Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Materinstvo žensko postara bolj kot kajenje ali debelost

28. feb 2018 8:12
0

Oglasno sporočilo

Ugotovljeno je bilo, da materinstvo žensko postara kar za 11 let, kar je več kot denimo, kajenje ali debelost. Raziskave so pokazale, da je materinstvo ženskam skrčilo telomere za približno 4,2 %.

PREBERITE TUDI: Gibanje zavira staranje

Na kratko: telomeri so nukleoproteinske strukture na koncih naših kromosomov, pri čemer so daljše dolžine povezane s počasnejšim staranjem in daljšim življenjem ter izboljšanim splošnim zdravjem. Takšen obseg skrajšanja telomerov, kot ga imajo ženske, ki imajo otroke, je večji od skrajšanja zaradi vplivov kajenja ali debelosti, kot je bilo dokazano v prejšnjih raziskavah,
 
Avtorica raziskave dr. Anna Pollack z Univerze George Mason v Virginiji je povedala: "Presenečeni smo bili, da smo našli tako presenetljiv rezultat. Skrajšanje telomera za 4,2% je približno 11 let pospešenega celičnega staranja." Raziskovalci menijo, da je to morda posledica stresa vzgajanja otrok, zlasti v državah brez obveznega porodniškega dopusta, kot recimo v ZDA. Poudarjajo, da je potrebnih več raziskav o povezavah med materinstvom in genetskim staranjem.
 
To, da je materinstvo stresno, vam bo potrdila tudi vsaka mamica, a strinjale se bodo tudi s tem, da je vredno imeti otroka, četudi se s tem hitreje postaramo za nekaj let in tu in tam hitreje dobimo gubice! Torej ni zaman rek, da otroci povzročajo sive lase!
 

PREBERITE TUDI: Zato ženske izgubijo same sebe, ko postanejo mamice

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 5. jun 2018 23:44
   Krasen in nežen
  • Katrin 5. jun 2018 23:16
   Povprečna
  • Binas 3. apr 2018 22:25
   Pogrešam jo
  • Tanja 24. mar 2018 17:08
   Čudovit vonj :L:
  • Binas 22. mar 2018 9:08
   ka rustreza
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kako nositi jeans v poletnih dneh? Načinov je več!