Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Neverjetne zdravilne lastnosti graha, ki jih verjetno še ne poznate

26. jan 2022 9:23
0

Oglasno sporočilo

Raziskave kažejo, da lahko pomaga zaščititi pred nekaterimi kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca in rak. Po drugi strani nekateri trdijo, da je zeleni grah škodljiv in se ga je treba izogibati zaradi tega, ker povzroča napenjanje. V tem članku vam zato predstavljamo koristi zelenega graha, da ugotovite, ali je zdrav ali bi ga morali omejiti v svoji prehrani.

Visoka vsebnost številnih hranil in antioksidantov

Zeleni grah ima impresiven prehranski profil. Njegova kalorična vsebnost je dokaj nizka, le 62 kalorij na 1/2 skodelice (170 g) graha. Približno 70 % teh kalorij prihaja iz ogljikovih hidratov, ostalo pa zagotavljajo beljakovine in majhna količina maščob. Poleg tega grah vsebuje skoraj vse vitamine in minerale, ki jih potrebujete, poleg velike količine vlaknin.

Je nasiten in odličen vir beljakovin

Zeleni grah je eden najboljših rastlinskih virov beljakovin, kar je glavni razlog, zakaj je tako nasiten, skupaj z veliko količino vlaknin. Uživanje beljakovin poveča raven nekaterih hormonov v telesu, ki zmanjšujejo apetit. Beljakovine skupaj z vlakninami upočasnjujejo prebavo in spodbujajo občutek sitosti. Uživanje zadostnih količin beljakovin in vlaknin lahko samodejno zmanjša število kalorij, ki jih zaužijete čez dan, tako da ohranite vaš apetit pod nadzorom. Zaradi edinstvene vsebnosti beljakovin v zelenem grahu je odlična izbira hrane za tiste, ki ne uživajo živalskih proizvodov. Vendar je treba omeniti, da niso popoln vir beljakovin, saj jim primanjkuje aminokisline metionin.

Zdravstvene koristi graha

 • Nadzor krvnega sladkorja

Zeleni grah ima nizek glikemični indeks in je bogat z vlakninami in beljakovinami, ki so vsi pomembni dejavniki za uravnavanje krvnega sladkorja.

 • Vlaknine v grahu lahko koristijo prebavi

Zeleni grah je bogat z vlakninami, ki pomagajo prebavi, saj ohranjajo pretok odpadkov skozi prebavni trakt in ohranjajo zdrave črevesne bakterije.

 • Lahko ščiti pred nekaterimi kroničnimi boleznimi

Zeleni grah ima več lastnosti, ki lahko pomagajo preprečevati in zdraviti nekatere kronične bolezni, kot so bolezni srca, rak in sladkorna bolezen.

PREBERITE TUDI: Hrana, bogata z vlakninami: seznam 15 najboljših živil

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Eden najpomembnejših vplivov travm v najzgodnejših letih je tudi na naše odnose v zreli, odrasli dobi.