|
|
| |
ekstrakt dišeče akacije, nima posebnih vplivov na kožo, večinoma se uporablja kot gostilec. |
|
| |
rastlina, ki ima rahlo protivnetno delovanje, večinoma se uporablja kot gostilec |
|
| |
acerola ima visoko vsebnost vit. C, vendar posušena ali ekstrahirana, kakršna se uporablja v kozm izdelkih, ga najverjetneje ne vsebuje več, saj se pri teh procesih uniči. |
|
| |
kislina, ki se nahaja v vinu, nekaterih sadežih in človeškem znoju. Kožo draži in suši, ima pa tudi dezinfekcijske lastnosti. |
|
| |
močno topilo, ki se uporablja za odstranjevanje lakov za nohte |
|
| |
kislina - ni znanih oz. dokazanih učinkov na kožo, je pa možno, da deluje antioksidantno |
|
| |
aminokislina, sestavljena pretežno iz mucopolisaharidov in hialuronske kisline. Je dober vlažilec, v večjih količinah pa pospešuje celjenje ran. |
|
| |
uporablja se kot gostilec, je tudi rahlo hranljiv |
|
| |
umetno pridobljena sestavina, ki se v zadnjem času veliko pojavlja v izdelkih, ki naj bi delovali kot botox. Gled ena to, da niti botox ne deluje kot botox, če se ga le nanese na kožo, je tudi učinek te sestavine milo rečeno zelo dvomljiv. Poleg tega bi nanos na cel obraz moral pomeniti, da ne moremo premikati celega obraza, kar pa se seveda ne zgodi, sestavina pa tudi ni še dovolj raziskana in ne vemo, kakšne so morebitne dolgoročne posledice. |
|
| |
uporablja se kot plasticirno sredstvo, najpogosteje v lakih za nohte |
|
| |
olje, rahlo hranljivo, večinoma se uporablja kot gostilec |
|
| |
olje, rahlo hranljivo, večinoma se uporablja kot gostilec |
|
| |
pridobljen iz lanolina, hrani kožo |
|
| |
rahlo hranljiv alkohol, večinoma se uporablja kot gostilec |
|
| |
rahlo hranljiv, večinoma se uporablja kot gostilec |
|
| |
rastlinski ekstrakt, ki deluje rahlo protivnetno, vendar hkrati draži in poveča fotosenzibilnost
|
|
| |
adipic acid/neopentyl glycol/trimellitic anhydride copolymer
|
|
| |
sestavina, ki ustvarja prevleko in ščiti
|
|
| |
sestavina, ki ustvarja prevleko in ščiti
|
|
| |
rastlina, za katero ni raziskav in dokazov o kakršnemkoli vplivu na kožo
|
|
|
|
| |
"raziskave v zvezi s to sestavino še potekajo, obstaja pa precejšnja možnost, da deluje kot ""cell communicating"""
|
|
| |
sestavina, ki ustvarja prevleko in ščiti
|
|
| |
rastlina, ki vsebuje fitoestrogen, vendar lahko tudi draži kožo
|
|
| |
rastlina, ki ima protivnetno delovanje
|
|
|
|
| |
ekstrakt gobe, ki naj bi vplival zavirajoče na nastajanje novih celic, zaradi česar se uporablja tudi za zdravljenje luskavice.
