Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Študija: Veganke imajo večje tveganje za zaplete pri nosečnosti

19. apr 2024 12:42
0

Nova študija je pokazala, da imajo veganke večje tveganje za razvoj življenjsko nevarne preeklampsije in prenizko telesno težo otroka.


Raziskovalci so analizirali podatke 66.738 nosečnosti med letoma 1996 in 2002. Od tega se je 65.872 žensk opredelilo za vsejedke; 666 jih je izjavilo, da od mesa jedo le perutnino in ribe; 183 jih je bilo vegetarijank; 18 pa vegank.

Raziskava Univerze v Københavnu, objavljena januarja letos v reviji Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, je pokazala, da so bili otroci, rojeni vegankam, v povprečju kar za 240 g lažji.

Veganske matere so imele v primerjavi z vsejedimi več prevalence preeklampsije (zaplet nosečnosti, za katerega je značilen visok krvni tlak), njihovi novorojenčki pa so v povprečju tehtali 240 g manj.

Na podlagi vprašalnika, izpolnjenega sredi nosečnosti, so preiskovalci ugotovili, da je bil vnos beljakovin med vegetarijanci (13,3 %) in vegani (10,4 %) manjši v primerjavi z vsejedimi udeleženkami (15,4 %). Opazili so tudi, da je prenizek vnos beljakovin povezan z nizko porodno težo otroka.

"Tudi vnos mikrohranil, kot so vitamini in minerali, je bil med vegani precej nižji, vendar ob jemanju prehranskih dopolnil ni bilo opaziti večjih razlik," so zapisali raziskovalci.

 • Ugotovili so, da so bili otroci mater, ki so jedle le ribe in perutnino, ne pa tudi rdečega mesa, v povprečju za 0,03 kilograma lažji od vsejedk.
 • Vegetarijanske matere so imele največje dojenčke – v povprečju so bili za 0,07 kilograma težji od vsejedih. 
 • Nosečnost vegank je trajala 5,2 dneva dlje. 

Znanstveniki so se te študije lotili, ker se je število ljudi, ki se držijo izključno rastlinske prehrane, v zadnjih letih močno povečalo. Povedali so, da se je na Danskem veganstvo v splošni populaciji s "komajda merljivega" deleža leta 2010, leta 2022 povzpelo na približno 3 %. V ZDA ocenjujejo, da je približno 5 % prebivalstva vegetarijancev, približno 4 % pa se prehranjuje vegansko.

Zdravniki nosečnicam priporočajo, da zaužijejo vsaj 70 gramov beljakovin na dan. Veganskim in vegetarijanskim nosečnicam svetujejo tudi, da dobijo dovolj železa in vitamina B12, ki ju najdemo v mesu in ribah; ter vitamina D, kalcija in joda.

Po podatkih fundacije Preeclampsia Foundation preeklampsija in z njo povezane motnje v nosečnosti prizadenejo od 5 do 8 % rojstev v ZDA. Za to stanje, ki se običajno razvije po 20. tednu nosečnosti, sta značilna visok krvni tlak in visoka raven beljakovin v urinu.

Preeklampsija lahko poslabša delovanje ledvic in jeter, vpliva na strjevanje krvi, povzroči nastanek tekočine v pljučih, napade, v hujših primerih pa tudi smrt matere in dojenčka.

Avtorji študije Univerze v Københavnu so opozorili, da sta nedavna študija iz Izraela in študija iz ZDA prav tako ugotovili nižjo porodno težo med vegani.

"Glavna omejitev naše študije je, da je bilo število veganskih nosečnosti izjemno majhno (0,03 %; 18 žensk) glede na celotno velikost vzorca," so zapisali. "Prav tako lahko veganstvo ob vključitvi v kohorto v letih 1996-2002 odraža drugačne navade v primerjavi s tistimi, ki se vegansko prehranjujejo danes."

Glede na to, da je dandanes število veganov še toliko višje, lahko torej pričakujemo še bistveno več komplikacij v nosečnosti in posledic na zdravju otrok.

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.