Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Palmovo olje: DA ali NE? So izdelki s palmovim oljem dobra izbira?

12. jan 2022 11:24
0

Pridobivanje palmovega olja je velik okoljevarstveni problem, saj na račun nasadov oljne palme krčijo gozdove in ogrožajo številne živalske vrste. Hkrati ga najdemo v številnih izdelkih.

Palmovo olje tako najdemo v številnih keksih s čokoladnim polnilom, sadnih in kakavovih kosmičih, čokoladnih namazih, francoskih rogljičkih, beljakovinskih ploščicah, juhah iz vrečke, picah, paštetah in topljenih sirih. Se mu potrošniki lahko izognemo? Da, a le z branjem seznama sestavin, ki je pogosto na hrbtni strani embalaže, saj ga najdemo tako v izdelkih trgovskih kot blagovnih znamk, tudi v ekoloških živilih. Več tukaj.

Palmovo olje je velika okoljevarstvena težava. Stopite iz cone udobja in recite izdelkom s palmovim oljem NE:

 • ker ni prijazno do okolja,
 • ker imamo izbiro,
 • ker nam je mar za jutri.

Izbira izdelka brez palmovega olja je mogoča, vsekakor pa bolj trajnostna.

Palmovo olje pridobivajo iz sadežev oljne palme, ki izvira iz Zahodne Afrike. Ne zahteva posebno bogate zemlje, potrebuje le dovolj padavin in toplo okolje s temperaturo nad 15 °C. Zaradi razmeroma velikega donosa količine olja na hektar je palmovo olje v primerjavi z drugimi rastlinskimi olji najbolj poceni in zato najbolj zaželeno v industriji. Poleg nizke cene ga odlikuje tudi kemijska stabilnost, saj je zaradi večjega deleža nasičenih maščobnih kislin bolj odporno proti oksidaciji. 

"Prepoznati izdelek s palmovim oljem je na prvi pogled nemogoče, saj so lahko tudi v izdelčnih skupinah, v katerih tega netrajnostnega dodatka ne bi pričakovali. Dober primer so tunine paštete, zamrznjene pice margerita in sadni misliji. Po drugi strani se mu v skupinah keksov, čokoladnih namazov in zamrznjenjih francoskih rogljičev težko izognemo," opozarja Nika Kremić prehranska strokovnjakinja pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

"Starši, preverite, kaj ponudite svojim otrokom. Za otroke, stare tri in več let, so bili glavni viri izpostavljenosti palmovemu olju prav margarine ter »peciva in torte". Kolegi iz italijanske potrošniške organizacije Altroconsumo so pred leti na testu izdelkov s palmovim oljem, ki jih pogosto uživajo otroci in mladostniki, odkrili prisotnost zdravju škodljivih onesnaževal v mlečnih formulah za dojenčke in glicidil estre v keksih, prigrizkih in čipsu, vrednosti pa so velikokrat presegle sprejemljivo mejo, ki jo je določila EFSA.

Izdelki s palmovim oljem.

Preverite seznam sestavin!

Nekateri proizvajalci so že prepoznali marketinško prednost izdelkov brez palmovega olja predvsem pri trajnostno bolj ozaveščenih potrošnikih, zato na sprednjih straneh nekaterih izdelkov lahko zasledimo trditev "brez palmovega olja". Resnično zagotovilo, da ga izdelek ne vsebuje, pa bomo dobili na seznamu sestavin, ki je običajno na zadnji strani izdelka.

Sestavina palmovo olje se skriva za navedbami: »palma«, »palmovo«, »palmina jedrca«, »oljna palma«, »palmina (palmova) maščoba«, mast ali olje. Pogosto je na izdelkih navedena tudi skupina olj (rastlinsko olje ali maščoba), čemur sledi navedba posameznih maščob v oklepaju.

Stopite iz cone udobja!

Raziskava Zveze potrošnikov Slovenije je pokazala, da palmovo olje najdemo v številnih izdelčnih skupinah, tudi v izdelkih, v katerih ga običajno ne pričakujemo. Če se mu želimo izogniti, je včasih nujno stopiti iz cone udobja, se morda odpovedati priljubljeni znamki in v isti izdelčni skupini poiskati alternativni izdelek, ki palmovega olja ne vsebuje. S takšno izbiro bomo spodbudili tudi proizvajalce, da premislijo, preden uporabijo netrajnostno palmovo olje, ki je lahko zdravju škodljivo. 

Ali ste vedeli?

1. Palmovo olje najdemo tudi v kozmetičnih izdelkih! A njegovo poimenovanje je mogoče na več kot 25 načinov

Če lahko pri prehranskih izdelkih s seznama sestavin razmeroma preprosto odkrijemo, da vsebujejo palmovo olje, je pri kozmetiki zgodba malce bolj zapletena. Sestavine, pridobljene iz palmovega olja, so na seznamu INCI namreč lahko poimenovane na več kot 25 (!) različnih načinov, denimo: Elaeis guineensis, Etyl palmitate, Glyceryl, Hydrogenated palm glycerides, Octyl palmitate, Palm kernel, Palm stearine, rastlinska maščoba ali olje ... Različne količine palmovega olja najdemo v izdelkih za nego las ali kože, ličilih, dišavah, sredstvih za zaščito pred soncem, vlažilnih robčkih, zobnih pastah, milih in detergentih.

2. Pridobivanje palmovega olja je krivo za uničevanje gozdov

Pridelava palmovega olja je postala sinonim za krčenje gozdov oziroma deforestacijo in izgubo biotske raznovrstnosti po svetu. Zaradi nasadov oljne palme so uničene ogromne površine tropskih gozdov in mokrišč. Več kot 200 ogroženih živalskih vrst, med njimi orangutan, sumatranski tiger in bornejski slon, je na robu izumrtja.

3. Palmovo olje najdemo celo v naših rezervoarjih

V EU narašča tudi raba biogoriv, ki so v večji meri sestavljena iz rastlinskih olj. Proizvodnja biodizla temelji na uvoženih surovinah, največkrat na palmovem olju. Leta 2009 so za proizvodnjo biodizla porabili četrtino uvoženega palmovega olja, deset let pozneje pa je bila za avtomobile v EU namenjena že več kot polovica uvoza te surovine.

Palmovo olje je okoljevarstveni problem.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj zvezdnic, katerih hčere so njihove naslednice, ali pa so jim vsaj vizualno vsaj malo podobne.