|
|
| |
ekstrakt rastline, ki deluje kot antioksidant, vendar ni raziskav, ki bi potrdile, da tudi na koži
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
nahaja se v jajčnem beljaku, ob nanosu na kožo na njej pusti prevleko. Tako jo začasno napne, dolgoročno pa jo lahko draži. |
|
| |
rastlina z antimikrobnim delovanjem, ki pa zaradi visoke vsebnosti tanina lahko draži kožo. |
|
| |
"v osnovi obstajata dve vrsti alkoholov, ki se uporabljajo v kozmetiki. ""Dobri"" alkoholi vlažijo kožo, ""slabi"" dražijo in izsušujejo." |
|
| |
olje, ki deluje antimokrobno. |
|
| |
alfaalfa ekstrakt, deluje antioksidantno |
|
| |
alge se v kozmetiki uporabljajo v več namenov: za zgoščevanje, vlaženje, kot antioksidanti, nekatere pa kožo zelo dražijo |
|
| |
rjave alge, ki nimajo dokazanih vplivov na kožo |
|
| |
gosta gelasta struktura, ki se v kozmetiki uporablja za zgoščevanje |
|
| |
tekočina, ki se uporablja v več namenov (topilo, za boljšo mazljivost) |
|
| |
rastlinski ekstrakt, deluje antivirusno in antibakterijsko |
|
| |
v kozmetičnih izdelkih se označuje kot DEA, TEA in MEA in ustvarjajo peno v čistilnih izdelkih, lahko pa se uporabljajo za povezovanje ostalih sestavin in zgoščevanje. Lahko dražijo kožo in v stiku z določenimi drugimi sestavinami lahko delujejo kancerogeno. |
|
| |
pridobljen je iz uree in deluje pomirjajoče |
|
| |
mandljevo olje, ki kožo hrani in ščiti |
|
| |
ester mandljevega olja, kožo hrani in se uporablja kot zgoščevalec |
|
| |
aloe vera nima dokazanih kakšnih posebnih vplivov na kožo, je pa vlažilna in lahka. Za opekline se uporablja ker kožo hladi. |
|
| |
pridobljen je iz kamilice ali umetno, deluje pomirjajoče |
|
| |
oligosaharid, kožo vlaži in hrani |
|
| |
ima dobro antioksidantno delovanje |
|
| |
vitamin E, topen v maščobah in ima močno antioksidantno delovanje |
|
| |
rastlinski ekstrakt, deluje antioksidantno |
|
| |
bakterije, ki morda, da vlažijo kožo, ni še jasnih dokazov |
|
| |
rastlina, uporablja se predvsem kot zgoščevalec, ima pa tudi pomirjajoče delovanje. |
|
| |
aluminijev oksid, uporablja se kot abrazivno sredstvo in zgoščevalec |
|
| |
uporablja se v antiperspirantih za preprečevanje znojenja. Pri nanosu na poškodovano kožo je izredno dražeč. |
|
|
|
|
|
| |
sol, deluje abrazivno in vpojno |
|
| |
pudrast zgoščevalec, ki ima tudi vpojno delovanje |
|
| |
deluje dezinfekcijsko, pogosto se ga uporablja v deodorantih. Lahko draži kožo. |
|
| |
aminokisline, delujejo vlažilno, antioksidantno in nekatere pospešujejo celjenje ran (alanine, arginine, asparagine, aspartic acid, cysteine, cystine, glutamic acid, glutamine, glycine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, proline, serine, threonine, tryptophan, tyrosine, valine, aminobutyric acid) |
|
| |
uporablja se za uravnavanje ph v kozmetičnih izdelkih |
|
| |
uporablja se za uravnavanje ph v kozmetičnih izdelkih |
|
| |
uporablja se v nekaterih izdelkih proti celulitu, vendar ni objektivnih dokazov o njegovem delovanju
|
|
| |
alkalna sol, uporablja se za uravnavanje ph v kozmetičnih izdelkih
|
|
| |
uporablja se kot čistilno sredstvo, je nežen in učinkovit
|
|
| |
uporablja se kot čistilno sredstvo, je nežen in učinkovit
|
|
| |
če se na kožo nanese v čisti obliki, pospešuje celjenje ran
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
dišeče olje, nima vplivov na kožo
|
|
| |
deluje antibakterijsko vendar hkrati izjemno draži kožo in lahko povzroči alergijo
|
|
|
|
| |
vsebuje encim bromelain, ki deluje rahlo luščilno. Uporaba celega ananasa v ta namen je za kožo preveč dražeča.
|
|
|
|
| |
deluje protivnetno in antioksidantno
|
|
| |
ni raziskav, ki bi pokazale, da bi imel kakršenkoli vpliv na kožo
|
|
| |
umetno pridobljena dišava
|
|
| |
ima dobro antioksidantno in antibakterijsko delovanje, vendar njegove dišavne komponente lahko dražijo kožo in povzročijo fotosenzibilnost
|
|
| |
naravno barvilo, da močno oranžno do rumeno barvo
|
|
| |
kamilica, ima pomirjajoče, protivnetno in antioksidantno delovanje
|
|
| |
sestavine v rastlinah, ki jim dajejo njihovo barvo, imajo pa tudi zelo močno antioksidantno delovanje. Poznanih je več kot 300 vrst.
