Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Varčevanje in skrb za okolje

Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 15:15
Povezava do prispevka
Ali varčujete z elektriko in kako? Mi doma o tem že itak razmišljamo lep čas, k temi pa me je spodbudil Tanjin komentar v temi "Kako pogosto menjate posteljnino". Tanja je namreč napisala, da moramo pri tem, ko se odločamo, ali bomo likali posteljnino ipd. ali ne, upoštevati tudi ekološki vidik. S tem se popolnoma strinjam, saj je znano, da je likalnik med večjimi porabniki elektrike v gospodinjstvu.
Elektro Gorenjska ponuja 10 nasvetov za varčevanje (ja od koga se  bomo pa učili šparati, če ne od Gorenjcev)? Eni so prav hecni, vsi pa zelo logični (npr.: kako prihraniti pri sušenju perila v sušilcu - najboljša varianta je ta, da perila ne sušimo v sušilcu)!
Mi se trudimo na razne načine, odkar sem prebrala teh 10 nasvetov, sem postala še bolj pazljiva. Že nekaj časa npr. peremo v pomivalcu le ponoči, ko je poceni tok, v pralnem stroju / po potrebi sušilcu pa itak že od nekdaj.
Zanimivo se mi zdi, da celo televizor v položaju "stand-by" porabi letno 10 eur, kar se enemu gospodinjstvu sicer ne pozna, vendar (tu se spet strinjam s Tanjo) lahko vsak naredi malo, skupaj pa veliko in bi baje Slovenci, če bi izklapljali TV, na državni ravni prihranili kar precej.
Moram pa reči, da se nakup varčnih žarnic NAM ni splačal: seveda smo z njimi prihranili električno energijo, vendar smo imeli s tem več stroškov, ker niso dolgo zdržale in smo morali nabaviti nove.
Nazadnje urejeno 9. avg 2009 21:04; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
Navy
Starost: n/aPridružen: 13. jul 2008Prispevkov: 1578Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 16:07
Povezava do prispevka
Mi smo kar pridni doma, predvsem po moji zaslugi, ker sem konstantno težila, da luči gorijo za brezveze. No, pri nas peremo v poznih večernih urah (od 22 dalje) - tako pomivalni kot pralni stroj vklopim ko se odpravljam spat. Sušilec uporabljamo samo takrat, ko je slabo vreme. Sedaj pridno ugašamo luči, prav tako vsak svoj računalnik pred spanjem. Varčnih žarnic še nimamo sva se pa z mamo že pogovarjali o nakupu le-teh. Televizija je pri nas v uporabi samo v večernih urah ali pa mogoče kdaj v popoldanskih, moram pa sestro še naučit, da jo ugasne, če nekaj neha gledati in gre potem v svojo sobo. Moje mnenje je, da lahko veliko naredimo - tako z vidika porabe energije kot debeline naše denarnice, samo potruditi se je treba, potem pa ugašanje luči, naprav, pranje ponoči itd pride v kri. :) 
0
Nazaj na vrh
Simona
Starost: 44Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 5512Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 19:23
Povezava do prispevka
Punce, če dajete prat posodo in perilo ponoči s tem ne varčujete el. energije, temveč le evre, ker je cena el. energije takrat cenejša.
 
Pri nas smo dokaj varčni z vodo in elektriko, pa tudi s čistili. Perem res samo polne stroje perila in posode, pralnega praška doziram malo, mehčalca ne uporabljam. Sušilca nimamo, perilo sušim na stojalih. Luči ugašamo, kadar niso nujno potrebne. Likam samo nujno potrebne stvari - majice, hlače, srajce (včasih sem še posteljnino, zdaj ne več). Ok, likam kuhinjske krpe, ampat to samo zaradi tega, da mi zasedejo manj prostora v omarah. Vrt zalivamo z deževnico.
 
