Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Zapeljive dišave ... ki jih ne poznamo

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2006 18:17
Povezava do prispevka
Malinine pohvale in navdušene ocene parfumov Sergea Lutensa so me spodbudile k manjši raziskavi po internetu (kot da bi na področju parfumov potrebovala kakšne dodatne spodbude)... Se tudi vam zdi, da imajo poseben čar linije dišav, ki se jih pri nas težko dobi, ne dobi ali pa je ponje sploh treba iti v čisto določeno trgovino v čisto določeno mesto? Zanima me, ali ste katero od teh dišavnih linij že preizkusile ali kaj celo že imate na svojih poličkah. Meni vse vzbujajo neskončno radovednost.
Na prvem mestu bom kar ponovila "Malininega" Lutensa:
 
Obstaja pa še kopica (žal res kopica) drugih linij:
Samo primer: kovček s petimi dišavicami za različna razpoloženja (
0
Nazaj na vrh
Malina
Starost: 41Pridružen: 15. jan 2004Prispevkov: 5137Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2006 18:53
Povezava do prispevka
 iree, to je pa voda na moj mlin Wink (pa nisem sama tu, med poznavalke je potrebno prišteti vsaj še bushbaby (ki je deloma zaslužna tudi za moje "prve korake" na tem področju in sem ji za to zelo hvaležna, moj bančni račun pa seveda ustrezno manj ) in pomlad).

t.i. niche parfumskih linij je malo morje, pa vsako leto vznikne kakšna nova, tako da zabava nikoli ne presahne. med mojimi najljubšimi (in že deloma preizkušenimi) sta: Serge Lutens in Annick Goutal, pri teh dveh linijah lahko rečem, da bi z lahkoto imela vsaj polovico vonjev doma. med drugimi, kjer mi je všeč en vonj ali največ dva, so zaenkrat Il profvmo, L Artisan Parfumeur, Bond No. 9, Frederic Malle, Miller Harris, Creed, Comptoir sud Pacifique, Diptyque. od pred kratkim odkritih me v preizkušnjo najbolj mikata liniji Parfumerie Generale in pa Ormonde Jayne (slednja je sploh višek eksluzivnosti, saj se prav vsi parfumi lahko kupijo le v njihovem butiku v londonu na bond streetu). moja izkušnja s temi (ne-mainstreamovskimi) vonji je taka, da je zanje potreben določen čas, da se jih človek navadi, saj so pogosto bolj nenavadni, imajo drugačno, nepričakovano zgradbo, se vrtijo okoli drugih not kot t.i. mainstream vonji; slednji so praviloma širše všečni, nekako bolj predvidljivi, brez večjih odstopanj (naj na tem mestu povem, da je med njimi ogromno prekrasnih mojstrovin, saj so zanje pogosto zadolženi enaki parfumarji, le da imajo v primeru niche vonjev ponavadi pri mešanju bolj proste roke in so zato rezultati bolj odbiti, manj "povprečni", saj jim ni potrebno zadovoljevati želja naročnikov, ki se pri mainstream vonjih seveda trudijo približati čim širšemu krogu kupcev, da bi bil parfum finančno uspešen (to, da svetovni kreatorji, npr. armani, guerlain, D&G... največ zaslužijo prav s širokemu krogu dostopno kozmetiko in dodatki in ne s katastrofalno dragimi oblekami, je seveda znano).
nedostopnost določenega vonja pri nas me po eni strani jezi, po drugi morda doda nekaj čara k obisku tujine (ali gnjavaži prijateljev&sorodnikov z nakupi ). si pa želim, da bi bilo pri nas dostopnih vedno več niche linij, v tem trenutku so, kolikor jaz vem, z omejenimi parfumi dostopne le linije annick goutal, creed, patyka, il profvmo.
 
priporočam nemško stran www.ausliebezumduft.de , kjer imte tudi možnost angleške nastavitve jezika, gre pa za spletno trgovino z ogromno niche linijami in velikansko ponudbo. pozor, nevarno za oči :D! kar je meni zelo všeč, je možnost naročila/nakupa t.i. probations ali testerjev (ponavadi med 3 in 5ml, kar je več kot dovolj za nekajdnevno testiranje, da človek ugotovi, ali mu vonj sutreza ali ne) in pa seveda tudi stekleničk. pošiljajo tudi v slovenijo, pa še zelo prijazni so, sem jim že neke maile pošiljala in nekaj spraševala.
 
