Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Soda bikarbona odstrani pesticide s sadja in zelenjave

2. nov 2017 11:23
0

Oglasno sporočilo

... jih ne more več odplakniti le z navadno vodo. Nekaterim je že dobro znano, da se sadje in zelenjava najbolje očistita s sodo bikarbono. Kaj pa pravijo raziskovalci?  Skupina raziskovalcev na Univerzi v Massachusettsu je izvedla raziskavo z jabolki, da bi ocenila učinkovitost sode bikarbone pri čiščenju pridelkov.

PREBERITE TUDI: 9 načinov uporabe sode bikarbone kot zdraviloV okviru raziskave je raziskovalna skupina uporabljala dva skupna pesticida tiabendazola in fosmeta za organska gala jabolka. Tiabendazol je fungicid, ki je zmožen prodirati skozi jabolčno lupino. Fosmet je priljubljen insekticid, pravijo strokovnjaki. Znanstveniki so nato onesnažena jabolka oprali s tremi različnimi tekočinami, ki vključujejo: vodo iz pipe, eno odstotno raztopino sode in vode ter komercialno belilno raztopino, ki jo je odobrila Agencija za varstvo okolja Združenih držav Amerike. Komercialna belilna raztopina je najpogosteje uporabljena tekočina v čistilnih proizvodih.

Rezultati so pokazali, da tako voda iz vodovoda kot komercialna raztopina za beljenje nista pokazali učinkovitosti pri odstranjevanju pesticidov iz jabolk tudi po pranju sadja do dveh minut. Vendar pa so raziskovalci ugotovili, da je raztopina soda za peko zelo učinkovita pri odpravljanju strupenih kemikalij. V skladu z raziskavo je raztopina sode bikarbone pomagala odstraniti 80% tiabendazola iz jabolk po 12 in 15 minutah. Prav tako so znanstveniki ugotovili, da je soda odpravila 96 odstotkov fosmetov.

Umivanje sadje in zelenjave s sodo bikarbono je zato zelo priporočljivo, saj le tako z njih lahko odstranite pesticide. Sadje in zelenjavo le namočite v vodi, kjer je soda bikarbona raztopljena in nato splaknite z navadno vodo.

PREBERITE TUDI: Soda bikarbona za bolj čisto in belo perilo

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kot celota se dobro počutimo le, če smo urejene kot celota – torej na to vpliva tudi izbira spodnjega perila.