Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Na obliko vaše postave vplivajo vaši geni

4. feb 2023 15:28
0

Oglasno sporočilo

... mest v genomu, ki vplivajo na telesno težo in razporeditev telesnih maščob. Študija vključuje podatke skoraj četrt milijona ljudi, za večino teh mest v genomu pa so prvič ugotovili, da imajo vlogo pri debelosti.

Znano je, da smo ljudje različno podvrženi k debelosti, saj se nekateri ne zredijo kljub temu, da ne pazijo na gibanje in prehrano, drugi pa se nenehno borijo proti odvečnim kilogramom. Nekaj te raznolikosti je genetske in cilj raziskovalcev je bil ugotoviti, zakaj je temu tako. Preučili so podatke iz 46 študij in tako identificirali 32 mest, povezanih z indeksom telesne mase (ITM), 18 od tega je odkritih na novo. Eno od odkritij je, da so biološki vzroki za debelost mnogi, zelo različni in v glavnem še nepoznani. Poleg tega je vpliv vsake individualne variacije v genomu zelo skromen in tudi v kombinaciji z večimi pojasnijo le majhen delež razlik v telesni teži.

Z drugo študijo so ugotavljali povezanost genov z razporeditvijo maščob po telesu. Maščobe v trebušni votlini namreč povečajo tveganje za diabetes tipa 2 ter srčne bolezni, medtem ko lahko maščoba na bokih ali stegnih celo ščiti pred sladkorno boleznijo in visokim krvnim tlakom. Podatki iz 32 študij so razkrili 14 področij v genomu, ki so povezani z razmerjem med pasom in boki, kar 13 od tega je odkritih na novo.

Kljub temu, da ta mesta pojasnijo le okrog 1 % genske raznolikosti, rezultati kažejo, da obstajajo določeni biološki mehanizmi, ki uravnavajo shrambo maščobe. Te regije v genomu so povezane tudi z regulacijo holesterola, nivoja trigliceridov, inzulina in odpornosti na inzulin, zato bodo morda izboljšali razumevanje povezave med nalaganjem maščobe v določenem delu telesa in razvojem motenj v metabolizmu ter debelosti.

PREBERITE TUDI: Oblecite se postavi primerno

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali že na prvi pogled zaupate ljudem? Ali pa najprej analizirate njihov odnos, govorico telesa in vedenje, da bi jih bolje spoznali?