Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zahteva za zgodnje zdravljenje Covida s preizkušenimi, varnimi in cenovno ugodnimi zdravili

3. feb 2022 20:00
0

Oglasno sporočilo

Spodaj podpisani zainteresirani državljani v Državni zbor Republike Slovenije vlagamo zahtevo za razširitev zgodnjega zdravljenja kovida na primarni ravni s preizkušenimi, varnimi in cenovno ugodnimi zdravili in protokoli, opisanimi v nadaljevanju in obenem pozivamo k normalizaciji razmer v javnem zdravstvu ter ponovno vzpostavitev delujočega primarnega in sekundarnega zdravstvenega varstva oziroma ambulantno obravnavo tako kovidnih kot ostalih bolnikov in izvajanje vseh rednih programov zdravstvenega varstva, skladno z nacionalno in evropsko zakonodajo.

Ugotavljamo, da je v dveh letih, odkar se spopadamo z virusom, prisotna, ne le medijska, ampak tudi strokovna in politična blokada informacij uglednih tujih in domačih znanstvenikov in zdravnikov, ki izrekajo pomisleke, dvome ali celo kritike v zvezi z navodili in smernicami glavnih regulatornih organov za zdravila, evropske EME in ameriške FDA, ki ji naše pristojne institucije sledijo brez odprtega strokovnega in javnega dialoga deležnikov, zaradi česar je nastala nepopravljiva škoda za zdravje ljudi in družbe.

Čeprav lahko, po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije, pričakujemo, da smo v zaključni fazi epidemije novega koronavirusa, pa bo bolezen še vedno težko prizadela nekatere, predvsem ranljive posameznike in skupine, kot tudi obremenila zdravstveni sistem zaradi ustaljenega bolnišničnega zdravljenja kovida in vdorov virusa na druge bolnišnične oddelke, zato apeliramo na Državni svet, da našo zahtevo obravnava prednostno in:

 1. omogoči državljanom dostop do ustrezne in pravočasne ambulantne zdravniške obravnave kovidnih bolnikov,
 2. naloži pristojni službi Ministrstva za zdravje, da se nemudoma seznani, preuči in odobri predlagane protokole zgodnjega zdravljenja,
 3. poskrbi, da se o možnosti zgodnjega zdravljenja z varnimi in preizkušenimi zdravili, ki se v humani medicini uporabljajo že desetletja, ustrezno obvesti strokovno in širšo javnost.

Nedopustno se nam zdi, da se tako nevarna bolezen, zaradi katere je bilo potrebno zapirati gospodarske dejavnosti, šole, omejevati dostop od zdravstvene oskrbe in grobo posegati v ustavne pravice državljanov, začne zdraviti šele takrat, ko bolezen napreduje v drugo ali tretjo fazo, za katero so značilni prekomerni vnetni procesi in pojav trombocitov, s čimer se tveganje za hud potek bolezni, dolgotrajni covid in celo smrt znatno povečajo, medtem pa se znanstvena dognanja in klinična praksa zgodnjega zdravljenja iz tujine in predlogi domačih strokovnjakov popolnoma ignorirajo že dve leti, kar je v nasprotju s temeljno zavezo Etičnega kodeksa zdravnikov k "upoštevanju znanstvenih in strokovnih dognanj sodobne medicine in stalnemu izobraževanju in prizadevanju za kakovostno in varno obravnavo pacienta."

Peticijo lahko podpišete TUKAJ.

V znanstveni literaturi so se pojavile različne znanstvene študije, ki so potrdile znatno zmanjšanje tveganja za hospitalizacijo oziroma težak potek bolezni ob ustreznem zgodnjem zdravljenju. Ena takih je retrospektivna študija italijanskega Inštituta Mario Negri na podlagi protokola zgodnjega zdravljenja kovida organizacije IppocrateOrg, ki je bila objavljena v reviji The Lancet 9. junija 2021: "A simple, home-therapy algorithm to prevent hospitalisation for COVID-19 patients: A retrospective observational matched-cohort study".

Znanstvena študija je potrdila, da so z uspešno klinično prakso oziroma zgodnjim ambulantnim predpisovanjem nesteroidnih protivnetnih zdravil (Nimesulid, Celecoxib), kortikosteroidov (Enoxaparin), zdravil proti strjevanju krvi (nizko molekularni Heparin) in antibiotika (Azitromicin, pri nas Sumamed), za približno 80% znižali število hospitalizacij v primerjavi s kontrolno skupino, kjer so bili pacienti obravnavani po uradnem protokolu brez vsakega ambulantnega zdravljenja. 

Po dveh letih kovidna bolezen in njeno uspešno zdravljenje niso več neznanka, zahvaljujoč pogumnim zdravnikom, ki združeni v različne mednarodne organizacije, kot so FLCCC – Front Line COVID-19 Critical Care Alliance, WCH – World Council for Health, Truth for Health Foundation, IppocrateOrg in druge, zdravijo kovidne bolnike skladno s svojim strokovnim znanjem in vestjo in so o tem objavili številne klinične raziskave na področju zgodnjega zdravljenja kovida in zdravljenja dolgotrajnega kovida, ki so zbrani na spletni strani »c19protocols.com«. Več kot deset različnih protokolov temelji na doktrini poznavanja delovanja novega koronavirusa in ugotovitvi, da je potrebno z zdravljenjem začeti ob prvem pojavu simptomov, ne pa čakati, da se virus v telesu razmnoži in se razvije hujši potek bolezni. 