za čtivo priporočam tudi tuje parfumske bloge, meni najljubši je www.perfumesmellinthings.blogspot.com  (všeč sta mi tudi nowsmellthis in pa boisdejasmin) s prekrasnimi, deskriptivnimi, poetičnimi parfumskimi opisi. ko sem ga jaz odkrila v začetku tega leta, se nekaj dni nisem mogla odlepiti od njega, hujše kot od najbolj napete kriminalke .
 
tako da-možnosti je ogromno, prečudoviti svet dišav je neskončen...
http://odglavedopet.blogspot.com/

"I live in fantasyland... and I have oceanfront property!"
0
Nazaj na vrh
Malina
Starost: 41Pridružen: 15. jan 2004Prispevkov: 5137Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2006 19:33
Povezava do prispevka
ravnokar sem na tujem forumu odkrila super link do intervjuja s Serge Lutensom v pdf formatu:
 
 
http://odglavedopet.blogspot.com/

"I live in fantasyland... and I have oceanfront property!"
0
Nazaj na vrh
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2006 19:48
Povezava do prispevka
Zanimivo in mamljivo in zelo nevarno, lepi opisi lepih vonjev me čisto
potegnejo za seboj in mi vzbudijo velikansko hrepenenje, sploh kakšni
parfumski blogi bi bili zame pogubni.

Malina, si že naročala kakšne testerje z nemške strani, ki si jo
napisala? Kaj pa "Le petit livre des parfums" S. Lutensa, je katera že
naročila?
0
Nazaj na vrh
Malina
Starost: 41Pridružen: 15. jan 2004Prispevkov: 5137Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2006 20:07
Povezava do prispevka
ne, na ausliebezumduft še nisem naročala, ampak vsekakor nameravam. mislim, da je najmanjša količina testerčkov 5, vsak stane 3 evre, torej je minimalno naročilo za 15 evrov plus še nekaj malega za poštnino. najprej se registriraš, nato pa jim lahko pošlješ mail s kakršnimkoli vprašanjem in ti zelo uslužno in prijazno odgovorijo.
 
petit livre des parfums SL sem že naročila, super zadevica, lična, z voščenimi testerčki 20 njegovih vonjev, nekaterih tudi iz ekskluzivne linije; sicer so voščeni testerčki tako-tako, ni ravno čisto enako kot če parfum poizkusiš na koži, in se znajo malo razlikovati od dejanskega vonja. se pa da tudi po tem voksu malo podrgniti in pomazati po koži, za vtis.
naročila sem jo tako, da sem prosila najboljšo prijateljico, ki je več kot fluentna v francoščini, da mi je sestavila pismo-francozi znajo biti glede jezika zelo zamerljivi in muhasti, znani so tudi kot formalisti, tako da si nisem želela zapraviti priložnosti s kakšno osnovnošolsko napako ;). poslali so mi jo v doglednem času, recimo 14-20 dni.
http://odglavedopet.blogspot.com/