Lep dan,
:*: Simona :*:
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 19:53
Povezava do prispevka
Jaz tako pazim na vse, ne le na porabo električne energije, da se včasih vprašam, če sem še v mejah 'normale'.
Moji ukrepi:
  • obvezno ugašanje luči, če nisi v prostoru (razen če neprestano hodiš sem in tja, ker v tem primeru za 'prižig' porabiš več);
  • varčne žarnice (zaenkrat se obnesejo);
  • TVja sploh nimava, ko sva ga imela, bognedaj, da je bil prižgan, če nisi gledal,
  • pranje le polnega pomivalnega in pralnega stroja (če je nujno, polovični program),
  • rolete dol, ko je sonce uprto v steno, da se stanovanje čim manj segreje in zmanjša poraba s klimo;
  • pozimi oz. ko je hladno, obvezno rolete gor in odgrnjene zavese, da čim bolj segreje sonce;
  • minimalno čistilnih sredstev, za pranje oreške, če se le da;
  • kar se tiče pranja v pomivalcu, toplo priporočam, da si kupite prašek in ga date pol manj - vseeno bo brezhibno oprano. Priporočene doze praškov (in tablet za pranje) so ubijalske in čisto premočne, s praškom pa lahko dozirate. Enako velja za sredstva za izpiranje - če ima vaš stroj dozirnik, kjer lahko nastaviš porabo (midva imava od 1 do 6), dajte na min. (midva imava na 1);
  • likanje le nujnih stvari (in če zadeve strepaš, preden jih obesiš in jih lepo obesiš, se te nujne stvari skrčijo na bluze in srajce);
  • varčne pipe povsod ali manj odprta voda (slabo mi postane, ko pomislim, koliko ljudi si 5 min drgne zobe, voda pa zraven teče ves čas);
  • kratko tuširanje;
  • uporaba majhnih količin čist. sredstev (govorim o tuširanju) - poleg tega, da ni dobro za kožo in dejstva, da dandanes res malokdo ravno gol po blatu rine, da bi se moral okopati s koncentratom, obremenjuje okolje po nepotrebnem;
  • tuširanje namesto kopanja;
  • uporaba nakupovalnih vrečk iz blaga ali večkratna uporaba vrečke (če jo pozabim doma, sem tako jezna, da iz principa nočem kupiti in nosim v rokah.
Mnja, zdaj sem zašla in napisala vse, ne samo elektriko ... no, saj škodilo ne bo, a ne.
Zagotovo je še kaj - če se spomnim, dodam.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 20:57
Povezava do prispevka
Simona je napisal/aPunce, če dajete prat posodo in perilo ponoči s tem ne varčujete el. energije, temveč le evre, ker je cena el. energije takrat cenejša.

Seveda, sem površno napisala. Pri varčevanju sta dva vidika - eden je naš žep oz. naš račun za elektriko, drugo ekologija, mislila sem oba.

