Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Odlični načini in nasveti, kako svojega otroka obvarovati pred prekomerno težo

28. okt 2022 8:07
0

Oglasno sporočilo

...  vse pogostejša. Pomembno je razumeti, da lahko debelost vodi v dolgoročne zdravstvene težave in zato želimo otroke obvarovati pred posledicami. Preprosti koraki lahko otrokom pomagajo pri učenju in razvoju zdravih prehranjevalnih navad, tako da lahko vse življenje uživajo v zdravi telesni teži, ki podpira aktiven in samozavesten življenjski slog.

Ne gre za postavljanje otrok na dieto. Omejitev kalorij, kot tudi kategorizacija živil kot "dobra" ali "slaba", jih pripravi do neuspeha. Namesto tega oblikujte zdravo vedenje in otroke učite, kako se prehranjevati.

Privzgojite si bolj zdrave prehranjevalne navade

Prehrana v zgodnjem otroštvu je ključna; česar se otroci naučijo v mladosti, se običajno držijo vsega življenja. Verjetneje je, da bodo jedli zdravo, če to počnete tudi vi. Napolnite svojo shrambo in hladilnik s hranljivo hrano, kot so: sadje in zelenjava, polnovredna žita, fižol, pusto meso in perutnina ... Začnite tako, da poskrbite, da vaš otrok zaužije vsaj dva kosa sadja na dan in zeleno zelenjavo pri vsakem obroku.

Poskrbite, da bo popil dovolj vode

Vsi vemo, kako pomembna je voda za človeško telo, zato je ključnega pomena, da o tem poučimo otroke. Vsak dan je priporočljivo zaužiti 8 do 10 kozarcev vode. Da bi to vključili v otrokovo dnevno rutino, mu lahko date steklenico z vodo in mu naročite, da mora celotno steklenico izprazniti štirikrat (odvisno od prostornine steklenice) čez dan. To ga bo spravilo v rutino, vendar ne pozabite, da tega ne vsiljujete, ker bo trajalo nekaj časa in vaš otrok morda na začetku ne bo spil celotne stekleničke v določenem času.

Telesna aktivnost naj postane vsakodnevna navada

Pomagajte svojemu otroku pri vključevanju telesne dejavnosti v vsakodnevno rutino. Telesna dejavnost lahko vašemu otroku pomaga razviti močne kosti, poveča imuniteto in izboljša njegovo samopodobo, pomaga pa tudi pri preprečevanju debelosti. Otroci, mlajši od šest let, naj bodo ves dan naravno aktivni. Otroke redno peljite na sprehode in spodbujajte igro na prostem, kadar koli je to mogoče.

Naučite jih o nadzoru porcij

Ko so otroci lačni, jih starši lahko preveč nahranijo, kar je prav tako napačno. Kontrola porcij je še ena veščina, ki bi jo morali naučiti, saj jim bo prišla prav v življenju. Začnete lahko tako, da zagotovite, da vaš otrok poje manjše porcije z vmesnimi presledki namesto treh velikih obrokov. Tako bi imeli dlje časa občutek sitosti in bi preprečili prenajedanje. Priskrbite jim zdrave prigrizke, kot je narezano sadje ali korenje. Ne dovolite jim, da preskočijo obroke, da bi prihranili prostor za prigrizke, kot so čips in piškoti. 

PREBERITE TUDI: Nezdrava hrana povzroči že več smrti kot kajenje, je pokazala svetovna raziskava

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Če verjamete, da zmorete, zmorete. In ste prepričani, da ne, ne.