativen izvid, ker v tem primeru z več kot 95-odstotno verjetnostjo lahko trdimo, da hujših predrakavih sprememb ni.

Ali negativen test HPV pomeni, da nisem okužena s HPV virusom?

Negativen test pomeni, da niste okuženi z enim od 13-ih visokorizičnih HPV, ki jih s testom odkrivamo.

Ali lahko zahtevam testiranje HPV, tudi če sem PAP negativna?

V novih smernicah testa HPV v primeru negativnega testa PAP ne priporočamo, zaradi razlogov, ki so že bili navedeni, zato vam ga ginekolog lahko opravi le samoplačniško.

Ali je v načrtu tudi testiranje moških? Zakaj ne?

Testiranje moških se zaenkrat ne izvaja, ker nimamo dovolj zanesljivih metod za ugotavljanje prisotnosti HPV.

Ali je test HPV brezplačen?

Test HPV v Sloveniji še ni vključen v pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar zdravstveno situacijo bistveno poslabšuje.

Ali naj bo test HPV samoplačniški?

Samoplačniško testiranje ni rešitev. Samo redno HPV testiranje, še posebej rizične populacije, lahko zagotovi boljše odkrivanje predrakavih sprememb in s tem zmanjša obolevnosti in tudi smrtnost zaradi RMV, ki je v Sloveniji zelo visoka primerjavi z drugimi evropskimi državami.




Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
HPV - testiranje
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.