Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

V starosti 102 let je umrla modna ikona Iris Apfel

2. mar 2024 12:26
0

Modna ikona Iris Apfel je umrla v petek v 102. letu starosti, je potrdila izjava, objavljena na njeni strani na Instagramu. Stu Loeser, tiskovni predstavnik Apfelove, je njeno smrt potrdil tudi časopisu New York Times. Umrla je na svojem domu v Palm Beachu v ameriški zvezni državi Floridi.

Iris Apfel je leta 2021 praznovala svoj kultni 100. rojstni dan in takrat je povedala, da se ima za Energizer Bunny, ki preprosto obožuje delo – in delala je celo svoje življenje. "Kaj lahko pri 100 letih počneš drugega kot sediš? Ne igram bridža. Ne igram golfa. Rada delam in resnično uživam v tem, kar počnem," je povedala.

Med njenimi projekti sta bila kolekcija oblačil pri H&M in lepotna kolekcija pri Ciáte London, oba leta 2022. Obe znamki sta ustvarjalki dali možnost, da izrazi svojo ljubezen do barv in vzorcev.

"Svet je lahko siv, zato so barve, vzorci in teksture način, kako v življenje vnesti nekaj zabave. Enako velja za ličila – želim, da so moje šminke čim bolj svetle in drzne," je povedala avgusta 2022.

Apfel je z leti postala znana po svoji ljubezni do barv in odbitih outfitov – in svojih prevelikih očalih s črnimi okvirji. Vendar si ikona ni nikoli želela postati znana po svojih očalih. To je bilo čisto naključje. "Vedno sem mislila, da so okvirji očal zelo eleganten dodatek," je leta 2015 povedala in dodala, da je edinstvene okvirje rada nabirala na bolšjih trgih.

"Ljudje so mi rekli: 'Zakaj so tako veliki?', jaz pa sem jim odgovorila, da zato, ker te dobro vidijo," je dejala in dodala: "In to jih je utišalo."

Čeprav je Apfel postala modna ikona šele v svojih starih letih, je svoja zgodnja leta preživela kot notranja oblikovalka in strokovnjakinja za tekstil. Po poroki z možem Carlom Apfelom leta 1947 sta ustanovila tekstilno podjetje Old World Weavers, ki je v petdesetih letih prejšnjega stoletja za svoje stranke imelo Greto Garbo, Estée Lauder in Marjorie Merriweather Post, navaja New York Times.

Zakonca Apfel sta skupaj restavrirala Belo hišo za devet predsednikov, čeprav sta se leta 1992, ko je podjetje Old World Weavers prevzelo podjetje Stark Carpet, umaknila v ozadje.

Apfel, ki je leta 2018 dejala, da bi rada, da bi se je spominjali kot "najstarejše živeče najstnice na svetu", je postala zares prepoznavna po svoji nagnjenosti k modi šele v 2000-ih letih. Po desetletjih zbiranja kosov z bolšjih trgov in drugod so v newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti odprli razstavo njenih modnih najdb.

Razstava z naslovom "Rara Avis" je bila odprta leta 2005 in je predstavljala njene dodatke ter popolnoma oblikovane videze, ki jih je nosila. Ob odprtju razstave je za New York Times v šali dejala: "To ni zbirka. To je napad na mojo omaro," in dodala: "Vedno sem mislila, da moraš biti mrtev, če hočeš razstavljati v Metu."

Nato je leta 2014 posnela dokumentarni film Iris v režiji Alberta Mayslesa in delala kot gostujoča profesorica na Univerzi v Teksasu. Leta 2015 je za Vogue povedala, da jo je univerza prosila, naj pomaga "okrepiti" njihov modni program, kar je z veseljem storila in študentom pokazala, da moda ni vedno glamurozna.

"Predstavljam jim pomembna dela na področju licenciranja, stiliranja, dela v ozadju muzeja in še in še," je dejala in dodala, da je v okviru svojega programa študente peljala v New York in jim pokazala "intenziven" teden v modni prestolnici. "To je bilo zanje osupljivo. In jaz sem se toliko naučila."

Iris Apfel se je rodila 29. avgusta 1921 v Queensu v New Yorku. Njen mož je umrl leta 2015 v starosti 100 let. Leta 2020 je o njegovi smrti povedala: "Vse sva počela skupaj in bila sem uničena." Vendar je še naprej delala in se označila za "deloholičarko".

V zadnjem desetletju svojega življenja je Apfel resnično spregovorila o staranju in o tem, zakaj nadaljuje z delom tudi po tem, ko se mnogi ljudje odločijo upokojiti. Leta 2022 je povedala: "Rada delam. Zabavno je, ker v tem uživam. Mislim, da je upokojitev pri katerikoli starosti hujša usoda od smrti. Samo zato, ker se pojavi številka, še ne pomeni, da se moraš ustaviti."

Živela je razgibano, izpolnjujoče življenje brez obžalovanja, kar je v začetku leta 2022 opisala za britanski Harper's Bazaar. Ponovila je, da v življenju ni ničesar, kar bi obžalovala ali za kar bi si želela, da bi vedela že prej, in dodala: "Ne živim za nazaj ali naprej; živim v sedanjosti."

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.