Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Muca v stanovanju...

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4
Barbi5
Starost: n/aPridružen: 17. nov 2005Prispevkov: 715Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2009 12:13
Povezava do prispevka
Pozdravljeni!

Imela sem že veliko muck, vendar so vse žal morale prehitro "oditi"... Včeraj pa sem dobila mucko, staro par mesecev in z mojim sva se odločila, da jo bova imela v stanovanju. In ravno s tem nimam čisto nič izkušenj. Stanujeva v stanovanju tretjega nadstropja enostanovanjske hiše. Živimo na deželi, vendar se je včerajšnje srečanje z našim psičkom (ki ima mucke zelo rad), grozno zaključilo. Že samo, ko ga je mucka zagledala, je začela kot nora praskati mojega, ki jo je imel v naročju. Po rokah ga je tako opraskala, da je imel zvečer čisto zatečene, mucka se je po kakšni minutki umirila in bila naprej tako cartik, kot prej. Moram reči, da je zelo navajena človeške družbe in ji ne predstavlja večjega problema. No, potem sva jo skozi imela v stanovanju, kjer je raziskovala. Uporabila je celo pripravljen mačji WC (z malo moje pomoči seveda).
Problem pa nama predstavlja predvsem to, da nisva vseskozi doma. Je to za mačko večji problem? Jo je potrebno v stanovanje zapreti tedaj? Namreč imava kar veliko teraso in bi lahko gor komot hodla. Vendar je že včeraj skočla v predalček za rože (na vrh) in se bojiva, da če jo pustiva samo, da bi bila pripravljena skočiti dol s terase (nekje cca 3 m do tal)...

Kaj pa glede vsega drugega? Hvaležna bom za vsak nasvet in namig, saj podobnih izkušenj še nimam! Če je pa tema že odprta, pa jo prosim prestavite! Hvala!
LP
0
Nazaj na vrh
Dominika
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2009Prispevkov: 1020Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2009 13:13
Povezava do prispevka
 
Barbi, lepo da si se odločila imeti muco v stanovanju,čeprav živiš na deželi, kajti še vedno je žal veliko ljudi, ki se jim to zdi neumno.Tudi sama živim na deželi in tudi naša muca je samo notri.
To pa zahteva precej doslednosti, predvsem v toplejših mesecih, ko so odprta okna , balkonska vrata. Recimo okna ne smejo biti odprta na "kip" ker se muca lahko zagozdi, če bi ji sljučajno šinilo v glavo da bi šla malo na potep(čeprav so k temu bolj nagnjene muce, ki so malo zunaj malo notri), balkonska vrata se zaprejo, ko se odide od doma, saj muco lahko premami kakšen ptiček in se sploh ne zaveda kdaj pade iz balkona, potem pa, če ni poškodovana je lahko zelo zmedena in se izgubi ali ponesreči. No ja če zdaj tako pomislim jaz že kar avtomatično vsake toliko časa prečekiram kje je naša muca, v poletnih mesecih pa sploh.Sicer pa je muca lahko na balkonu ampak seveda vedno pod budnim očesom njenega človeka.Naša prav uživa na balkonu.
Mislim, da se bo glede muce in kužka zgodilo tako, kot se pri večini kosmatincov-sama se bosta zmenila, počasi.
 Muco bo potrebno sterilizirati saj bo tako ona kot vi imeli lepše sobivanje in nikar ne nasedati, da mora muca imeti vsaj enkrat mladičke, ker to ni res. Najbolje je da se to naredi že pred prvo gonitvijo(okoli 6 meseca).Tako bo muca bolj umirjena in tudi neobremenjena.

Pa pripravi se, da bo muca naredila tudi kakšno škodo, recimo moja  je uničila vse moje rožice(za njo so bila pač drevesa) zdaj, ko se je umirila pa nadaljuje njeno obrt naša kunčica.
Ampak kaj, če sta pa tako zlati punci, da jim je vse to kar lepo spregledano. Malo več pazljivosti pa gre.

Ja tako Barbi želim ti veliko užitkov s tvojo malo muco.

0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2009 13:42
Povezava do prispevka
Dominika ti je veliko stvari svetovala. Jaz bi dodala še to, da za mačke običajno ni problem, da so nekaj ur oz. tudi celo dopoldne same. Naša prejšnja je že bila. Zdaj imamo sicer dva, da imata družbo.
Svetujem ti, da mucko med vajino odsotnostjo zapreš v en varen prostor (okna obvezno zaprta, odstranjene kakšne strupene rastline, kaki nevarni predmeti, ki bi jih lahko pogoltnila, brez kakih predmetov, ki bi jih lahko prevrnila ali bi celo padli nanjo ...). Na voljo naj ima seveda vodo in kako suho hrano, pa kakšne primerne igračke - žogice npr. Med poletno vročino je dobro okna delno zastreti, ampak malo pogleda ven naj pa vseeno ima. Mačke rade opazujejo dogajanje zunaj.
0
Nazaj na vrh
Dominika
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2009Prispevkov: 1020Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2009 14:02
Povezava do prispevka

Joj ja Tinka hvala, ker si me spomnila, Barbi rože pa le poglej, da niso strupene, jaz sem imela celo študijo že pri muci potem pa še pri kunčici, ker ta jih pa ne samo polomi ampak hoče kdaj tudi kakšno malo pogrickat in žal ji kdaj to tudi uspe.