Tanja, potem nisem edina Gorenjka!
Me veseli, da si razširila temo, tudi jaz sem mislila dodati še par besed npr. o:
- bencinu: jaz že itak preveč sedim, tako da grem z veseljem povsod, kjer morem, peš ali s kolesom. Poleg tega je včasih takšna nepopisna gužva, da se moram že, ko zavijem iz naše ulice na glavno, postaviti v vrsto, in tako se tudi časovno ne razlikuje kaj dosti, če se pelješ s kolesom tistih par kilometrov.
- hrani: zelo me moti, če vržemo kaj stran. Ne samo zaradi denarja, ampak ne zdi se mi etično metati stran čisto dobro hrano (npr. ostanke od kosila) ali pustiti, da se od preobilice pokvari v hladilniku, samo zato, ker imamo "polne riti" (pardon) vsega. Vseeno se mi zdi, da je hrana osnovna dobrina in da jo moramo spoštovati.
- voda (poleg tega, da se strinjam, da me kar pri srcu špikne, če mi voda teče v prazno): zadnje čase se mi zdi škoda celo zliti stran vodo, ki smo jo npr. kam prinesli s seboj v plastenki, pa je nismo porabili. V bistvu je filtrirana in zato več kot pitna in jo popijem doma, če ne, pa še vedno lahko z njo zalijemo rože.
0
Nazaj na vrh
Katrin
Starost: 47Pridružen: 21. jul 2004Prispevkov: 1762Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 22:47
Povezava do prispevka
Tu je še ena obsedenka Smile tudi jaz se pogosto sprašujem, če sem še med normalnimi... Včasih se mi zdi, da je to postalo moderna obsesija Smile
  • hifi in računalo imam na skupnem razdelilcu, tako da oba hkrati izklopim iz elektrike, ko grem spat ali zapuščam dom.
  • televizije nimam
  • likalnika nimam
  • z avtom se vozim le, če ne gre drugače. Običajno uporabljam bus ali pa grem peš.
  • nikoli ne puščam tja v tri dni prižganega bojlerja. Poleti ga ponavadi prižgem 15 min na Eco preden se grem tuširat, ker se itak tuširam bolj kot ne s hladno. Pa še to je praviloma po 22h uri zvečer. Pozimi ga prižgem pol ure prej.
  • ločujem vse odpadke.
  • voda mi nikoli ne teče tja v tri krasne.
  • perem z oreški
  • kupila sem su košaro za v trgovino, ki jo imam vedno v avtu ali vrečko iz blaga v torbici. Če slučajno nimam nič pri sebi iz principa zbašem vse nakupljeno v torbico ali nosim v rokah :)
  • pri nakupu sadja in zelenjave gre nalepka na lupino (če je te vrste sadež) ali vse skupaj v eno vrečko.
  • brezplačno vrečko na blagajni prav zaničljivo zavrnem, ker me noro živcira folk, ki da vsako kumaro v svojo vrečko...
  • ne hodim po travi, če je urejena potka 5 metrov naprej. To je sicer malo OT, ampak me blazno živcirajo shojene stezice sredi travnika, ker je pač potka 5 metrov predaleč za uporabo...
  • vedno besno potrobim, če iz avta pred mano nekdo vrže čez okno smeti. Ni hujšega.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 22:54
Povezava do prispevka
Uf, Iree, saj res - hrana. Ne morem vreči hrane stran, vedno, ko kaj ostane (tudi v restavracijah) pomislim, da točno tisti trenutek na drugem koncu sveta nekdo umira od lakote. In ne morem vreči stran, totalno mi je neetično, tako, da kar ostane, neseva domov in je za večerjo ali za prih. dan. Včasih se mi kakšna hrana pokvari doma (ne vse, bolj kak ostanek) in me grozno peče vest. In ja, definitivno imamo prepolne riti.
Enako počnem tudi z vodo in čajem: če predolgo stoji, je za rože.

Edino pri bencinu mi gre malce slabše, ker poleg tega, da nimam nobenega časa (včasih sem šla kam peš, zdaj pa samo drvim z avtom), sem tudi zelo energična voznica in uživam v (hitri) vožnji, ampak tudi tu se strudim biti ekološka: npr. nikoli ne bom 'gasirala' (+ potem bremzala), če vidim, da se bom morala ustaviti, ker je npr. pred mano kolona ali rdeč semafor - to imam čisto naštudirano, kdaj nehati gasirati, da ni treba potem bremzati in ponovno speljevati, ker se pri speljevanju precej porabi.

Ločevanja odpadkov pa seveda niti ne bom posebej omenjala, ker sem skoraj obsedena (tudi) s tem. Imamo svoj kompost, kamor gre vsa hrana (olupki, če se kdaj kaj pokvari), embalažo in steklo nosimo nekaj 100 m stran v kontejnerje blokov, papir posebej odvažamo ...

Me veseli, da nas je toliko, ki nam ni vseeno.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Katrin
Starost: 47Pridružen: 21. jul 2004Prispevkov: 1762Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2009 22:57
Povezava do prispevka
Glede kompostiranja. Jaz sem pred kratkim prišla na idejo, da si bom naredila tak kompostnik na balkonu, kjer bodo deževniki predelovali hrano. Sem že vse preštudirala, baje nič ne smrdi, sem pa sedaj v fazi iskanja primernih dveh posod Smile
0
Nazaj na vrh
Tinca*
Starost: 36Pridružen: 25. jan 2007Prispevkov: 2133Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 7:12
Povezava do prispevka
Pri nas doma sva z mamo žal edini, ki zavestno želiva narediti neka dobrega za okolje. Potem pa moram jaz vseskozi težiti ostalim. Ampak počasi se daleč pride, v svojem gospodinjstvu bom vsekakor še več naredila za bolj čisto okolje.

