Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Test vsebnosti pesticidov v sadju

25. nov 2008 17:22
0

Oglasno sporočilo

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so se odločili, da opravijo analizo vsebnosti ostankov pesticidov v pomarančah, limonah in jabolkih, in sicer ne samo v celem sadežu, kot to narekuje zakonodaja, temveč tudi v lupini. Četudi lupine ne pojemo, se je dotikamo z rokami in tako lahko prenesemo kemikalijo na druga živila ali jo celo zanesemo v usta. Lupine agrumov uporabljamo pri pripravi različnih sladic, pa tudi gostilničarji nam v nekaterih pijačah ponudijo krhelj limone ali pomaranče, običajno kar z lupino vred, kar ni prav varno početje, saj se lahko pesticidi izločijo v pijačo in s tem jih vnesemo v telo več, kot je še dopustno glede na opravljene analize. Naša odločitev, da bomo na testu ugotovili, koliko je pesticidov tudi v lupinah, se je pokazala kot pravilna.

Tako so zadnji teden v avgustu pregledali ponudbo v večjih trgovinah v Ljubljani in izbrali po tri vzorce pomaranč, limon in jabolk različnih proizvajalcev. V vzorec so zajeli sadje iz prvega in drugega kakovostnega razreda, dodali pa so tudi vzorec ekološko pridelanih limon. Koliko pesticidov je v vzorcih, so ugotavljali v Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor. Iskanje neke kemikalije, za katero ne vemo, če je sploh v živilu,  je podobno iskanju igle v senu, zato so naročili kvalitativno analizo: v Zavodu so najprej ugotovili, če vzorci vsebujejo katero od več kot 700 kemijskih spojin, ki so sestavine pesticidov. Na podlagi ugotovitev, katere kemikalije so v vzorcih, pa so nato v laboratoriju določili količino ugotovljenih pesticidov. ZZV Maribor je pripravil tudi mnenje in oceno skladnosti z veljavno zakonodajo (evropsko in slovensko) o ostankih pesticidov v celem sadežu. Zakonodaja ne določa posebej, koliko ostankov pesticidov je lahko v lupinah pomaranč, limon in jabolk (predpostavka je, da pojemo celo jabolko, oziroma olupljeni citrus), zato tudi skladnosti ni bilo mogoče oceniti.


Rezultati

Ugotovili so, da je bila vsebnost ostanka posameznega pesticida v vzorcih celih sadežev v skladu z zakonodajo, količina je bila celo precej manjša, kot so zakonodajno določene mejne vrednosti ostankov (MVO).

Pri analizi lupin pa je bilo precej drugače, saj so v posameznih primerih ugotovili, da je v njej tudi do desetkrat več posameznega pesticida, kot so ga odkrili v celem sadežu, v lupinah pa je bilo celo več vrst pesticidov kot v plodu. Čeprav je bilo v lupinah več pesticidov, pa so bili rezultati še vedno v okviru mejne vrednosti ostankov (MVO) za cel sadež, razen pri enem vzorcu pomaranč (JAR,II. razred ) in dveh vzorcih limon ( Argentina, II. razred oba vzorca).V vzorcih jabolk so v laboratorijih našli večje število pesticidov kot v pomarančah in limonah, v agrumih pa je bilo količinsko največ tistih spojin, ki jih uporabljajo po obiranju sadja kot preventivo pred škodljivimi vplivi med skladiščenjem in transportom. Razveseljivo je, da v vzorcu limon, ki so bile ekološko pridelane, pesticidov nismo našli oziroma so bili pod t. i. mejo analitske detekcije spojin.

Vir: zps.si

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.