"I live in fantasyland... and I have oceanfront property!"
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2006 21:50
Povezava do prispevka
A kar 20 jih je noter, na spletni strani piše, da 5 (ampak je 20 seveda boljše :D).
Jaz sem bila v nekakšni "Malinini fazi" Wink odkrivanja kakih dobrih 5 let nazaj, ko sem bila vsako leto po nekaj mesecev v Londonu in so se mi odprla "parfumska nebesa" (tudi drugih, pri nas nedostopnih stvari ni manjkalo, ampak so tudi pred ostalo kozmetiko vedno prednjačili vonji Wink ), in sem imela časa na pretek dežurati v Selfridges in Liberty-ju, pa tudi butičnih dišavnih trgovinicah. Posledice so za denarnico neugodne, sem imela prej že zavidljivo zbirko parfumov, ki se je potem še okrepila, ampak na srečo me zdaj nove pridobitve mikajo le nekako sezonsko, še vedno pa se prav otroško (otročje Wink ) veselim novih odkritij. Res je tudi, da so ti težje dostopnejši vonji v veliki meri manj širše všečni, čeprav še vedno dokaj mainstreamovski, saj se sicer ne bi prodajali, sploh glede na njihove praviloma precej višje cene. Ravno zato je tudi precej razočaranj, od linije FM sta mi všeč le dva, pri SL jih je več, všečni so tudi Carthusie, Aqua di Parma, Comme des garcons, Diptyque, Kai, Clean, Jo Malone, B never (Lusheva parfumska trgovinica na Carnaby streetu, tam je tudi nekaj odkritij), največ pri Creedu, čakam pa na konkretno ovohavanje cele linije Keiko Mecheri (edinega testirala Loukhoum, ki je , pa ga nisem kupila, ker se mi je zdelo sumljivo, da jih imajo največ na zalogi, sem ga okarakterizirala za reject), niso mi všeč Antonia s Flowers, Comptoir sud P., samo eden od Etro,....
Sicer se mi vseeno zdi bolj pristno nekakšno "lastno" odkrivanje vonjav, brez predhodnega "študija" tujih forumov ipd., ker opažam, da po prebiranju tujih opisov dobim občutek, da vonj poznam, da "vem", kateri mi bo všeč ipd., ampak se to v praksi ne izkaže za resnično v približno polovici primerov. Grem pa občasno po novi pridobitvi brati opise, da malo gloatam
Dostikrat se velikim pričakovanjem navkljub namrdnem, ali takoj (večina FM), ali sčasoma (tak je bil Fracas, najprej ljubav, potem fuj in fej), je pa potem tako lastno pustolovsko odkritje toliko bolj dragoceno (tu imam v mislih Creedovo Indiano, Kiehl s). Priznam pa, da brez forumske podpore ne bi nikoli niti povohala mojega omiljenega Boudoirja, ker mi navidez ni simpatičen,... Tu sicer zahajam v mainstreamovske vode, ampak tudi tu ni nič manj "gurmanskih" zadetkov, čeprav si po mnenju nekaterih tega naziva niti ne zaslužijo. V mojih očeh vonju to, da ga lahko kupim v Muellerju (ali pa Ljubljani), prav nič ne zmanjša vrednosti - še vedno trdim, da je človek tisti, ki nosi vonj in ne obratno (in da ne naredi vonj človeka, kot morda obleka Wink ).
Je pa poseben čar to, da niso dostopni širšim množicam, in se je treba do njih malo potruditi, tako geografsko kot cenovno. Večino je moč naročiti prek spleta, ampak ima nakup v trgovinici ali celo butikcu poseben čar. Prav tako je pravo doživetje sprehod po kaki izborni parfumeriji, ovohavanje in celo testiranje le izbranih kandidatov, "whoa" ob nepričakovanem zadetku, ki se sicer ni obetal,... Najbolj "pošten" ocenjevalec je nepristranski nos, ki poprej ni nič biased na podlagi prebranega. Za kak vonj sem si tako zelo želela, da mi bo všeč, ker je bil po napisanem sodeč vse, kar si želim, pa je bilo testiranje razočaranje.
So pa dišave vedno imele posebno mesto v mojem življenju in novosti ter novih odkritij "starih" ne bo zmanjkalo (česar sem vesela :D). Prav tako še zdaleč ne poznam vseh, dvomim, da kdo jih. Kot majhno me je skrbelo, da bo zaradi "omejene" možnosti kombiniranja, permutacij in variacij not "zmanjkalo" nove glasbe in melodij. Tu sem seveda ustrelila mimo, na srečo, in vonjev je neskočno, njihovih kombinacij še več, kar opravičuje stalno iskanje ali vsaj odkrivanje novega. Prave parfumske pustolovščine

Nazadnje urejeno 6. avg 2006 22:22; skupaj popravljeno 1 krat
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
I cukrcek I
Starost: 49Pridružen: 15. dec 2005Prispevkov: 1353Kraj: JeseniceStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2006 21:50
Povezava do prispevka
Sem gledala opise parfumov na Kozmetometru in moram priznati, da ste zelo dobre. Nato sem pa dobila idejo. Kaj če bi se to nekako skupaj vzelo in naredilo na en seznam, da bi bilo bolj pregledno, tako bi imeli bolj natančen opis parfumov.
Razvrstili bi jih po okusih ali imenih...Če že imamo rubriko Dišave, bi jo lahko še bolje izkoristili? Seznam bi vseboval:
IME PARFUMA,
KATEGORIJA (sladek, svež, inteziven...brez vonja)
SESTAVINE PARFUMA (tisto kar prevladuje...cimet...??)
CENA PARFUMA (vsaj približno,  da koga kap ne zadane...)
VONJ PARFUMA ( to bi bilo bistvo seznama).
 
