Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

V ZDA čedalje več zdravnikov z enormnimi zneski odgovarja za svojo malomarnost in napake

19. feb 2024 10:50
0

Decembra je porota na Floridi v tako imenovanem primeru "Take Care of Maya" izrekla rekordno sodbo v višini 261 milijonov dolarjev bolnišnici Johns Hopkins All Children's Hospital iz Sankt Peterburga na Floridi zaradi obravnave mlade pacientke in njene družine po obisku na urgenci.

Mesec dni prej je porota v New Yorku odredila, da mora zdravstvena mreža Westchester Medical Center Health Network pacientu in njegovi družini plačati 120 milijonov dolarjev zaradi zamude pri oskrbi po kapi, ki je povzročila poškodbo možganov.

Po novih podatkih mednarodne pozavarovalnice TransRe, ki spremlja visoke sodbe, se tovrstne visoke odškodnine za malomarnost proti zdravnikom in bolnišnicam po vsej državi povečujejo.

"Leto 2023 je podrlo vse dosedanje rekorde med visokimi odškodninami za zdravniške napake," je dejal Richard Henderson, višji podpredsednik podjetja TransRe. "Če pogledamo 50 največjih razsodb v letu 2023 in jih povprečimo, dobimo višji denarni znesek kot katero koli drugo leto."

Podatki kažejo, da je bilo leta 2023 v Združenih državah 57 sodb zaradi napak v zdravstvu v višini 10 milijonov dolarjev ali več. Nekaj več kot polovica od teh je dosegla 25 milijonov dolarjev ali več. Od leta 2012 do leta 2022 so se sodbe v višini 10 milijonov dolarjev ali več gibale od 34 leta 2013 do 52 leta 2022, je pokazala raziskava družbe TransRe.

Medtem, ko so bile v preteklih letih najvišje dolarske sodbe običajno izrečene v New Yorku, Illinoisu in na Floridi, se tako imenovane "jedrne" sodbe zdaj pojavljajo v državah, kot sta Utah in Georgia, kjer so bile nekoč redke, je dejal Robert E. White mlajši, predsednik TDC Group in The Doctors Company, nacionalne zavarovalnice odgovornosti zdravnikov.

Po njegovem mnenju k temu prispeva tudi zmanjševanje reform na področju odškodninskega prava po vsej državi. Na primer, zgornja meja neekonomske škode v Georgii je med tistimi, ki so jih sodišča razglasila za neustavne. V Utahu zgornja meja neekonomske škode še vedno velja, vendar je bila ta meja v primerih smrti zaradi krivde razglašena za neustavno. Leta 2019 je vrhovno sodišče zvezne države Utah razveljavilo tudi del postopka predsodnega senata.

"Včasih smo lahko predvideli, kje bodo izrečene tako visoke sodbe," je dejal White. "Zdaj tega ne moremo več napovedati."

Raziskave kažejo, da se večina primerov malomarnega zdravljenja opusti ali poravna pred sojenjem; zahtevki, ki se obravnavajo pred porotami, pa se običajno končajo v korist zdravnikov. Odvetniki tožnikov se sklicujejo na velike sodbe porote v podobnih primerih, da bi spodbudili poravnave in višja izplačila, je dejal White.

In čeprav so sodbe z visokimi odškodninami redko veljavne, imajo lahko trajne učinke na prihodnje zahtevke. Po mnenju Hendersona in Whita te povzročijo večje zahteve tožnikov po poravnavi in povečajo stroške reševanja odškodninskih zahtevkov.

"Sodbe so merilo, po katerem se merijo vse poravnave," je dejal White. "Tu nastane škoda." Dodal je, da lahko možnost visoke razsodbe povzroči, da zavarovalnice ne bodo želele sodelovati v nekaterih primerih napak pri delu in jih spodbudi, da ponudijo večje poravnave, da bi se izognile sodni dvorani.

Zakaj porote izrekajo višje sodbe?

