Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj so nekateri levičarji?

24. jun 2014 13:42
2

Oglasno sporočilo

... se ne spreminja (že več generacij je stanje enako). A razlog, zakaj so nekateri levičarji, ostaja neznanka – tudi po zadnji raziskavi, v kateri so hoteli to ugotoviti. Nova raziskava z univerze Nottingham je namreč izključila genetske dejavnike.

Raziskovalci so izvedli študijo na skoraj 4000 dvojčkih in preučili celotni genom, ki vključuje tudi dedne zapise, da bi primerjali levičarje in desničarje, v njej pa niso uspeli odkriti močnega genetskega faktorja, ki bi določal, s katero roko bomo pisali. Glavna raziskovalca sta povedala: “Moral bi obstajati opazna razlika med levičarji in desničarji, kajti sodobne metode zagotavljajo razkrivanje skorajda celotnega genoma. Raziskava, v kateri smo primerjali celotne genotipe genoma za levičarje in desničarje, ne bi mogle tovrstnega gena nikamor skriti.”

Kljub odsotnosti genetskih dejavnikov pa je splošno sprejeto, da to, ali smo levičarji ali desničarji, ni stvar osebne odločitve ali naučenosti. Če pa že obstaja kak genetski dejavnik, je ta izjemno slaboten in ga morda odkrijejo v prihodnjih raziskavah. “Zelo verjetno je, da obstaja več zelo subtilnih genetskih dejavnikov, ki določajo, ali bomo levičarji ali desničarji, za to pa bomo morali opraviti nadaljnje, veliko večje raziskave. Četudi bomo morda kaj odkrili, je zelo malo verjetno, da bi to lahko predvideli z analizo človeške DNK.”
Raziskava je bila objavljena v znanstveni reviji Heredity.

PREBERITE TUDI: 12 dejstev o levičarjih, ki jih niste vedeli

2

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 24. jun 2014 15:06

    Popolna levičarka in ponosna na to! Wink Tongue

   0
   • teatime

   • 24. jun 2014 14:04

    Levičarka :). V prvem razredu me je učiteljica želela naučiti pisati tudi z desno, tako da bi bila obojeročna, a ji ni najbolje uspelo, ker mi je manjkalo motivacije. Drugače pa uporabljam desno roko za umivanje zob in upravljanje z računalniško miško, ker sem se tako navadila.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kadar je Luna v znaku Tehtnice, je marsikaj mogoče. Tudi v ljubezni.