Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Na Danskem imajo obvezne ure empatije kot del šolskega učnega načrta

26. sep 2022 12:12
0

Zato je jasno, da lahko Danska marsičesa nauči tudi preostali svet. Česa? Empatije.

Večina ljudi se empatije nauči že v otroštvu – ali pa bi se je morala naučiti. To je ključ do prijaznosti in altruizma, ki ju ta svet čedalje bolj potrebuje. Namesto da bi le upali, da bodo njihovi otroci osvojili to ključno lastnost, Danska dejansko poskrbi, da se je naučijo. Zato v njihovih šolah poleg običajnih učnih predmetov poučujejo tudi empatijo. 

Poučevanje empatije za otroke

Veliko ljudi, med njimi danska psihoterapevtka in pedagoginja Iben Sandahl ter ameriška pisateljica in psihologinja Jessica Alexander, visoko stopnjo sreče na Danskem pripisuje vzgoji za empatijo. V svoji knjigi The Danish Way of Parenting (Danski način vzgoje) navajata, da se otroci na Danskem učijo empatije v šoli in zunaj nje, kar zelo verjetno prispeva k blaginji v državi.

Otroci v danskem šolskem sistemu že v predšolskem obdobju sodelujejo v obveznem nacionalnem programu, imenovanem Korak za korakom. Otrokom kažejo slike otrok, ki vsak od njih kaže drugačno čustvo: žalost, strah, jezo, razočaranje, srečo in podobno. Program vključuje tudi razpravo otrok o slikah in ubesedovanje čustev, ki jih vidijo. To jim pomaga predstavljati si občutke, ki jih vidijo pri sebi in drugih, spodbuja pa tudi spretnosti reševanja problemov in samokontrole.

Bistveni del programa je, da moderatorji in otroci ne obsojajo čustev, ki jih vidijo, temveč ta čustva preprosto prepoznajo in spoštujejo.

Na Danskem imajo več programov za učenje čustvene inteligence otrok

Še en priljubljen program empatije je CAT-kit, ki prav tako pomaga izboljšati čustveno zavedanje. Osredotoča se na to, kako s pomočjo slik telesa in obrazne mimike vtisniti občutke, izkušnje, misli in čustva.

Naslednji se imenuje Moj krog: Otroci narišejo svoje prijatelje, družinske člane, strokovnjake in neznance v različne dele kroga kot del vaje za učenje boljšega razumevanja drugih.

Tudi danska fundacija Mary je prispevala k usposabljanju za empatijo v šolah. Gre za program proti ustrahovanju, ki se izvaja po vsej državi in spodbuja otroke, stare od 3 do 8 let, da se pogovarjajo o ustrahovanju in otipavanju ter se učijo postati bolj skrbni drug do drugega. Prinesel je pozitivne rezultate, več kot 98 odstotkov učiteljev pa pravi, da bi ga priporočili drugim ustanovam.

Učenje empatije zunaj pouka

Šole vključujejo tudi bolj subtilno učenje empatije, tako da mešajo otroke z različnimi močmi in slabostmi skupaj. Na primer, sramežljive otroke povežejo z družabnimi, akademsko spretne pa s tistimi z manjšimi učnimi sposobnostmi. To otrokom pomaga pokazati, da ima vsakdo različne sposobnosti, in jih spodbuja, da drug drugega podpirajo, ko se soočajo s svojimi slabostmi.

PREBERITE TUDI: 5 razlogov, zakaj je empatija tako pomembna v naših življenjih

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Nošenje bele barve v vročih poletnih mesecih je skorajda obvezno – in tako so tudi lahke in zračne bele obleke obvezen del poletne garderobe.