Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Na Nizozemskem od letos dalje prepovedana uporaba mobilnih telefonov v učilnicah

16. feb 2024 10:58
0

Oglasno sporočilo

... Nizozemskem od 1. januarja 2024 v učilnicah večinoma prepovedani. S to potezo naj bi omejili odvračanje pozornosti družbenih medijev, sporočil in drugih spletnih strani. Naprave bodo dovoljene le, če bodo potrebne pri pouku, iz zdravstvenih razlogov ali za invalide.

"Čeprav so mobilni telefoni prepleteni z našimi življenji, ne sodijo v učilnice," je dejal minister za izobraževanje Robbert Dijkgraaf. "Učenci se morajo znati osredotočiti in jim je treba omogočiti, da se dobro učijo. Znanstvene raziskave kažejo, da so mobilni telefoni moteči in učence moramo pred tem zaščititi."

Dijkgraaf je dejal, da lahko šole same poskrbijo za izvajanje prepovedi, vendar bodo do poletja sledili zakoni, če rezultati ne bodo dovolj dobri.

Francija je uvedla prepoved uporabe telefonov v osnovnih in srednjih šolah že leta 2018, da bi izboljšala zbranost in preprečila spletno ustrahovanje, saj so študije pokazale, da se uspešnost pri izpitih poslabša, če je pri pouku dovoljena rekreativna uporaba telefona.

Šole lahko trenutno same oblikujejo svoje politike, vlada pa je lani sporočila, da nadaljnje posredovanje ni potrebno. "V večini primerov so mobilni telefoni že prepovedani večino šolskega dne, šole pa sprejemajo različne ukrepe za uveljavljanje te politike," je sporočilo ministrstvo za izobraževanje.

Leta 2021 je nekdanji britanski minister za izobraževanje Gavin Williamson dejal, da bo prepoved mobilnih telefonov obravnavana med vrsto ukrepov za "umiritev učilnic". Dejal je, da motijo pozornost in ogrožajo duševno zdravje učencev.

Vodje izobraževalnih ustanov iz več kot 120 šol v Veliki Britaniji so leta 2019 podpisali tudi odprto pismo v podporo učilnicam brez telefonov, vendar pa so vodje sindikatov dejali, da splošna prepoved ne bi delovala in bi lahko uporabo telefonov potisnila "na skrivaj" ter otežila nadzor nad njo.

PREBERITE TUDI: Kaj se zgodi z otrokom, ko v roke dobi mobilni telefon?

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.