Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Premalo spanca povzroča pridobivanje teže

1. jul 2013 8:00
0

Oglasno sporočilo

V študiji so ugotovili, da so se ljudje, ki so pet noči zaporedoma spali samo štiri ure od štirih do osmih zjutraj), bolj zredili kot ljudje, ki so spati deset ur (od desetih zvečer do osmih zjutraj). Ugotovili so tudi, da ljudje, ki bedijo dlje in posledično spijo manj časa, zaužijejo več kalorij, saj imajo zaradi daljšega časa bedenja ponavadi več obrokov.


educationtimes.com

Študijo so izvedli v bolnišnici Univerze v Pennsylvanii, natančneje v laboratoriju Sleep and Chronobiology, objavljena pa je bila v reviji SLEEP. V študiji je sodelovalo 225 zdravih posameznikov, starih med 22 in 50 let. Študijo so izvajali v laboratoriju, zato so lahko natančno nadzirali čas spanja, ter druge dejavnike. Hrano so sodelujočim postregli ob točno določenem času, poleg tega pa je bila hrana na voljo tudi v laboratorijski kuhinji, če je kdo želel jesti ob drugačnih urah. Sodelujoči v raziskavi so se lahko prosto gibali, gledali televizijo, brali, igrali video igre in izvajali druge aktivnosti, pri katerih sediš, niso pa smeli telovaditi.

Raziskovalci so ugotovili, da so se moški, ki so spali manj časa, bolj zredili v primerjavi z ženskami, ki so spale manj časa. “Že prej so epidemološke študije pokazale povezavo med (pre)malo spanca in pridobivanjem teže, kljub temu pa smo bili presenečeni, da so sodelujoči v laboratorijski raziskavi pridobili toliko teže“ je povedal vodilni raziskovalec, Andrea Spaeth.
 

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Maščobne kisline omega-3 so pomembne za ohranjanje splošnega zdravja vašega otroka.