Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Vitamin D: manj možnosti, da zbolite za COVIDom-19 in manj nevarnosti za zaplete

26. okt 2020 11:02
0

Oglasno sporočilo

Da je vitamin D ena ključnih sestavin pri krepitvi imunskega sistema – poleg vitamina C, cinka, beta glukanov, česna in črnih bezgovih jagod – je že dolgo znano, zato tudi ni presenetljivo, da ščiti pred koronavirusom.

Vitamin D – manj nevarnosti za resnejše zaplete

Ker krepi imunski sistem, je tako manj možnostim da zbolite za katerokoli boleznijo; če pa že zbolite, so simptomi blažji, potek bolezni lažji in hitreje in lažje okrevate. To velja tudi za koronavirus oz. covid-19, je pokazala raziskava, ki je bila objavljena v oktobrski številki znanstvene publikacije The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Raziskovalci z univerze Córdoba v Španiji so preučevali 76 bolnikov s covidom-19. Vsi so dobili zdravljenje po protokolu, pri čemer jih je 50 prejemalo vitamin D3. Ugotovili so, da so ti pacienti okrevali bistveno lažje in hitreje in niso potrebovali intenzivne obravnave ter nihče od njih ni umrl. V kontrolni skupini, ki ni prejemala vitamina D, jih je med 26 – torej polovico manj – moralo kar 13, torej polovica vseh, na intenzivno nego, 2 pa sta celo umrla.

Pretekle raziskave so že pokazale povezavo med pomanjkanjem vitamina D in večjo nevarnostjo, da zbolite za koronavirusom

Že kar nekaj raziskav pred tem je pokazalo, da je dovolj vitamina D v krvi ključno pri koronavirusu (in seveda vseh ostalih boleznih). Tisti, ki imajo dovolj vitamina D, je manj verjetno, da bodo zboleli, ker je njihov imunski sistem odpornejši; če pa zbolijo, je potek bolezni lažji (ni težav kot so otežkočeno dihanje, izguba zavesti ipd.) in okrevanje hitrejše.

Druga študija je pokazala, da so tisti, ki jim primanjkuje vitamina D, v dvakrat večji nevarnosti, da zbolijo za koronavirusom.

Strokovnjaki za naravno zdravje priporočajo med 5.000 in 15.000 IU na dan, obvezno skupaj z vitaminom K2.

PREBERITE TUDI: 

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Narava pomaga blažiti nekatere negativne vplive drakonskih ukrepov.