Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Presenečeni boste, koliko koristinih učinkov ima to tropsko sadje

3. dec 2021 8:00
0

Oglasno sporočilo

Polna je antioksidantov, vlaknin, vitaminov, mineralov in drugih koristnih rastlinskih spojin, ki lahko pomagajo izboljšati vaše splošno zdravje.

Kaj je pasijonka?

Pasijonka je plod rastline pasiflora; vrsta plezajoče trte z vpadljivimi cvetovi. Poimenovali so jo krščanski misijonarji, ki so mislili, da so njeni cvetovi podobni trnovi kroni, ki so jo položili na glavo Jezusa Kristusa ob njegovem križanju. Pasijonka izvira iz Južne in Srednje Amerike, Zahodne Indije in Avstralije.

Zdravstvene koristi pasijonke

Pasijonka je izjemno hranljiva. Je odličen vir prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov, zlasti antioksidantov, vitamina C in A. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in fitokemičnih snovi ima pasijonka številne koristi za zdravje, od preprečevanja bolezni do spodbujanja optimalnega zdravja. Oglejmo si nekaj najboljših lastnosti tropskega sadja in rastlinske spojine, ki to zagotavljajo.

1. Pasijonka vsebuje veliko vitamina C

Vitamin C je esencialni vitamin, kar pomeni, da ga vaše telo ne more proizvesti samo, je topen v vodi, kar pomeni, da ga ne morete shraniti – zato ga morate v zadostni količini zaužiti s prehrano. Potreben je za različne telesne funkcije, vključno z rastjo in obnovo tkiv in kosti. Vitamin C tudi izboljša absorpcijo železa in je pomemben za ohranjanje dobrega imunskega sistema.

2. Pasijonka ima nizek glikemični indeks

Glikemični indeks (GI) meri, kako hitro določena hrana zviša raven sladkorja v krvi. Pasijonka ima vrednost 30, kar je v 'nizkem' območju, to pomeni, da se njeni ogljikovi hidrati absorbirajo počasi. Posledično se vaš krvni sladkor dviga počasi, namesto da se dvigne hitro. Sčasoma lahko ekstremni skoki in padci krvnega sladkorja poškodujejo organe, živce in krvne žile, kar poveča tveganje za bolezni srca, možgansko kap in sladkorno bolezen tipa 2. 

3. Vsebuje veliko magnezija

Vsaka celica v vašem telesu je za delovanje odvisna od magnezija, zato je težko podcenjevati pomen tega minerala. Vključen je v več kot 300 ključnih kemičnih reakcij, od spreminjanja hrane v energijo do popravljanja DNK, nizke ravni pa so povezane s številnimi kroničnimi boleznimi.

PREBERITE TUDI: Ste že poskusili ta starodavni sadež; jagode, ki imajo okus po ananasu?

 

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ste se že kdaj ozrli nazaj na kako svoje preteklo razmerje in si rekli: "O čem, za vraga, sem razmišljala?"