Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Preproga je potrebna čiščenja...

sax8er
Starost: 47Pridružen: 21. jan 2016Prispevkov: 2Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2016 16:38
Povezava do prispevka

Že leta imam perzijsko preprogo, ki je že kar del družinskega inventarja :), a je drugače kot z sesalcem nikoli nisem čistil. (kot večina). A si mislim da je nujno potrebna temeljitega čiščenja. Kaj to pomeni, pa mi ni čisto jasno.
Vem le to da v preprogo ne bi želel dodajat kakršnih koli kemičnih pripravkov za "domačo uporabo" nekih kemičnih preparatov kot so vaniš in podobno.

Preprogo želim očistit predvsem zato, da se znebim morebitnih alergenih dražilcev, v družino prihaja novi član/članica :), znebiti se želim tudi sledi za kužkom ki je bil do nedavnega naš dolgoletni član :(.
Kakšna ideja razen sesalca in klasičnega "klofanja" in zračenja pred blokom?

hvala za pomoč

0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 21. jan 2016 22:52
Povezava do prispevka

Pozdravljen, sax8er, jaz ti bom odgovorila malce drugače, kot si pričakoval: in sicer s temle linkom v razmislek.smiley

(Jaz bi preprogo le dobro sklofala zunaj na zraku.smiley)

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Binas
Starost: 36Pridružen: 17. nov 2011Prispevkov: 1239Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2016 7:12
Povezava do prispevka

Otrok do prvega leta mora vsaj 5 kg svinjarije pojest Smile Sesanje, brisanje z vlažno krpo in zračenje. Vsa umetnost, ki jo potrebuješ. Čistil pa res čim manj. Kis, limona, soda bikarbona so zadosti. Tudi v kopalnici. Smile

100% predanost, 100% zagnanost.....vmesne poti ni!
http://tecem26.blogspot.com/
0
Nazaj na vrh
ana25
Starost: 122Pridružen: 26. jan 2005Prispevkov: 9323Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2016 14:37
Povezava do prispevka

Mi damo sedežno profesionalcem za očistiti z ekološkimi čistili vsakih nekaj let. Fleki se na njej poznajo, imamo tudi malega otroka in so moteči, zato je čiščenje potrebno. Enako ti lahko očistijo tepih. Če je orng perzijaner, jaz itak ne bi upala sama packati.

Nazadnje prek kratkim čistilni servis Kapljica - poguglaj, smo bili zadovoljni!

0
Nazaj na vrh
sax8er
Starost: 47Pridružen: 21. jan 2016Prispevkov: 2Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. jan 2016 11:26
Povezava do prispevka

Takole bom povzel svojo forumsko raziskavo :D, da lahko tudi vsi drugi vidite/preberete kako svoje preproge očistite in kako jih vzdržujte da vam/nam bodo najbolje služile.

Dobil sem vse sorte različnih odzivov iz raznih forumov, kjer sem postavil enako vprašanje in prosil za pomoč... in hvala vsem za vaš input in doprinos k moji odločitvi.

Povzel boim le nekaj takih in nekaj drugačnih omentarjev ;)

- takih v smislu preveč sterilnega okolja: Ne čistit preprog ker pol otroci niso v umazaniji in ne razvijejo imunskega sistema.... je bilo daleč največ, in z njimi se samo delno strinjam, predvsem v delu da otrok ni dobro preveč v "mehurčku" met ker jim s tem na dolgi rok prav nič ne pomagaš.
Jaz bi rad svojo preprogo očistil ne samo zaradi tega, da iz nje odstranim umazanijo in zemljo ki jo nanjo nanosimo, pasjih dlak, prhljaja, in odmrlih kožnih celic, plesni, ki se v vlažnem tepihu razvijejo, vonjav in ostankov ob razlitju pijač in hrane, pač pa tudi zaradi tega ker bi rad imel preprogo ki lepo zgleda ko je očiščena, da nudi toplino in vizualno funkcijo v našem domu. Kadar je nekaj čisto, ponavadi zgleda dosti boljše kot pa kadar ni.