Za muco moraš vsaditi mačjo travo(kupi se v vsaki trgovini za živali pa tudi v DM-ju jo imajo) imajo jo kar že v pladnju tako da samo zalivaš semena in čakaš da zrasejo približno 4 cm predno muci ponudiš. Kot koristen namig; jaz jo zmešam z zemljo saj samo tako jo muca ne izpuli ko jo gricka, lahko jo pa tudi sama postrižeš in ji ponudiš.Muce nujno potrebujejo  mačjo travo zaradi izbljuvanja dlake, ki se ji nabira v trebuščku, s tem ji to precej olajšaš.Pa tudi kakšna rožica v hiši bo ostala cela, saj v nasprotnem primeru se bo lotila kar te.
0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2009 14:05
Povezava do prispevka
Evo, Dominika, ti si pa mene spomnila na eno rožo, ki pa je primerna za muce in lahko nadomesti mačjo travo: cyperus

http://thymeafterthyme.com/images/Cyperus_papyrus_alternifolius.JPG
0
Nazaj na vrh
Barbi5
Starost: n/aPridružen: 17. nov 2005Prispevkov: 715Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2009 10:45
Povezava do prispevka
Oooooo najlepša hvala za vse nasvete!!  Izredno sem jih vesela!!
Bojim se pač sosedovih psov in to, da se potem mucka ne bi znala braniti ali bi kam pobegnila in podobno... Vem, da bo veliko čiščenja... zdaj jo imam šele 2 dni, pa sem sesalec pustila kar zunaj hehe...
Je pa zanimivo, da je pridna in gre na mačje stranišče. Vendar nevem zakaj tak fejst koplje po njem, potem opravi svoje, in zopet (za)koplje s takšno vnemo, da pesek kar frči. Vmes tudi poduha... Prav smešno je, ampak je pa zlata, meni se zdi izredno čista... A je možno, da bi ji morala dati večjo in predvsem globljo posodo za WC, saj bi s tem bolj lažje kopala in praskala??

Hvala res še enkrat - za vse!!
Lp
0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2009 11:10
Povezava do prispevka
Kako velik wc pa imaš za mucico? Mi smo takoj dali kar normalno velikost, čeprav vem, da imajo tudi neke manjše za mladičke, ampak je brez potrebe.
Naša dva tudi včasih tako besno kopljeta (posebno ko kakata), da vse frči naokrog .
Super, Barbi, da se imate z mucico fino. Mačke so zlate in nam naša dva kosmatinca polepšata prav vsak dan (bi morala to vsak dan znova napisat v tisti podforum ).
0
Nazaj na vrh
Tinchka
Starost: n/aPridružen: 28. okt 2007Prispevkov: 770Kraj: CaliforniaStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2009 12:26
Povezava do prispevka
Normalno je, da tako koplje. Sicer so ene res bolj zavzete za to, druge manj. Z zakopavanjem in prekopavanjem svojega "pridelka" muce označujejo svoj teritorij. V bistvu ga zakoplje zato, da bi dalj časa ostal svež - da bi dalj časa oddajal vonj. Zato pa večkrat povoha, da preveri, če je ravno prav zakopala. Tiste muce, ki so na hierarhični lestvici više, se mi zdi da se bolj potrudijo, če je pa sama, je pa verjetno odvisno bolj od njenega karakterja. Jaz npr. imam dva mucka in pri eni se dosti bolj kažejo mačje lastnosti kot pri drugem.

Če te moti, da pesek leti povsod po prostoru, kupi pokrit wc (če ga še nimaš) ali pa daj wc v večjo škatlo. Opažamo tudi, da kristalčki manj letijo okrog kot pesek.

Muci pa lahko kupiš tudi kakšno mačje drevo oziroma praskalnik, da vam ne bo preveč pohištva uničila, pa še plezala bo lahko po njem.
0
Nazaj na vrh
Barbi5
Starost: n/aPridružen: 17. nov 2005Prispevkov: 715Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2009 12:38
Povezava do prispevka
WC je ravno prav velik, vendar opažam, da bo res treba nabaviti malo večjega...

Praskalnik oz.jaz mu rečem kar veliko drevo (hehe) še nameravam kupiti, ker je praskanje očitno velika prioriteta za našo mucico ;))

Revica se bo pač mogla malo še okolja navadit (že na veliko raziskuje vsak kot)...