Henderson pravi, da ni enega samega razloga za porast tovrstnih sodb. Ena od teorij je, da so odvetniki tožnikov med pandemijo COVID zadržali reševanje primerov z visokimi zneski in se sprostili z zahtevki z visokim povpraševanjem, ko so sodišča spet začela delovati, je dejal.

Druga teorija je, da so se ljudje po pandemiji razjezili.

"Ne glede na to, ali je šlo za politično dinamiko, maskiranje in druge ukrepe ali razlike v mnenjih, so ljudje iz tega izšli jezni, na splošno pa si ne želite jeznih porot," je dejal Henderson. "Nekaj časa je obstajal učinek avreole, ko so zdravstveni delavci veljali za junake. To je sedaj izginilo in nenadoma so postali 'slabi'."

"Ljudje so jezni na zdravstveni sistem in ta jeza se kaže v tožbah," je dodal Bill Burns, podpredsednik za raziskave pri združenju Medical Professional Liability Association, ki združuje zavarovalnice za odgovornost v zdravstvu.

Digitalizacija in čedalje težja dostopnost zdravnikov prav tako zmanjšujeta osebne stike, ki jih lahko imajo porote z izvajalci zdravstvenih storitev, je dejal Burns. "Zdravstvo je postalo velik posel in zaradi korporativizacije medicine so zdaj na sodišču podjetja in ne lokalna bolnišnica ali družinski zdravnik, ki ga poznate od rojstva," je dejal.

Odvetniki tožečih strank uporabljajo tudi taktike, ki lahko povzročijo višje sodbe, je dejal White. Poroti lahko povedo, da je ponudnik ali bolnišnica grožnja skupnosti in da bo visoka sodba druge v zdravstveni skupnosti odvrnila od ponovitve enakih dejanj.

Porote bodo morda želele poleg odškodnine za gospodarsko škodo ali bolečine in trpljenje kaznovati tudi toženo stranko, je dejal White.

"Skrbi me, da poskušajo porotniki popraviti družbene krivice, namesto da bi sodili o primerih na podlagi predloženih dejstev," je dodal Mike Stinson, podpredsednik za politiko in pravne zadeve združenja Medical Professional Liability Association.

Financiranje sodnih postopkov s strani tretjih oseb lahko prav tako privede do visokih sodb. To je nova praksa, pri kateri podjetja, ki niso povezana s tožbo, tožnikom zagotovijo kapital v zameno za del morebitne denarne nagrade. Podjetja v bistvu "vlagajo" v sodni postopek.

"To je dodatna finančna podlaga za tožnike," je dejal Henderson. "To jim omogoča, da se bolj potrudijo pri reševanju zadev. Lahko si prizadevajo za višje zneske, in če nič drugega, lahko to podaljša sodni postopek."

Ali tožniki visoke odškodnine dejansko dobijo?

Večmilijonske razsodbe lahko pritegnejo naslovnice, vendar ali jih tožniki dejansko prejmejo?

Redko, pravi podjetje TransRe, ki spremlja končne izide sodb. V številnih primerih se visoke odškodnine znižajo po pritožbi.

V primeru Maya, ki je vključeval organe za zaščito otrok, je sodnik pozneje znižal odškodnino proti bolnišnici Johns Hopkins All Children's Hospital za 47,5 milijona dolarjev.

Zvezni sodnik je na primer oktobra zavrnil rekordno odškodnino za 110 milijonov dolarjev za zdravniško napako v Minnesoti in jo znižal na 10 milijonov dolarjev. Okrožni sodnik je odločil, da je bila odškodnina "šokantno previsoka" in da mora tožnik sprejeti odškodnino v višini 10 milijonov dolarjev ali pa zadevo ponovno obravnavati.

Po izreku sodbe tožena stranka običajno izpodbija sodbo in zadeva gre skozi pritožbeni postopek, je pojasnil Henderson. Sodnik lahko zmanjša nekatere elemente sodbe, je dejal, vendar se tožnik in tožena stranka najpogosteje dogovorita o kompromisnem znesku.

