Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Nosečnost: drugo tromesečje in aktivnosti nosečnice
Sponzoriran članek

Moja nosečnost: ko novico poveste tudi ostalim

2. jan 2013 15:29 Tanja Želj
1

 

... zato se v drugem tromesečju začne (tako pravimo in tako tudi zares drži) najlepši del nosečnosti.

Trebuh še ni prevelik, počutje je odlično, slabosti so v glavnem minile. Po prvem tromesečju je čas, da novico (če je še niste) razširite med svoje širše sorodstvo in sodelavce. Če ne drugega, vas bo slej ko prej izdal tudi trebušček. Seveda je pa odločitev, kdaj komu povedati veselo novico, povsem osebna in boste morale same presoditi, kdaj se to vam zdi najbolj primerno.

Če nimate rizične nosečnosti, potem se naj vaše dnevne aktivnosti ne spreminjajo. Pomembno je, da ohranite ritem, da ohranite dobro voljo in dobro psiho-fizično pripravljenost. In te ne morete trenirati doma na kavču.

Je pa pomembno vedeti, da je potrebno še vedno ostati športno oz. gibalno aktivna. Le da je v drugem tromesečju potrebno aktivnost prilagoditi stanju nosečnice. To pomeni, da se prilagodi intenzivnost vadbe, položaji med vadbo in sam izbor športov. Vaša intenzivnost naj ne bo previsoka, saj maternica nima vgrajenega hladilnega sistema in lahko pride pri previsoki intenzivnosti do pregretja v maternici. Položaji med vadbo se spremenijo tako, da se počasi izogibate ležanju na trebuhu (zaradi večanja trebuha) in ležanju na hrbtu (zaradi pritiska na določene vene v telesu, ki lahko povzročijo vam slabost, otroku pa zmanjšajo dotok kisika po krvi).

Izbor športov pa se omeji na take, ki niso nevarni za telo nosečnice. Odpovedati se je potrebno borilnim in kontaktnim športom, visoko intenzivnim športom in vsem športom, s katerimi bi lahko kakor koli škodile svojemu telesu.

Še vedno pa ostane kar nekaj izbire med aktivnostmi, ki jih lahko počnete. Naj jih nekaj naštejem: hoja, nordijska hoja, hoja v hrib, plavanje, telovadba za nosečnice, pilates za nosečnice, joga za nosečnice, aerobika za nosečnice, fitnes za nosečnice … Nosečnica bi se naj gibala vsaki drugi dan, od 30 do 45 minut.

Izberite tako aktivnost, ki ustreza vam, vašemu telesu in vašemu otroku. Otrok vam bo z gibanjem zelo dobro dal vedeti, kaj mu ustreza in kaj mu sploh ne ustreza. Na sploh je najboljši kriterij pri gibanju v nosečnosti, počutje vašega telesa. Zato mu le prisluhnite!

Avtorica: Tanja Želj, ambasadorka zdravega način življenja in gibanja (prof. šp. vzgoje, trenerka pilatesa in vaditeljica vadbe v času nosečnosti)

1

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Pinkfloyd

   • 3. jan 2013 20:40

    Odkrivanje tople vode...glede na to, s kakšnimi referencami se v podpisu ponaša avtorica, je članek presneto skromen!

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kavbojke so kos, ki se nahaja v omari skorajda vsakogar.