Sicer pa tudi pri nas ločujemo odpadke (se trudimo, kakšnemu članu se še vedno to ne zdi smiselno, grr), varčujemo z vodo (da ne teče kar tako, zunaj vse zalivamo z deževnico), pridelujemo svojo zelenjavo, tudi sadje. Hrane skoraj nikoli ne mečemo stran, imamo tudi svoj kompostnik. Doma nimamo klime, ampak poleti zapiramo okna in vrata, da ostane čim bolj hladno. Sušilca nimamo, ampak sušimo zunaj oziroma pozimi noter na stojalu ali na podstrehi.
Pri avtu se pri meni žal zatakne, a z njim prihranim ogromno časa in zaenkrat drugače žal ne gre. Sama za v trgovino vzamem vrečko iz blaga, ugašam el. naprave in luči. Tudi pri oblačilih pazim in jih ne dam v pranje že po vsakem nošenju (oziroma presodim kdaj je obleka potrebna pranja).

Jaz se trudim in se zavedam, da bi morali vsi skupaj storiti še več.
If one dream should fall and break into a thousand pieces, never be afraid to pick one of those pieces up and begin again~
0
Nazaj na vrh
mimika
Starost: 41Pridružen: 30. okt 2005Prispevkov: 6588Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 9:06
Povezava do prispevka
Kul tema! Jaz tudi delam večino stvari, ki ste jih naštele, pa še kakšno novo idejo sem zraven dobila.
“Be daring, be different, be impractical, be anything that will assert integrity of purpose and imaginative vision against the play-it-safers, the creatures of the commonplace, the slaves of the ordinary.” - Cecil Beaton
0
Nazaj na vrh
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 9:20
Povezava do prispevka
Zelenjavo pridelujem sama, za deževnico še iščem en lep sod. Ampak vrt zalivam zelo racionalno. Vsaki rastlini dolijem vodo in ne špricam kar po dolgem in po čez.
Klime nimamo, uporabljamo varčne žarnice, perem ponoči in to poln stroj, sušim na stojalih, voda nikoli ne teče brezveze.
Hrane ne mečemo v smeti, ampak se zelo trudim, da ravnoprav skuha. Hrano tehtam. Ostanki , če so gredo na kompost . Vodo pijemo iz  pipe, nobenih plastenk.

Če grem po opravkih, vedno napišem listek, da se ne vozim kar tako malo v tri dni. V trgovino hodim z eno bombažno vrečko in zavračam vse male polivinil vrečke. Nakupljeno vržem kar v torbico ( kozmetiko in take malenkosti).

Odpadke pa ločujemo.
Nazadnje urejeno 10. avg 2009 9:26; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
PETRA86
Starost: 37Pridružen: 18. jul 2009Prispevkov: 245Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 9:21
Povezava do prispevka
Pridne ste. Smile
 
Pri nas ravno tako; ugašamo luči sproti, peremo po 22h ali med vikendi, likam tudi med vikendi, voda nikoli ne teče v tri krasne (v čem je poanta med umivanjem zob da teče voda zraven, tega ne bom nikoli razumela), tudi odpadke ločujemo, rože in vrt zalivamo z deževnico, v trgovino hodimo z tisto vrečko za večkratno uporabo ki jo je pred kratkim Mercator dajal po gospodinjstvih pa še dokupili smo tri, če slučajno pozabimo pa blago naložimo v škatle ki se potem itak doma rabijo in so torej stalno v uporabi, bojler je prižgan ob 22h pa pač do cca 4h zjutraj, tuširamo se namesto kopamo, televizije gledamo zelo malo in vedno jo popolnoma ugasnemo (podobno velja za računalnike, zvečer oz. če kam grem, vedno izključim).
Kar se tiče hrane; skoraj nič ne zmečemo stran. Kruh se vedno porabi (če ne drugače pa za kruhove cmoke), tudi z ostanki pač ravnamo tko da se jih poje čimprej (ponavadi ne ostane nič), ne kupujemo kot kokoši brez glave hrane "ker je poceni",...
 