- da naj uporabim wap ali Kärcher, da naj ga prepiham s kompresorjem, (Nič od tega nimam in živim v bloku)
- Kemične čistilnice, te odpadejo zaradi slabih izkušenj, razbarvani in raztegnjeni tepihi so prišli nazaj, celo z varekino pobeljene franže... to res ni blo profesionalno
- Kis na krpo in na kolena :|
- Tale pa definitivno zmaga: z kislim zeljem natri tepih do čistega :O

in take ki so mi bli malo bolj v pomoč pri odločanju:
- daj preprogo na sneg in klofar v roke (na ta način si mislim da preproge ne zmočiš popolnoma in jo mogoče lahko na toplem doma tudi posušiš sam, mogoče, a kaj ko letos ni in ni snega)
Sem se spraševal, pa saj preproge obstajajo že dolgo časa in so jih mogli ljudje nekak čistit in tale slika mi je dala mislit (

), saj so največji mojstri izdelovanja preprog ravno iz Irana...
- potem mi je komentirala gospa kak to pri njih v ZDA čistijo (verjetno še kje drugje tudi) in mi je šerala tale link (www.youtube.com/watch?v=ZQxVRiTFfe8) sam škoda da niso tile kje bližje sem si mislil.
- in ko sem iskal in spraševal kje to tak delajo pri nas mi je mat xxl komentiral
da so tile največji strokovnjaki pri nas www.nebec.si

... in sem jih poklical. Gospod je najprej želel videt preprogo ali pa vsaj njeno sliko da je vedel o kaki vrsti preproge se bova pogovarjala. Prepoznal jo je kot Tabriz (res nisem vedel kako se kliče moja preproga :)) in mi pove da je to ročna preproga ki izvira iz mesta Tabriz, provinca Azerbadjan, na severozahodu Irana in da je to mesto eno najstarejših tkalnic prerprog na svetu. Kul tudi tega nisem vedel. Ko sem tako zvedel kaj imam, sva se dogovorila o vsem ostalem, prišel je na dom in si prerpogo ogledal, zvil in odpeljal, zrihtal in čisto v tednu dni dostavil!!. In kako je zrihtana? Jaz lahko samo rečem TOP! šele sedaj vidim kako lepo preprogo imamo, pomagal jo je celo pravilno postavit v našo dnevno, ker jo moraš namreč pravilno postavit da se preproga "pravilno vidi" je rekel :D
V glavnem zadovoljen, zadovoljen, zadovoljen.

Hvala še enkrat vsem ki ste sodelovali pri mojem "tepih projektu"
s.

0
Nazaj na vrh
teatime
Starost: 35Pridružen: 18. feb 2010Prispevkov: 1268Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 25. jan 2016 12:05
Povezava do prispevka

Haha, odlična raziskava smiley smiley. In lepo, da si z nami delil tudi rezultate, ponavadi ljudje samo iščemo rešitve, povratne informacije pa zmanjkajo..

Coffee, tea and sympathy.
0
Nazaj na vrh
Binas
Starost: 36Pridružen: 17. nov 2011Prispevkov: 1239Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. jan 2016 14:43
Povezava do prispevka

Jaz sem sesala kot zmešana, z vodnim seslcem in globinsko krtačo, izgledal je reeees lepo. najprje običajno  z vodnim načinom + carpet max čistilo 4 runde....Preproga je bila tako lepa, ampak pokozlane ribe sem še vohala....No, potem sem šla na kolena in ribala skisem in sodo. Vtirala in vtirala. vmes kakopak zračila. Po eni uri sesala, sesala, sesala, kot zmešana. Zračila. Preproga se je končno posušila Vonj pokozlanih rib še ostaja!  Pozna kdo kaj pametnega na koroškem ali v Velenju?

Zdaj so mi priporočali encimsko čistilo. V Zooticu se kupi-pozabla naziv.

 

 

 

100% predanost, 100% zagnanost.....vmesne poti ni!
http://tecem26.blogspot.com/
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Preproga je potrebna čiščenja...
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Kmetijstvo je temelj sodobne civilizacije, vendar je ustvarilo nočno moro za naše zobe – kmetijska revolucija je spremenila vse in to dejstvo je nemogoče zanikati.