Veliko izdelkov je opisanih v angleščini, tako da bi jih prevedli v slovenščino, da bi vsi razumeli.
 
Zdaj vam bom opisala sebe, a verjemam, da je isto tudi pri drugih - meni dela problem to, ker ne poznam znamk.
 
Ko pridem v parfumerijo, gledam okoli kot zmešana (kar sem tukaj, da ne govorim). Ne vem kje naj začnem iskati, ker v bistvu tudi ne poznam toliko teh dišav - jih pa ljubim. Vonj mi je vse - vonj mi polepša dan, polepša osebo...In tako iščem po policah
in voham "štoflčke" , a kaj kmalu mi slabo postane od vsega navohanega..
Ne vem kateri parfumi so sladko - sveži, zato zaprosim trgovko, da mi pomaga in ona pa  veselo ponuja tiste testerje, in jaz voham in voham, pa nimam pojma, kaj bi na koncu vzela.
Če bi pa približno kje prebrala in si zapisala npr. sladkaste parfume, bi bilo veliko lažje. Izbor bi se zožal in ne bi vohala sto listkov (vonj na roki je bolj pristen - itak).
 
Kaj mislite, je slaba ideja?
 
En sam pogled, lahko ustvari vesolje...(Morgenstern)
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2006 22:06
Povezava do prispevka
Ideja ni slaba, ni pa preprosto izvedljiva, zlasti zato, ker so okusi različni in tudi sladkasti vonji niso vsem enako (ali sploh) sladki, ali sveži ipd. Bi se pa dalo, seveda. Smile
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2006 23:07
Povezava do prispevka
Cukrček, mogoče bi se ti tile zdeli sladko-sveži (čeprav v to temo
sploh ne sodijo, ker so čisto lahko dosegljivi in niti dragi):

- Just Cavalli Her

- Lacoste Pour femme

- L Eau par Kenzo (nekaterim se zdi rezek, meni zelo ljubek in sladkast)



Mene že nekaj časa zanima Clean, v francoski in italijanski Sephori ga
nisem našla, čeprav ga sicer ameriška spletna stran Sephore ima.



Pri mojem okusu pač s tem imenom ne morejo zgrešiti, čeprav je seveda
lahko bridko zavajajoče. Pritegnili so me tudi opisi in ocene vonja,
tako da si ga predstavljam kot nekaj podobnega Alessandru della Torre,
le še bolj perilno-čistega, ne pa tako izrazitega kot Burberry Baby
Touch (vsaj upam, ker je ta še celo za moj nos preblag).



Aha, pet testerjev je treba naročiti na nemški strani, no, jaz bi jih
komot 100, ker prav nobenega od teh parfumov ne poznam oziroma se lahko
na podlagi njihovih predstavitev na tej strani navdušim skoraj nad
vsemi.
0
Nazaj na vrh
Malina
Starost: 41Pridružen: 15. jan 2004Prispevkov: 5137Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2006 23:53
Povezava do prispevka
iree, meni se zdi clean tak mehčalčasto milast vonj, čist, mogoče čisto rahlo grejpfrutast (malce spominjajoč na DK women), vendar pa ima skoraj malce ostro svežino. pri tvoji občutljivosti, vsaj če se spomnim tvoje pripombe na nekatere parfume, npr. light blue, da ima moški drydown, bi jaz zagotovo najprej naročila testerček :).
 
 
http://odglavedopet.blogspot.com/

"I live in fantasyland... and I have oceanfront property!"
0
Nazaj na vrh
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2006 23:57
Povezava do prispevka
Ja, to vsekakor - DK Women je bil zame vse preveč izrazito grenivkast.
Če pa je zraven še "moški" drydown, bo razočaranje popolno. Zanimivo
je, da si pod "mehčalčastim" vonjem vedno rada predstavljam vonj, ki
ostane na čistem, suhem perilu - ne pa vonja iz plastenke z mehčalcem,
čeprav bi bilo to seveda čisto logično (pa nič mikavno).


