Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj imamo nočne more?

6. jul 2017 11:00 Mateja B.
0

Nočne more so bistvene za naše preživetje, v nasprotnem primeru bi se jih človeštvo skozi evolucijo znebilo, pravi Deirdre Barrett, psiholog Harvardske univerze. Barrett je razvil teorijo, da nočne more služijo kot nekakšen vodnik možganom, na katere probleme se morajo v budnem stanju osredotočiti.
 
»Človek je razvil nočne more, da nas opozorijo glede potencialnih nevarnosti v življenju,« pravi Barrett. Tudi post-travmatske nočne more, ki nas še enkrat travmatizirajo, so bile v preteklosti več kot koristne, saj so opozarjale na ponavljajoče se nevarnosti. Naprimer napad živali, ko so naši predniki lovili, ali napad plemena, pri katerem je obstajala možnost, da se bo vrnilo in ponovilo napad. Čeprav v današnjih časih te post-travmatske nočne more niso več tako zelo koristne, kot so bile nekoč.
 

 
»V današnjem svetu nam nevarnost predstavljajo požari, prometne nesreče, posilstva in ropi, pri katerih velja, da se verjetno ne bodo ponovile že naslednji dan, zato so post-travmatske sanje bolj nezaželene,« razloži Barrett.  » Čeprav nekatere nočne more kličejo po naši pozornosti glede stvari za katere se je vredno obremenjevati in tudi glede stvari za katere vemo, da se ne smemo obremenjevati z njimi in nam ravno skozi nočne more naša podzavest govori, da izgubljamo čas.«
 

Kako ustavimo nočne more?

V kolikor se vam nočne more ponavljajo, vas verjetno zanima kako preprečiti še eno ponovitev teh groznih sanj?
“Ljudje lahko pridejo do različnih zaključkov nočnih mor, vendar morajo začeti obvladovati svoje sanje,” je povedal Barrett. “Nekateri ljudje se začnejo boriti proti napadalcu, nekateri ljudje bi raje videli da jih reši nekdo drug. Nekateri želijo realno rešitev, drugim bolj ustreza metaforična rešitev.”
 
“Ko ljudje odkrijejo svoj priljubljeni konec, lahko vadijo ta konec v budnem stanju in potem pred spanjem, da se spomnijo, kaj želijo v primeru, ko se nočna mora ponovi. ”
Vendar preden poskušate spremeniti nočno moro, Barrett priporoča, da poskušate razvozlati njen pravi pomen. Včasih lahko analiza slabih sanj pomaga osebi prepoznati in rešiti dnevne skrbi.
 
Nočne more so običajen del spanja, njihova pogostost se razlikuje od ene osebe do druge. Čeprav se morda zdi, da imajo številne nočne more v kratkem času slab znak, je možno, da imajo na splošno ljudje, ki imajo pogoste nočne more tudi bolj žive sanje.
 
More, ki vplivajo na vsakodnevno razpoloženje in povzročajo skrbi ljudem, morajo biti zdravljene s strani strokovnjakov. Zato obisk zdravnika ni odveč. Sploh, če se zaradi nočnih mor bojite zaspati.
 
0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.