Omenjeni protokoli, katere zahtevamo, da pristojne zdravstvene institucije preučijo, se izvajajo v več soslednjih korakih in vključujejo:

 • podporo imunskemu sistemu z naravnimi sredstvi, in sicer vitaminom D, vitaminom C, cinkom, laktoferinom, melatoninom, kvercetinom;
 • antiviralna zdravila, ki preprečijo prekomerno razmnoževanje virusa, kot sta hidroksiklorokin in ivermektin, ki se vežeta na ACE2 receptor, v kombinaciji z antibiotikom ter izpiranje nosne in ustne votline z blagim antiseptikom;
 • protivnetna zdravila oz. imunomodulatorje, ki preprečijo prekomerno vnetje, med njimi ibuprofen, kortikosteroidi, kolhicin;
 • zdravila proti strjevanju krvi, kot je nizko molekularni heparin, aspirin in drugi, ki preprečijo nastajanje mikrostrdkov in s tem možganske in srčne kapi, odpoved ledvic in posledično smrt.

Še nikoli do sedaj se v zdravniški praksi ni zgodilo, da bi bilo ambulantno zdravljenje neke bolezni pogojeno z obstojem specifičnih zdravil, obenem pa bi bilo odsvetovano zdravljenje bolezenske simptomatike z nespecifičnimi zdravili, ki so v humani medicini preizkušena in v uporabi že več deset let, zdravniki, ki o tem spregovorijo javno, pa so celo zasmehovani.

Pristojne institucije šele v zadnjih mesecih zdravnikom priporočajo zgodnje zdravljenje, a izključno s specifičnimi zdravili, ki so pridobila izredna oziroma pogojna dovoljenja za zdravljenje kovida, kar zbuja skrb in nezaupanje, njihovi dolgoročni učinki pa ostajajo neznanka. Poleg tega, da so v primerjavi z zgoraj omenjenimi protokoli znatno manj učinkovita, pa so tudi cenovno precej dražja:

 • protivirusno zdravilo Remdesivir (zdravilo Xevudy), ki je prvotno namenjeno zdravljenju virusnega hepatitisa C, zaradi resnih neželenih učinkov na delovanje jeter, več kot deset let ni dobilo rednega dovoljenja za promet, 
 • za Molnupiravir (zdravilo Lagevria) je proizvajalec Merck oktobra 2021 trdil, da je njegova učinkovitost 50%, že mesec kasneje pa je objavil, da je ta zgolj 30%, obenem pa lahko predstavlja dolgoročno tveganje za genotoksičnost, kot je ugotovila raziskava iz maja 2021 (»β-D-N4-hydroxycytidine Inhibits SARS-CoV-2 Through Lethal Mutagenesis But Is Also Mutagenic To Mammalian Cells«),
 • monoklonska protitelesa (zdravila Regkirona, Ronaprece, Xevudy), ki sicer kažejo večjo učinkovitost za zdravljenje kovida, imajo veliko slabost v tem, da so narejena za posamezne virusne različice in so zato manj učinkovita pri novih različicah, prav tako pa delujejo na pasivni imunski odziv in ne omogočajo dolgotrajne zaščite.

Zaradi vsega zgoraj naštetega apeliramo na Državni zbor, da državljanom zagotovi zakonsko določene pravice dostopa do zdravstvene obravnave, primerne, kakovostne in varne zdravstvene obravnave in samostojnega ter informiranega odločanja pri zdravljenju na predlagani način, ki bo razbremenil zdravstvene kapacitete in preobremenjenost s kovidnimi bolniki ter omogočil pacientom pravočasno in enakopravno obravnavo tudi drugih, sedaj zapostavljenih bolezni.

Peticijo lahko podpišete TUKAJ.

Priloge:
1. Peter A. McCullough et al. Pathophysiological Basis and Rationale for Early Outpatient Treatment of SARS-CoV-2 (COVID-19) Infection. 2021
2. World Council for Health. Early Covid-19 Treatment Guidelines: A Practical Approach to Home-Based Care for Healthy Families. 2021.
3. Združenje ameriških zdravnikov in kirurgov. Vodič v domače zdravljenje kovidne bolezni, 28.8.2021 (prevod originala, glej prilogo 3)
4. Peter A. McCullough, Elizabeth Lee Vliet. Guide to Covid Early Treatment, 2021.
5. Front Line Covid-19 Critical Care Alliance. Protokol preprečevanja in zgodnjega ambulantnega zdravljenja Covid-19 (za različico Delta), 2021 (prevod originala, glej prilogo 5)
6. Front Line Covid-19 Critical Care Alliance. Prevention and Early Outpatient Treatment Protocol for Covid-18 (for Delta variant), 2021.
7. Front Line Covid-19 Critical Care Alliance. Prevention and Early Outpatient Treatment Protocol for Covid-18 (for Omicron/Delta variants), 2022.
8. Front Line Covid-19 Critical Care Alliance. Management Protocol for Long Haul Covid-19 Syndrome. 2021.

 

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Opravljena je bila še ena raziskava, ki je potrdila, da nekateri UV filtri v izdelkih za zaščito pred soncem uničujejo morsko življenje, ko se z naše kože ...