Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Uživajte sadje in zelenjavo za zdrave arterije!

31. mar 2014 11:39
0

Oglasno sporočilo

... infarkt in ostale zdravstvene težave, je pokazala nedavno opravljena raziskava, predstavljena na ameriškem kolidžu American College of Cardiology. Raziskava je tako še ena, ki je potrdila izjemno vlogo zdravega načina prehranjevanja že od zgodnjega otroštva dalje.

Že pretekle raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo veliko sadja in zelenjave, manj možnosti za srčni infarkt ali možgansko kap, ta pa je prva, ki je pokazala pomembnost prehrane že od mladih nog dalje. "To je zelo pomembno, kajti naš način življenja, kamor sodi tudi zdravo prehranjevanje, je temelj preventive kardiovaskularnih in drugih bolezni, zato moramo vedeti, katera hrana je najbolj pomemembna," je povedal kardiolog dr. Michael D. Miedema z inštituta Heart Institute v Mineappolisu in glavni raziskovalec študije.

In sicer je raziskava pokazala, da so ženske, ki so že od mladosti dalje zaužile največ sadja in zelenjave, imele kar za 40 odstotkov manj nevarnosti za nabiranje oblog v arterijah v primerjavi s tistimi, ki so zaužile najmanj. "Te ugotovitve potrjujejo, da je nalaganje oblog dolgotrajen proces, ki se ga lahko upočasni z zdravim načinom prehranjevanja že v mladosti," je povedal dr. Miedema said. "Zato je zelo pomembno, na kakšne prehranjevalne navade navadimo svoje otroke, saj so posledice pomembne in dolgoročne."

Poleg preprečevanja nabiranja oblog pa imata sadje in zelenjava tudi mnoge druge pozitivne učinke na zdravje:

 • vsebujeta vitamine, minerale in antioksidante (seveda odvisno od načina pridelave – če želite iz sadja in zelenjave zares dobiti nekaj koristnih snovi, poskrbite za domače, organsko pridelano sadje in zelenjavo);
 • vsebujeta veliko vlaknin, ki pozitivno vplivajo na prebavila;
 • dajeta občutek sitosti in pojemo manj, kar pomaga pri hujšanju in ohranjanju zdrave telesne teže in odstotka telesne maščobe;
 • podaljšujeta življenje;
 • zmanjšujeta pojavnost rakavih obolenj;
 • znižujeta holesterol;
 • znižujeta krvni tlak.

Kako pa se prehranjujete vi oz. vaši otroci?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 7 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kar nekaj podjetij tekmuje v pripravi cepiva za prehladno-gripozni virus, poimenovan COVID-19, saj so cepiva izjemen vir zaslužka farmacevtske industrije.