To je na lastni koži izkusila odvetnica Jennifer Crisera, ki se ukvarja z obrambo v zvezi z medicinsko odgovornostjo v Seattlu. Spomnila se je nedavnega primera, ko je tožnikov odvetnik zahteval po njenih besedah nerazumno visok znesek za poravnavo zahtevka. Crisera ni želela navesti natančnih številk, vendar je dejala, da je tožnik zahteval osemmestno vsoto, obramba pa je ponudila nizko sedemmestno vsoto.

"Moj vtis je bil, da je tožnikov odvetnik verjel, da bi lahko od porote dobil jedrsko razsodbo, zato je zahtevo po poravnavi umetno zvišal," je dejala. "Razlika med številkami je bila prevelika. Na koncu smo morali pustiti, da je o vrednosti odločala porota."

Tožnik je v zadevi zmagal, razsodba pa je bila veliko nižja od zahtevane poravnave, je dejala. Kljub temu so obrambi nastali stroški sojenja, zdravstveni delavec pa je moral prenašati čustveni stres zaradi sojenja, ki bi se mu lahko izognil, je dejala Crisera.

Višje premije za zdravstvene napake so še ena posledica visokih odškodnin. Premije so povezane s tem, koliko zavarovalnice v povprečju plačajo za primere in kako pogosto izplačujejo odškodnine, je dejal White.

Premije za zavarovanje zdravniške odgovornosti za zdravnike se od leta 2019 stalno zvišujejo, kažejo podatki publikacije Medical Liability Monitor, nacionalne publikacije, ki analizira premije za zavarovanje odgovornosti. Monitor preučuje podatke o zavarovalnih premijah zavarovalnic, ki krijejo interniste, splošne kirurge in porodničarje-ginekologe.

Od leta 2019 do leta 2023 so se povprečne premije za zdravnike v državah, ki nimajo skladov za odškodnine za bolnike, po podatkih Monitorja vsako leto povečale za 1,1 % do 3 %.

"Jedrske razsodbe so resnično gonilo zavarovalnih izgub v panogi in ostajajo v ospredju pozornosti vsake zavarovalnice, ki se ukvarja z zavarovanjem za primer napak pri delu," je dejal Michael Matray, urednik revije Medical Liability Monitor. "Odgovori na letošnji vprašalnik za raziskavo obrestnih mer kažejo, da je večina družb, ki so se odzvale, v zadnjih dveh letih doživela porast odškodninskih zahtevkov, večjih od 1 milijona dolarjev, in odškodninskih zahtevkov, večjih od 5 milijonov dolarjev."

Vendar se povečanja zelo razlikujejo po regijah in okrožjih. V okrožju Montgomery v Alabami so se na primer premije za interniste od leta 2022 do 2023 zvišale za 24 %, z 8.231 na 10.240 USD. Premije za splošne kirurge okrožja Montgomery so se po podatkih raziskave od leta 2022 do leta 2023 zvišale za 11,9 %, s 30.761 na 34.426 USD.

V več okrožjih v Illinoisu (Adams, Knox, Peoria in Rock Island) so se premije za nekatere interniste povečale za 15 %, s 24.041 na 27.783 USD, premije za nekatere kirurge pa za 27 %, s 60.202 na 76.461 USD, kažejo podatki raziskave. Nekateri internisti v okrožju Catoosa v Georgii pa so leta 2023 plačevali 17.831 USD, kar je več kot leta 2022, ko so plačevali 16.313 USD.

Nekateri kirurgi v okrožju Catoosa so leta 2023 plačevali 65 616 USD, kar je več kot 60 032 USD leta 2022. Inflacija je lahko eden od dejavnikov za višje stopnje premij za odgovornost. Resnost zahtevkov je ključni dejavnik višjih premijskih stopenj, je dodal White.

"Nismo opazili stabilnosti pri resnosti škod," je dejal. "Še naprej se povečuje in po vsej verjetnosti bo od te točke dalje še bolj zvišala stopnje premij."

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.