Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako postaviti zdrave meje v odnosih?

9. jan 2023 10:15
0

Oglasno sporočilo

... zdravih meja pomaga okrepiti odnose, se izogniti nezdravim povezavam ter izboljšati samozavest in splošno dobro počutje.

Kaj so zdrave meje?

Morda boste slišali besedo "meje" in si predstavljali zidove, ki vas ločujejo od drugih ljudi. V nekem smislu je to res. Vendar meje niso nujno slaba stvar. Pravzaprav so pomembna sestavina zdravih, uravnoteženih odnosov. So tudi ključni del ohranjanja vaše identitete, duševnega zdravja in fizičnega dobrega počutja.

Kako postaviti in ohraniti meje?

Čeprav je običajno najbolje začeti postavljati meje že takoj v razmerju, lahko vzpostavitev zdravih pravil in omejitev pomaga okrepiti odnos v kateri koli fazi.

V mnogih primerih se morda sploh ne zavedate, da je potrebna določena omejitev, dokler se ne spoznate bolje. Na primer, morda boste potrebovali nekaj časa, da ugotovite, da vas sodelavec redno moti v službi ali da ima partner težave z ljubosumjem.

Naslednji nasveti vam lahko pomagajo postaviti meje, če imate težave pri komunikaciji ali povezovanju z osebo v svojem življenju. 

1. Vedite, kaj želite v razmerju

Ne glede na to, ali je razmerje romantično ali platonsko, je težko zadovoljiti vaše potrebe, če ne veste, kakšne so. Razmislek o svojih vrednotah in prepričanjih je dober začetek.

2. Z osebo se pogovorite o svojih potrebah

Pomembno je vedeti, kako svoje potrebe učinkovito sporočiti drugim. Prenagljeni pogovori, slabo besedilo in nejasne zahteve niso primerne za sporočanje potreb. Vzemite se čas, izberite primeren prostor in umirjeno začnite s pogovorom.

3. Uveljavite meje

Ne bodo vsi v vašem življenju ves čas spoštovali vaših meja. Če se to zgodi, potem ukrepajte po sledečem postopku:

 • Ponovno navedite svoje potrebe. Možno je, da druga oseba ni razumela vaše prvotne zahteve ali pa jo je preprosto pozabila. Bodite mirni, odločni in jasno povejte, kaj potrebujete.
 • Imejte jasne in razumne posledice za prečkanje meje.
 • Navedite samo posledice, ki ste jih pripravljeni uveljaviti. Če niste pripravljeni slediti posledicam, se bo druga oseba počutila pooblaščeno, da v prihodnosti prekorači vaše meje. 

PREBERITE TUDI: 10 znakov, da znate postavljati zdrave meje

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali že na prvi pogled zaupate ljudem? Ali pa najprej analizirate njihov odnos, govorico telesa in vedenje, da bi jih bolje spoznali?