Mislim da kar pazimo. Smile
0
Nazaj na vrh
mimika
Starost: 41Pridružen: 30. okt 2005Prispevkov: 6588Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 9:59
Povezava do prispevka
Aja, še glede printanja sem se spomnila: tiskam samo tisto, kar je res nujno, če pa printam kaj samo zase ali "testno", pa to naredim na drugo stran že uporabljenih oz. potiskanih A4 listov. Take liste ponavadi prinesem kar iz službe (kjer bi drugače itak šli v koš) ali pa uporabim kakšne stare zapiske/skripte, ki jih ne rabim več. Rečem pa jim "bedni listi" LOL
“Be daring, be different, be impractical, be anything that will assert integrity of purpose and imaginative vision against the play-it-safers, the creatures of the commonplace, the slaves of the ordinary.” - Cecil Beaton
0
Nazaj na vrh
armyBITCH
Starost: 38Pridružen: 17. maj 2006Prispevkov: 1678Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 10:30
Povezava do prispevka
o mimika jaz imam tudi bedne liste Smile
 
Moji varčevalni ukrepi:
 
Perem samo po 22
Pomivalca nimam ampak ko perem na roke to počnem zelo zelo varčno, pazim tudi da Porabim čim manj posode ( malo tudi zato ker se mi ne da veliko pomivat Tongue )
Ločujem smeti
Mehčalce redčim 2:1
Praška dam v cunje vedno vsaj pol manj kot je kao priporočeno (itak ni nič tok grozno umazano)
Precej se vozim s kolesom
Moj avto porabi samo 5l/100 km
Ne kupujem vode v plastenkah oz. nobene pijače
Pri hrani ful pazim, da nič ne mečem stran in imam enkrat na teden kosilo iz ostankov (malo sira, malo kisle smetane, pol konzerve koruze....saj veste kako je) :D
 
pa še milijon malih malenkosti....
Life begins at the end of your comfort zone
0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -14Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2009 13:13
Povezava do prispevka
Pri nas pazimo kolikor se da. Ali pa se držimo tega: če si nekje bolj razsipen in manj eko, se pri eni drugi stvari potrudi biti še bolj eko

- TV in ostale sorodne naprave, ki jim ena micena lučka gori kljub temu, da jih ugasneš, ponoči izklapljamo iz vtičnic
- luči večinoma gorijo samo tam kjer jih potrebujemo (+ imamo nekaj varčnih žarnic-tam kjer se to izplača)
- oblačila in podobno ne peremo po vsaki uporabi, če to ni potrebno
- pralni in sušilni stroj sta vedno polna (nikoli ga ne vklučimo, če ni dovolj stvari za oprat) in pereta/sušita samo ko je na sporedu poceni el. energija
- zgoraj napisano velja tudi za pomivalni stroj pri starših (le da se ta vključi tudi kdaj čez dan, a vedno poln)
- s čistili, praški ipd. smo varčni
- odpadke ločujemo že precej let (ko to še ni bilo splošno popularno in smo bili deležni tudi marsikaterega posmeha)
- hrano večinoma tehtamo, da je ja ne mečemo stran, ter redno pregledujemo živila, da se ne pokvarijo (ker bi pozabili nanje)
- imamo kompostnik
- ter vrt
- vrt zalivamo racionalno (v prihodnje bomo za to uporabljali deževnico, samo "sistem" je še treba vzpostavit)
- voda nikoli ne teče v tri krasne (prav tako ne kaplja iz pip)
- vedno se tuširamo in ne kopamo
- klime nimamo
- pazimo da so vsi električni aparati varčni koliko se le da
- pozimi (v kurilni sezoni) v hiši nimamo več kot 20, 21 stopinj, v spalnicah, delavnici ipd. tudi manj - cca 18 stopinj (in nenormalno mi je da imajo nekateri (tisti, ki lahko sami regulirajo stopinje) pozimi v hiši/stanovanju 25 stopinj ali več, ter se potem sprehajajo v kratkih majicah,hlačah)
- če le ni nujno, v trgovinah ne jemljemo vrečk (imamo par tistih iz blaga, ter košaro)
- ne likamo: sp. perila, brisač, posteljnine in nogavic, ostalo ja
- kar se pa avta tiče je pa tako: Ga kar pogosto uporabljamo (če le točka B ni v radiju enega kilometra ali kaj takega), ker je javni prevoz nenormalno drag in ker ti vzame dvakrat več časa, kot če se poslužuješ avta. Pa še avti so moj fetiš in tu sem res težko zelo eko.


0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Varčevanje in skrb za okolje
Stran 1 od 3
Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Raziskovalci so našli več dokazov, da ima suhi post (postenje brez hrane in tekočine) izjemen vpliv na splošno zdravje.