Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Sprostitev cen goriva je darilo ponudnikom in ne potreba potrošnikov

25. sep 2020 10:36
0

Oglasno sporočilo

Ob napovedi sprostitve cen naftnih derivatov na vseh bencinskih servisih Zveza potrošnikov Slovenije, kot že pred leti, opozarja, da gre za ukrep, od katerega si potrošniki lahko obetajo le višje cene.

Zelo težko si namreč predstavljajo, da bi ponudniki ceno, ki je tako obremenjena z različnimi dajatvami, po sprostitvi znižali, pri čemer tega do zdaj (z eno samo izjemo) niso naredili, pa čeprav bi lahko. Vse to so razlogi, zakaj na Zvezi potrošnikov Slovenije ne podpirajo napovedane sprostitve cen naftnih derivatov.

Ponovno se je izkazalo, da vlada pomembne ekonomske odločitve sprejema le na podlagi upoštevanja davčnih prilivov in dobičkov ponudnikov (ki v sedanjem sistemu nikakor niso izkazovali slabega poslovanja), ne pa iz vidika potreb ter stroškov potrošnikov in gospodarstva. Pri tej odločitvi predvsem niso upoštevali posebnosti slovenskega trga naftnih derivatov, na katerem imata dva ponudnika močno prevladujoč tržni delež, na nekaterih, ne samo ruralnih območjih pa konkurence med ponudniki praktično ni, opozarjajo na ZPS.

Pri ZPS zelo dvomijo, da bo v državi, kjer je mreža bencinskih servisov sorazmerno razvita, samo zaradi sproščanja cen prišlo do povečanja konkurence. Hkrati je postavitev novih bencinskih servisov sporna ne samo z ekološkega stališča, pač pa tudi s stališča trajnostne rabe prostora ob pričakovanju, da bo v srednjeročnem obdobju vse manj kupcev kupilo bencinsko ali dizelsko gnani avtomobil.

Ob napovedi sprostitve cen goriv Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da bo treba sproščen trga ustrezno urediti, tako z vidika obveščenosti uporabnikov kot nadzora:

 • Vzpostaviti bi morali konkretne nadzorne mehanizme in ustrezen nadzor trga, s katerim bi preverjali sporne prakse, še zlasti izkoriščanje lokalnega monopola na področjih, kjer ni konkurence, in preverjanja dogovarjanja o cenah goriv na področjih, kjer je konkurenca okrnjena. 
 • Zagotoviti bi morali natančna pravila oblikovanja cen in njihovega oglaševanja. V Avstriji, denimo, ponudniki po 12. uri cen ne smejo več zviševati. 
 • Vzpostaviti je treba vsedržavni portal, ki bi omogočal pregled in primerjavo cen pri vseh ponudnikih v Sloveniji (internet, mobilna aplikacija, klicni center), skupaj z ustrezno postavljenim sistemom sporočanja cen. 
 • Ob avtocestah bi morali postaviti table z informacijami o cenah goriva na naslednjih dveh ali treh bencinskih servisih.
0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 pred 6 dnevi
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Januarska polna luna vzhaja v ognjenem in dramatičnem znamenju leva. Ta lunacija doseže ...