|
|
| |
rastlina, ni raziskav, ki bi pokazale, da bi imela kakršenkoli vpliv na kožo
|
|
| |
marelične peške, ki se fino mlete uporabljajo za pilinge
|
|
| |
olje iz mareličnih pešk, kožo hrani in ščiti pred izsušitvijo
|
|
| |
kislina, pridobljena iz arašidovega olja, uporablja se za hranjenje kože in kot gostilec
|
|
| |
kislina, ki ima verjetno mutageno delovanje, še ni dovolj raziskav
|
|
| |
voskasta sestavina, uporablja se za hranjenje in kot gostilec
|
|
| |
voskasta sestavina, uporablja se za hranjenje in kot gostilec
|
|
| |
ekstrakt arašidov, deluje hranljivo in protivnetno
|
|
| |
derivat hidrokinona, pridobljen iz nekaterih rastlin, gob in hrušk. Zaradi vsebnosti hidrokinona lahko odpravlja in preprečuje nastanek temnih madežev na koži. Ni znano koliko arbutina mora vsebovati izdelek, da je dejansko učinkovit
|
|
| |
rastlina, ki naj bi imela blago protivnetno in antioksidantno delovanje
|
|
| |
rastlina, ki ima antibakterijsko in antioksidantno delovanje, nekatere raziskave pa so pokazale, da ima tudi blag posvetljevalni učinek
|
|
| |
olje, podobno arašidovemu, morda ima blago protivnetno delovanje
|
|
|
|
| |
umetno pridobljen peptid, ki se v zadnjem času na veliko pojavlja v kozmetičnih izdelkih, ki naj bi delovali kot vbrizganje botoxa. Za te trditve ne obstajajo neodvisne raziskave, ki bi to potrdile, temveč to trdi le podjetje, ki proizvaja in prodaja to sestavino. Poleg tega tudi ni raziskav, ki bi potrdile varnost uporabe izdelkov, ki vsebujejo to sestavino. In nenazadnje: niti botox ne deluje, če se ga ne vbrizga pod kožo, ampak nanese nanjo, klinična študija pa je pokazala, da argireline ni niti približno tako učinkovit kot vbrizganje botoxa.
|
|
| |
ekstrakt arnike, za katerega je bilo narejeno nešteto raziskav, ki so pokazale, da se ga ne sme nanašati na poškodovano kožo, saj je izjemno dražeč. Redna uporaba kozmetike, ki ga vsebuje, lahko povzroči srbenje, otekline, razjede in odmrlo kožo.
|
|
| |
rastlina, uporablja se kot gostilec
|
|
|
|
| |
ni raziskav, ki bi pokazale, da bi imel kakršenkoli vpliv na kožo
|
|
| |
rastlina z antioksidantnim delovanjem
|
|
| |
ekstrakt artičok, možno je, d aima antioksidantno delovanje
|
|
|
|
| |
askorbinska kislina (vitamin C), deluje antioksidantno. V izdelkih jo je težko stabilizirati.
|
|
| |
oblika vitamina C, ki ima blago antioksidantno delovanje
|
|
| |
oblika vitamina C, ki ima blago antioksidantno delovanje
|
|
| |
stabilna oblika vitamina C, deluje antioksidantno in zgoščevalno
|
|
| |
stabilna oblika vitamina C, deluje antioksidantno
|
|
| |
deluje antibakterijsko, proti luskavici in pospešuje celjenje ran
|
|
|
|
|
|
| |
ekstrakt belušev, ni dokazov, da bi imel kakršenkoli vpliv na kožo
|
|
|
|
| |
nima dokazanih kakršnihkoli vplivov na kožo
|
|
| |
karotenoid (pigment), ki se nahaja v rastlinah, algah in ribah, še posebej lososu. Deluje antioksidantno in ima izjemno moč pri uničevanju nestabilnih molekul kisika
|
|
| |
korenina rastline, ki deluje antioksidantno, vendar je zelo malo dokazov da tudi ob nanosu na kožo
|
|
| |
ekstrakt korenine rastline, ki ima morda protivnetno delovanje
|
|
| |
oves, deluje protivnetno in pomirjajoče
|
|
| |
rastlinski ekstrakt, ki zaradi vsebnosti tanina in dišavne komponente deluje dražeče
|
|
|
|
| |
avokado olje, kožo hrani in ščiti
|
|
| |
ima možno strupeno delovanje, deluje pa tudi antimikrobno
|
|
| |
azelainska kislina, deluje proti aknam, pigmentnim madežem. Pri nas je na voljo v kremi na recept Skinoren.
|
|
| |
plodovi, ki se zmleti uporabljajo v pilingih
|
|
| |
ekstrakt kamilice, ki se ga v kozmetiki največ uporablja kot barvilo. Deluje tudi protivnetno in antioksidantno.
|
|