0
Nazaj na vrh
I cukrcek I
Starost: 49Pridružen: 15. dec 2005Prispevkov: 1353Kraj: JeseniceStatus:Offline
Objavljeno: 7. avg 2006 0:58
Povezava do prispevka
bushbaby je napisal/aIdeja ni slaba, ni pa preprosto izvedljiva, zlasti zato, ker so okusi različni in tudi sladkasti vonji niso vsem enako (ali sploh) sladki, ali sveži ipd. Bi se pa dalo, seveda. Smile
 
To, kako opisujete vonje, je fenomenalno. Škoda bi bilo, da to ostane neopaženo. Vem tudi, da so okusi različni, vendar ne bo nihče hud, če bodo majhna odstopanja (če sploh bodo). Všeč mi je tudi, asociacija ob prvem vonju parfuma ?
Ful ste me fascinirale in rada bi, da vse to vidijo.
 
Iree hvala za predloge, bom pogledala. Ali poznaš kakšnega, ki ima malček pridiha vonja šmarnic?
En sam pogled, lahko ustvari vesolje...(Morgenstern)
0
Nazaj na vrh
Pegasus
Starost: 40Pridružen: 22. okt 2005Prispevkov: 13101Kraj: LitijaStatus:Offline
Objavljeno: 7. avg 2006 8:44
Povezava do prispevka
Res, pohvale za opise vonjev še z moje strani!! Prav pesniško ste nadarjene in znate vonje res približati, ko berem opise se mi zdi, da lahko parfum kar zavoham. Ravno zato se nisem lotila ocenjevanja vonjev, ker vam ne bi segla niti do en meter pod stopali, opis tipa "meni je všeč" pa tako ali tako ne koristi nikomur. Malina, bushbaby, in še katera: svaka čast
 
Cukrček, tule je praktičen primer, zakaj je razvrščanje parfumov po kategorijah težko: meni je parfum Estee Lauder Beyond Paradise ravno na robu sladkih vonjev, ki jih moj nos še prenese (ampak je krasen!), mislim pa, da sem nekje zasledila, da se bushbaby zdi prav svež. Ocenjevanje vonjev je zelo subjektivno, zato je razvršačnje težko, malo pa pomaga, ko spoznaš ocenjevalko, tako veš, kaj se ji zdi presladko, prerezko, ravno prav... in primerjaš s svojimi vtisi istih vonjav. In si spet na tem, da si prepuščena sama sebi in svojemu nosu Poleg tega je še ta nevšečnost, da vonji dišijo drugače na različnih kožah. Približno polovica vonjev iz Mullerja, ki niti niso sladki sami po sebi, na moji koži reagira odvratno sladkobno
You have enemies? Good. That means you ve stood up for something, sometime in your life.
- Winston Churchill
0
Nazaj na vrh
klarca123
Starost: 38Pridružen: 8. jun 2004Prispevkov: 782Kraj: PosavjeStatus:Offline
Objavljeno: 7. avg 2006 8:44
Povezava do prispevka
se malo vrvam namesto Iree.
Glede vonja po šmarnicah se trenutno spomnim le Guccijevega Envy (ne Envy Me). Drugače boš pa po mojem še več našla na kozmetometru pod opisom lily of the valley/šmarnica.
lp
0
Nazaj na vrh
Malina
Starost: 41Pridružen: 15. jan 2004Prispevkov: 5137Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 7. avg 2006 9:26
Povezava do prispevka
cukrček, svež, s kar močno (a ne glavobolno) noto šmarnic je SJP lovely. nežen, mošusast na izrazito čist, "opran" način, nevsiljiv, ampak zelo dolgo ostane na koži in -preizkušeno- izzove pohvale od drugih. preizkusi ga, dobi se v vsaki parfumeriji in niti ni katastrofalno drag. morda ti bo všeč ;).
http://odglavedopet.blogspot.com/

"I live in fantasyland... and I have oceanfront property!"
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Zapeljive dišave ... ki jih ne poznamo
Stran 1 od 4
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Mirno lahko rečemo, da je dogodek Met Gala največja modna noč!