Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Osnove športnih stav (vse, kar morate znati v letu 2021)
Sponzoriran članek

12. mar 2021 12:56
0

Ste se poskusili kaj naučiti o športnih stavah, a ste se hitro izgubili ob prevelikem kupu informacij na spletu?

Če je tako, je ta članek za vas.

V tem članku se boste naučili:

 • kaj športne stave so,
 • kako lahko naredite stavo,
 • kaj so kvote,
 • kdo naredi kvote,
 • katere formate kvot poznamo,
 • kakšne vrste stav obstajajo.

Stvari, ki se jih boste naučili v tem članku so stvari, ki bi mi IZREDNO pomagale kot začetniku, a te opcije enostavno nisem imel. Upam, da vam bo članek na kratek in jedrnat način opisal vse kar rabite znati o športnih stavah.

Kaj so športne stave?

Športne stave so trg, kjer posamezniki stavijo na nek izid, nato pa glede na uspešno ali neuspešno stavo dobijo ali izgubijo denar.

Največ stav je danih v nogomet, hokej, košarko, boks in borilne veščine. To so "človeške" igre, obstajajo pa tudi "nečloveške" igre, kot je dirkanje s konji.

Kako lahko naredite stavo?

Stavo lahko naredite preko večih platform in sicer preko telefona, stavnice ali spleta.
Stavnica je stojnica, kjer nas vedno čaka prodajalec oziroma pobiralka/pobiralec stav. Pobiralec stave je tisti, ki pobira stave igralca na srečo. Proces poteka tako, da gremo do stojnice in pobiralcu stav povemo podrobnosti o naši stavi. Pobiralec stav nato zapiše to v sistem in če je stava uspešna gremo k pobiralcu stav še enkrat in prevzamemo dobiček. Dobiček prevzamemo v obliki gotovine, če pa je dobiček zelo velik pa v neki alternativni obliki.

Preko spleta stavo naredite tako, da se prijavite na neko spletno stran za športne igre na srečo in vpišete podrobnosti vaše stave.

Preko telefona pa stavo naredite tako, da pokličete pobiralca stav, mu poveste podrobnosti o vaši stavi, potem pa plačate stavo preko Debit/Kredit kartice.

Kvota? Kako še enkrat??

Kvota je število, ki pomaga izračunati izplačilo vsake stave. Višja kot je kvota, večja je možnost, da boste zmagali (če ste seveda stavili na zmagujočo ekipo). 

Kvote so ponavadi nižje za športnike /ekipe za katere je pričakovano da bodo zmagale. Nogometna ekipa Barcelona je v zgodovini pokazala zelo dobre rezultate, zato je velika verjetnost, da bo zmagala še v prihodnosti. Kvota je nižja zato, ker je verjetno, da bo večina ljudi stavila prav na Barcelono.

Kvote pa so seveda višje za ekipe/športnike, za katere je pričakovano , da NE bodo zmagale.

Katere vrste kvot obstajajo?

Ameriške kvote so uporabljene v Ameriki in pridejo v obliki pozitivnih ali negativnih števil. Pozitivna številka (+110) pomeni, da boš pri pravilni stavi 100€ zmagal 110€. Negativna številka (-150) pomeni, da je treba staviti 150€ da boš dobil 100€. Številka +100 pomeni, da boš zmagal toliko, kolikor si plačal.

Delne kvote so predstavljene v obliki ulomka (1/4, 5/4, 2/5, ...). Če ima nek športni klub 1/3 možnosti da zmaga, potem je kvota 3, ker je kvota zmeraj x/y (y = kvota). Če torej vložiš 10€, boš v primeru zmage dobil 30€ (20€ zaslužka).

Decimalne kvote so najlažje berljive, zato počasi postajajo vodilni kvotni format. Izražene so s pozitivnim decimalnim številom. Število 1.5 torej pomeni, da za vsak vložen 1€ dobiš 1.5€. 

Kvota je tudi obratno sorazmerna možnosti uresničitve dogodka. Možnost uresničitve dogodka (verjetnost) se izračuna po enačbi: 1/decimalna kvota X 100. Kvoto lahko izračunate tudi s spletnim kalkulatorjem.

Kdo naredi kvote?

Stavnice ponavadi niso tiste, ki naredijo kvoto. Zato imajo sklenjeno partnerstvo z nekom, ki je strokovnjak na področju računanja kvot.

Strokovnjak izračuna kvoto na podlagi večih faktorjev, kot so:

 • kakšne rezultate je ekipa/športnik pokazal/a v preteklosti,
 • kraj in čas tekme,
 • vreme,
 • zgodovina medsebojnih tekem in
 • poškodovani igralci.

Katere vrste stav obstaja?

Obstaja veliko vrst stav, a ene izmed najpopularnejših so:

 1. Stava na točen rezultat.
  Tu so kvote ponavadi višje, saj je težje pravilno ugotoviti, kakšen bo točen rezultat.
 2. Stava na favorita.
  To pomeni, da se stavi na športnika/ekipo, za katero mislimo da bo zmagal/a.
 3. Stava na končen rezultat obeh ekip.
  Tu se postavi linija oziroma končen rezultat, ki je recimo 4 (vse skupaj 4 goli v celi nogometni tekmi). Stavi se na to, ali bo rezultat šel čez linijo (5, 6, 7, ...) ali pa pod linijo (3, 2, 1, 0).
 4. Stava na razliko v točkah.
  Tu se izbere neka negativna ali pozitivna številka. Če je številka +2, potem ekipa ne sme izgubiti za več kot ta številka. Če je številka -2, mora favorit (izbrana ekipa) zmagati za več kot ta številka. 

Zaključek

Prišli ste do konca članka. Upam, da ste se nekaj naučili o športnih stavah. Če vam je bil članek všeč, ga lahko delite s prijatelji, ki bi jih morda zanimala ista tema.

Če bi radi z znanjem, ki ste ga dobili v tem članku naredili svojo prvo stavo, lahko obiščete spletno stran mightytips.si. Če bi radi postali boljši v športnih stavah, se lahko naučite še več v tem članku.

Hvala vam za branje in želim vam vso srečo v vaši karieri pri igrah na srečo!

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* pred 5 dnevi
   dobra
  • Dow* pred 5 dnevi
   super
  • Dow* pred 5 dnevi
   v redu
  • gakiko 19. avg 2021 21:40
   dober, neproblematičen
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Najpogostejši stranski učinki so krvni strdki, ki vodijo v možgansko kap in smrt, ter miokarditis.