Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Test cvrtnikov na vroč zrak: Ocvrto, a zdravo?

5. dec 2023 8:20
0

Priprava hrane je ne samo cenejša, temveč tudi bolj zdrava. Pa veste, kako velik cvrtnik potrebujete? In predvsem – v katerem bo pripravljena hrana tudi najbolj okusna?

Potrošniške organizacije so v zadnjem letu testirale več kot 70 cvrtnikov na vroč zrak. ZPS-jevci so v naših trgovinah našli 26 modelov in v preglednici si lahko pogledate, kako so se obnesli na testu. Tako kot lani tudi tokrat med njimi ni nobenega modela z zelo dobro oceno, a je po drugi strani na voljo pestra ponudba dobro ocenjenih cvrtnikov v vseh cenovnih razredih. Med zmagovalcem in dvema modeloma, ki veljata za dober nakup, je od 200 do 300 evrov razlike v ceni. Polovico cenejši od zmagovalca je tudi drugovrščeni cvrtnik na testu.

[Rezultate vseh testiranih cvrtnikov najdete v primerjalniku na spletni strani ZPS. Rezultati primerjalnega testiranja so na voljo tukaj in so prosto dostopni članom ZPS. Za preostale je vsebina plačljiva.]

V cvrtniku na vroč zrak je mogoče pripraviti marsikaj:

 • ocvrt krompirček, 
 • spomladanske zvitke in druge prigrizke, 
 • pecivo in torte,
 • zelenjavo, 
 • ribe in mesa na žaru,
 • celo enolončnice.

Ni pa primeren za pripravo sladkih ali slanih prigrizkov, ki se sicer pripravljajo v večji količini maščobe, denimo krofov, mišk in podobno. Seveda pa lahko v njem brez težav pogrejete že pečeno različico, prav tako sendvič ali kos pice. Razlike med modeli so precejšnje, med drugim v velikosti aparata oziroma prostornini posode in s tem količini hrane, ki jo lahko pripravite naenkrat, v načinu upravljanja, številu dodatkov, porabi energije in ceni, seveda.

Ne nujno trajnostna izbira

Cvrtnik na vroč zrak je pravzaprav mini pečica, le da se hitreje segreje, predgrevanje običajno ni potrebno in manjše porcije so hitreje pripravljene. Večina cvrtnikov sicer porabi manj energije kot običajna pečica, a le slaba polovica jih je na tem delu testa dobila dobro oceno. Večji kot je cvrtnik, več električne energije porabi. Pri izbiri velikosti zato upoštevajte število porcij, ki jih običajno pripravljate. Za več porcij (in večje) je s stališča porabe energije bolje uporabiti pečico.

Predvsem pa razmislite, ali cvrtnik res potrebujete. Z vidika trajnosti namreč nakup dodatnega aparata ni nujno dobra izbira. Morebitni prihranki energije, ker je hrana hitreje pripravljena kot v pečici, odtehtajo negativni vpliv na okolje le primeru, če cvrtnik uporabljate bolj pogosto.

Koliko krompirčka gre v cvrtnik?

Ocvrti krompirček bo najboljši, če posode ne napolnite do konca, ampak le do dveh tretjin. Rezultat cvrtja je skoraj vedno enako dober in predvsem boljši kot pri največji količini krompirčka. Razmislite, koliko ga običajno pripravljate za en obrok – izberite model, ki bo brez težav sprejel 1,5-kratno količino. V različnih modelih je prostora za različne količine krompirčka, od 350 gramov pa vse tja do 2,4 kilograma – v največjega gre tako lahko skoraj sedemkrat več kot v najmanjšega.

Bolj zdravo, če ni prepečeno

Jedi, pripravljene v cvrtniku na vroč zrak, so bolj zdrave kot tiste, ki so se »kopale« v olju. A to velja le, če jih nismo preveč zapekli. V tem primeru namreč lahko vsebujejo zdravju škodljive snovi, kot je akrilamid. Akrilamid je rakotvorna snov, ki nastane med praženjem, cvrenjem in pečenjem živil iz krompirja, žit, kave in kavnih nadomestkov pri temperaturi, višji od 120 °C. Uživanje živil, ki ga vsebujejo, pomeni tveganje za zdravje ljudi, zlasti otrok, pri katerih je tveganje zaradi njihove majhne telesne mase še toliko večje.

PREBERITE TUDI: 6 najbolj zdravih maščob

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  To so manikire, ki bodo po mnenju poznavalcev najbolj 'in' v letošnjem letu.