Hvala za pomoč, seveda če bom še kaj potrebovala, pa itak pišem;))

LP
0
Nazaj na vrh
Eowyn
Starost: 40Pridružen: 8. jan 2005Prispevkov: 1214Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 11. apr 2009 16:37
Povezava do prispevka
Barbi5, če imaš možnost pa daš mačko lahko tudi ven na mačjem povodcu. Vendar samo pod nadzorom, se pravi kadar greš sama na vrt posedet, lahko še mucko s seboj vzameš, jo imaš pač na povodcu. Pri nas se dobro obnese.



image file name: 2kcb6986d9ff.jpg
0
Nazaj na vrh
Dominika
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2009Prispevkov: 1020Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. apr 2009 18:01
Povezava do prispevka
Eowyn , a da se obnese, veš tudi sama sem že razmišljala o tem pa se ne morem odločiti.
Kajti naša muca je veliko na balkonu, lepo mirno leži in gleda v svet, popolnoma neobremenjena. Pa se bojim, da če bi jo  vzela s seboj ven na povodcu, da bi  ji potem tudi na balkonu obšla kakšna nora misel in bi skočilo dol.
 
Ali je vaša muca tudi sicer kdaj zunaj na balkonu in če je kako se pa obnaša, jo je potrebno zelo paziti? Mi jo sicer nadzorujemo ampak do sedaj ni pokazala še nobenega interesa za svet na drugi strani balkona.
0
Nazaj na vrh
Eowyn
Starost: 40Pridružen: 8. jan 2005Prispevkov: 1214Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 11. apr 2009 19:53
Povezava do prispevka
Pri nas sta oba mačka tudi na balkonu, vendar samo, kadar je kdo doma. Jih je treba malo nadzorovati, ker se včasih rada sprehodita po ograji, balkon pa je precej visok. Eden je tudi že dvakrat padel z balkona (na srečo jo je odnesel brez praske), ne da bi skočil kar sam od sebe, to se zaveda, da je previsoko, vendar je po mojem lovil kakšnega netopirja, zato se je to zgodilo.
Če je tvoja muca zadovoljna na balkonu, potem je vseeno če je ne daješ ven. Eden izmed naših mačkov je zelo rad zunaj in potem takole, ko so topli dnevi precej sitnari in mijavka, če ga ne damo nič ven.
0
Nazaj na vrh
Barbi5
Starost: n/aPridružen: 17. nov 2005Prispevkov: 715Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2009 8:32
Povezava do prispevka
No, naša mucka je pa sedaj čisto drugače... Namreč prvi dan, ko je bila pri nas, ni upala nikamor, že kar naslednji dan pa nenormalno iskanje izhoda... Skratka: očitno je bila navajena biti zunaj, od tam, ko smo jo pripeljali.
In je že prav pogumna. Z njo smo zunaj in ona tako veselo raziskuje svet!! Drugače pa spi in opravlja vse male in velike potrebe v stanovanju.
 
Hvala za vse informacije (zaenkrat...)... če bom imela problem, pa tako vem kam se obrniti (oz.na koga)
 
Lp
0
Nazaj na vrh
Barbi5
Starost: n/aPridružen: 17. nov 2005Prispevkov: 715Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2009 8:25
Povezava do prispevka
Moram vam povedati, da so bile prejšnji teden prave "borbe" z našo malo princesko... Na vsak način je hotela ven, na zrak, ker je bila očitno navajena. In smo jo pod budnim očesom tudi izpustili. Kakšno veselje!! Naš kuža je potem že bil čisto prijateljček... Nato pa se je začela v torek goniti. In kar v sredo smo jo peljali na sterilizacijo. Super so jo porihtali, vendar sem sedaj med vikendom opazila, da tam, ko ima notranje šive, ima rahlo zatečeno. Je to normalno??

Imam pa še en problem... Že kakšna 2,3 dni se nenormalno praska po ušesih, tudi od znotraj (kolikor pač lahko)... tako, da ima potem čisto rdeča. Je to tudi normalno??

Hvala za vse informacije in pomoč, sem vam zelo hvaležna!! ;)))))
0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. apr 2009 10:20
Povezava do prispevka
Barbi, imate kar veselico z vašo mucico , kaj?
Po sterilizaciji zagotovo ostane nekaj dni oteklina in kasneje še rahla otrdlina. Sicer se ne spomnim, koliko časa je bilo to pri naši muci. Pozorna bodi na kak izcedek/gnoj iz rane. Mogoče pa tudi pokličeš veterinarja in ti pove, kako in kaj.
Kar se ušes tiče, pa možno, da ima ušesne garje. Malo poglej v ušeska, če so čista ali ne. Najbolje, da še za to povprašaš veterinarja ali pa muco kar pelješ tja, da jo pogleda.
Saj se bo vse uredilo, sploh ko si tako srbna "mačja mama" .
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Muca v stanovanju...
Stran 1 od 4
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.