Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Raziskava: Zakaj ljudje varajo?

30. jul 2013 8:00
0

Oglasno sporočilo

... Université de Montréal's Department of Psychology. "Te številke kažejo, da četudi se poročimo in imamo najboljše namene, se stvari ne odvijejo vedno tako, kot smo načrtovali. Kar nas posebej zanima glede nezvestobe, je, zakaj se ljudje spuščajo v stvari, ki so zelo škodljive za njih in njihova razmerja."


jerkmagazine.net

V raziskavi so hoteli ugotoviti, ali to, kakšno zvezo ima posameznik z 'ljubljeno' osebo, vpliva na njegovo željo po varanju: "Čustvena povezanost, ki jo imamo z drugimi, je odvisna od tega, kakšni so bili naši starši v našem otroštvu." Po mnenju psihologov so ljudje, ki se izogibajo resnejših zvez, taki, ki se ob intimnosti počutijo neprijetno in imajo posledično več spolnih partnerjev in varajo – vendar to še nikoli ni bilo znanstveno dokazano.

Prvo raziskavo so opravili na 145 sodelujočih v povprečni starosti 23. Okoli 68 % jih je že pomislilo na varanje in 41 % jih je že varalo. Če pustimo spolni užitek ob strani, so rezultati pokazali močno povezavo med nezvestobo in osebami, ki se izogibajo resnejših zvez. Drugo raziskavo so opravili na 270 odraslih v povprečni starosti 27 let; med njimi jih je 54 % pomislilo na varanje in 39 % dejansko varalo. A povezava je bila enaka; ljudje, ki se bojijo resnih zvez, so pogosteje varali.

Po mnenju raziskovalcev je nezvestoba lahko čustvena strategija, ki se jo poslužujejo ljudje, ki se izogibajo resnejšim zvezam – dejanje varanja jim pomaga, da se izognejo fobiji pred z(a)vezo, jih oddalji od partnerja in jim pomaga ohraniti njihov prostor in svobodo. Obema raziskavama sta sledili še dve raziskavi, v katerih so sodelujoče spraševali po motivih za varanje in varajoči so kot najpogostejši odgovor navedli, da zato, da se tako oddaljijo od partnerja in z(a)veze. V raziskavi ni bilo razlik med moškimi in ženskimi sodelujočimi.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Evropsko sodišče za človekove pravice bo verjetno kmalu odločilo, da obvezno cepljenje, kot je zakonsko urejeno v Sloveniji, pomeni kršitev temeljnih človekovih pravic.