Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Znanstveniki razvili gel, ki spodbudi rast nove sklenine

17. sep 2019 10:43
0

Oglasno sporočilo

Ko se zobna sklenina poškoduje ali obrabi, je konec – ne obnosi se in ne zraste nazaj. Zato morajo zobozdravniki poškodbe polniti z umetnimi masami. Vsaj tako je veljalo do nedavnega. Sedaj pa so kitajski znanstveniki z univerze Zhejiang ter inštituta Jiujiang Research Institute razvili gel, ki omogoči, da zraste nova zobna sklenina. To odkritje bo lahko povsem spremenilo način, kako so doslej skrbeli za poškodovane zobe.

Ekipa znanstvenikov je razvila gel, ki omogoči, da nova zobna sklenina zraste v borih 48 urah. Odkritje je bilo objavljeno v strokovni publikaciji Science Advances.

Zobna sklenina

Zobna sklenina ima izjemno kompleksno strukturo, ki so jo morali doslej popravljati z umetnimi materiali. Rezini, keramika in amalgamske plombe so doslej relativno uspešno reševale ta problem, a to ni bila nikoli trajna rešitev. Ker gre za umetne materiale, to ne pomeni doživljenjske obnove zob.

Novi gel pa je povsem drugačen, saj dejansko povzroči, da zraste nova, naravna zobna sklenina. Ta je trajna (do naslednje poškodbe ali težave, seveda), saj gre za naš lastni, naravni material. Gel je sestavljen iz kalcija in fosfatnih ionov, ki se oboji nahajajo tudi v zobni sklenini. Dodane je še kemikalija triethylamine v alkoholni raztopini.

Zakaj sklenina ne more sama zrasti nazaj?

Zobna sklenina je sestavljena iz mineralov in ima izjemno kompleksno strukturo. Prekriva površino zob in je najtrši del v človeškem telesu. Nastane samodejno z razvijanjem telesa, a ko dozori, nima več zmožnosti samoobnavljanja. Zato doslej kariesa niso mogli reševati drugače kot z odstranitvijo poškodovanega predela zoba ter nadomestitvijo z umetnim materialom.

Nova iznajdba je nadvse obetavna, saj lahko pomeni razvoj prihodnosti zobozdravstva v smeri regeneracije namesto popravljanja. Je pa verjetno do tja še dolga pot, saj nova sklenina ni tako kakovostna kot naravna – slednja je približno 400-krat močnejša od tiste, ki zraste s pomočjo gela. Za nadaljnji razvoj znanstveniki nadaljujejo s testiranjem na miših, kasneje pa nameravajo še na ljudeh, da bodo preizkusili, kako se gel obnese tekom vsakodnevnih aktivnosti kot so žvečenje, pitje, prehranjevanje in podobno.

PREBERITE TUDI: Modrostnih zob ne bi smeli odstranjevati, trdijo strokovnjaki

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pozabite na ovohavanje prelepih vrtnic – kaj ko bi njih koristi izkoristile kar v vsakodnevni lepotni rutini?