Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Znanost ugotavlja, da sinovi vplivajo na pospešeno staranje možganov

30. dec 2022 12:22
0

Odgovorni ste še za življenje in razvoj majhne osebe, ki ste jo ustvarili. Vaša naloga je, da jo hranite, oblačite in podpirate; da jo vodite skozi življenje. Naučiti jo morate spoštljivega odnosa do drugih in obvladovanja lastnih čustev.

In kot da še to ni dovolj, je nova študija pokazala, da se starši sinov starajo hitreje kot starši hčera.

Študija

Raziskovalci z Univerze Columbia v New Yorku so v sodelovanju s Karlovo univerzo v Pragi opravili študijo, katere glavni cilj je bil preučiti pretekle podatke, da se možgani staršev sinov starajo hitreje. Predhodne raziskave so nakazovale povezavo med številom sinov, ki jih je imela mama, in dolgoročnimi zdravstvenimi posledicami, kot je demenca.

Kako so bili opravljeni testi

V študiji so bili pregledani podatki za obdobje 18 let, pri čemer so bili testi opravljeni vsaki 2 leti. V študiji je sodelovalo več kot 13.000 staršev, starih 50 let ali več. Raziskovalci so pregledali številke in ugotovili, da je imelo več kot 82 % udeležencev vsaj enega sina; več kot 3000 staršev pa je imelo dva ali več sinov.

Raziskovalci so preučevali tako matere kot očete, vendar so ugotovili, da je bilo več kot 61 % udeleženk ženskega spola. Rezultati študije kažejo, da je do najhitrejšega upada kognitivnih sposobnosti prišlo v primerih, ko so imeli udeleženci 2 ali več sinov. Starši so morali sodelovati pri številnih kognitivnih testih, vključno z reševanjem matematičnih problemov in sposobnostjo štetja nazaj. Raziskovalci so preverjali tudi sposobnost koncentracije udeležencev in priklic seznama besed.

PREBERITE TUDI: 8 temeljnih razlik med ženskimi in moškimi možgani

Ugotovitve raziskave

Katrin Wolfova je bila ena od devetih sodelujočih avtorjev raziskave. Zapisala je: "Starši vsaj enega sina so imeli hitrejši upad kognitivnih sposobnosti v primerjavi s starši, ki niso imeli nobenega sina. Naši rezultati kažejo tudi, da je bil kognitivni upad še hitrejši pri starših z več sinovi v primerjavi s starši, ki imajo samo hčere. Rezultati tako podpirajo teorijo, da ima lahko imeti sinove dolgoročen negativen učinek na starševsko kognicijo."

Pojasnila je tudi, da rezultati nakazujejo, da so te ugotovitve bolj socialne kot biološke. Raziskovalci so do tega sklepa prišli tako, da so pretehtali druge dejavnike, kot so družbeni položaj in zdravstvena stanja.

Začetek raziskave ni pokazal nobene razlike v tem, ali so starši imeli sinove ali hčere, vendar so se s starostjo otrok spreminjali tudi možgani njihovih staršev. Na tej točki začnejo podatki kazati razliko med starši sinov in hčera. Številni dejavniki bi lahko vključevali več obiskov na urgenci pri sinovih, saj so dečki običajno bolj aktivni in razigrani.

Vendar Wolfova ugotavlja, da hčere zagotavljajo več socialne in čustvene podpore kot sinovi in pogosto postanejo neformalni skrbniki staršev. To ima zelo verjetno pomembno vlogo pri tem, kako hčerke v primerjavi s sinovi negujejo starše in njihove možgane.

Možne rešitve? Spanje

Raziskovalci so preučili več študij v zvezi z demenco in drugimi kognitivnimi motnjami, saj so v družbi čedalje bolj razširjene, in najpogostejši predlog za preprečevanje teh motenj je spanje! Naši možgani imajo več možnosti, da se izognejo demenci in drugim kognitivnim motnjam, če so dobro spočiti. Spanje ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja, sicer pa nasveti za preprečevanje demence vključujejo zdravo prehrano, čim manjšo uporabo alkohola, redno gibanje in možganske vaje (uganke, učenje česa novega in branje knjig), ki predstavljajo izziv za vaše možgane.

Študije so tako ugotovile povezavo med mamami sinov in višjo stopnjo dovzetnosti za kognitivne motnje, pri čemer se ta verjetnost povečuje z večjim številom sinov. Vendar pa lahko mame storijo nekaj stvari, vključno s skrbjo za svoje telo in možgane, da bi zmanjšale te negativne učinke. Najpomembneje je, da se dobro spočijejo in zadihajo, saj je življenje staršev lahko res izjemno naporno. Ohranjanje duševnega zdravja jim lahko pomaga, da se bodo počutili bolj uravnotežene in bolje pripravljene na soočanje s temi izzivi.

PREBERITE TUDI: 109-letna Škotinja razkrila skrivnost dolgega življenja: izogibajte se moškim!

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali že na prvi pogled zaupate ljudem? Ali pa najprej analizirate njihov odnos, govorico telesa in vedenje, da bi jih bolje spoznali?